negativni rekordi / Suša i visoke temperature uzele su svoj danak: Krumpira će biti čak 70 posto manje, cijena bi mu trebala biti dvostruko veća

Zbog toga je već sada sigurno da će se i krumpir naći na listi namirnica koje će poskupjeti na jesen

14.8.2021.
8:00
VOYO logo

U tijeku je berba krumpira i ponovno se obaraju rekordi, ali ne oni pozitivini. Naime, proizvođači procjenjuju da će ga biti čak 70 posto manje nego lani. Zbog toga je već sada sigurno da će se i krumpir naći na listi namirnica koje će poskupjeti na jesen, i to ne malo. Cijena bi trebala biti dvostruko veća.

U Belici gdje se proizvodi 40 posto svog hrvatskog krumpira suša i visoke temperature uzele su danak. Vade se ranije sorte, a proizvođači su se pomirili s time da će ove godine imati najmanji urod do sada. A to znači i nove troškove za kupce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Hrana je sve skuplja /

Cijene povrća i mesa rastu: Evo što je otišlo gore, a na jesen bi neke stvari mogle skočiti i za 20 posto

Image
Hrana je sve skuplja /

Cijene povrća i mesa rastu: Evo što je otišlo gore, a na jesen bi neke stvari mogle skočiti i za 20 posto

''Sigurno će se dogoditi veliki skok cijena i to veliki skok. Mi mislimo da bi se pokrili u ovakvoj elementarnoj nepogodi nama će trebati 3 kune za kilu. Da je normalna godina cijena bi trebala biti 1,30 do 1,50 kn'', rekao je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača krumpira.

Normalna godina za krumpir nije ni u ostatku Europe, što znači da će i potražnja biti povećana. Velika je to promjena u godinu dana, pogotovo za domaće proizvođače, jer lani su imali toliko viškova da nisu znali gdje bi s njima.

Na jednom hektaru lani se dobilo 45 tona po hektaru, a ove će se dobiti tek 15 tona. Najveći problem su vrućine. Čim se pojave temperature više od 28 stupnjeva krumpir više ne raste.

Već na prvi pogled jasno se vidi da je manji nego lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sezona je čudljiva, ista kakvo je i vrijeme. U početku smo imali dosta kiše što je bilo idealno međutim došla je ta famozna visoka temperatura i ona nas sad prati, biljke to više nisu mogle izdržati i jednostavno nema prinosa'', kazao je proizvođač krumpira Miroslav Janušić.

Proizvođači krumpira tvrde da postoji mogućnost da se građane ne udari po džepovima višim cijenama jer sve ovisi o trgovcima.

''Imaju prostora da spuste marže i da ne bude takav drastičan rast cijena. Ako pogledate prošlu godinu, mi smo ga prodavali po 40, 50 lipa, a on se svejedno mogao naći u centrima po 4 kune kila'', rekao je Mesarić.

No, zarada je ipak zarada. Zna se da ona dolazi prva, pa će tako scenarij u kojem trgovci na svoju štetu izlaze u susret potrošačima, biti poput malog čuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo