SJEDNICA VLADE / Plenković: 'Zakon o obnovi Zagreba širimo i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.' Horvat: 'Obnovu će financirati država'

Pravila iz ovog Zakona primjenjivat će se i na sva područja koja bi kasnije bila pogođena potresom, a nisu izravno navedena, kazao je Horvat

14.1.2021.
11:50
VOYO logo

Vlada je s današnje sjednice Saboru poslala Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije.

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković je govorio o posljedicama potresa. "Dosad je zabilježeno 840 potresa", kazao je i dodao da takva situacija uznemiruje sugrađane te se zahvalio svima koji pomažu stanovnicima pogođenih područja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da je prijavljeno više od 41 tisuća šteta, a pregledano je više od 18 tisuća objekata. Zadovoljan je što je Stožer restrukturiran i što je potpredsjednik Vlade gotovo svaki dan u Petrinji.

"Osigurava se intenzivnije cijepljenje s obzirom na teže pridržavanje epidemioloških mjera", rekao je Plenković. "Podsjećam da je Vlada osigurala jednokratnu pomoć sugrađanima od 1500 i 3500 kn", kazao je. Dodao je da se radi i na očuvanju radnih mjesta i dugoročnoj obnovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam da su zimski mjeseci i da je hladno i treba ubrzati aktrivnosti da se svima osigura smještaj", rekao je Plenković. Kazao je da je Vlada intenzivno radila na zakonskom okviru za obnovu. 

"Širimo polje primjene i na Sisačko-moslavačku, Karlovačku i druge dijelove Zagrebačke županije", rekao je.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, rekao je da je zakon prilagođen ruralnom području i činjenici da se radi o siromašnijem dijelu Hrvatske, nego je to Zagreb.

Govorio je i o pandemiji koronavirusa. "Imamo ohrabrujući trend i imamo najveći pad novih slučajeva u EU. No, moramo zadržati oprez. Moramo izdržati siječanj da bi u proljeće došli sa što boljom kliničkom slikom", rekao je i dodao da je cijepljeno više od 38 tisuća ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povećali smo narudžbe cijepiva", kazao je i otkrio da bi do kraja travnja mogli cijepiti svu ugroženu populaciju Hrvatske. 

Govorio je i o interesu medija o obnovi nakon rata na potreesom pogođenom području. "Jučer sam dao nalog državnom tajniku da se popis sistematizira i učini dostupne javnosti", kazao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medved o radu Stožera

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved govorio je o radu Stožera za odgovor na katastrofu nakon potresa. "Na sastancima se raspravlja o organizaciji prehrane i za raspoređivanje privremenog smještaja. Angažirali smo tvrtku Pleter za podjelu hrane za stanovništvo", kazao je Medved. 

"Zaprimili smo 475 objekata, kontejnera i mobilnih kućica, a većina postavljena na lokacije", kazao je Medved. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je nakon rata u Sisačko-moslavačkoj županiji izgrađeno više od 25 tisuća objekata. "Većina objekata je građana na postojećim temeljima i sukladno njihovim postojećim gabaritima. Nakon potresa u vidu preliminarnih oštećenja, utvrđeno je da je od 8800 od 4. do 6 kategorije, da ih je oštećeno od 1 do 3 posto. Pregledi se nastavljaju jer dolazi do novih oštećenja zbog novih potresa", kazao je. 

Kazao je da su uspostavili timove da dnevno mogu postaviti 50 kontejnera ili mobilnih kućica. "Organiziramo stalni obilazak stanovništva na cijelom teritoriju", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvat o Zakonu o obnovi

Ministar Darko Horvat govorio je o proširenju Zakona o obnovi Zagreba i okolice na Sisačko-moslavačku, Karlovačku i dio Zagrebačke županije. 

"RH na potpomognutom području u kojem je proglašena katastrofa u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici", kazao je Horvat.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravila iz ovog Zakona primjenjivati će se i na sva područja koja bi kasnije bila pogođena potresom, a nisu izravno navedena kroz zakonske odredbe i sam naziv zakona", kazao je Horvat.  

Kazali je da su stanovnici zbog ekonomske nerazvijenosti tog područja u potpunosti izuzeti "od sudjelovanja u financiranju obnove". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrađuje se program revitalizacije područja pogođenih potresom

Vlada je na sjednici pokrenula i postupak izrade Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom. 

Ministar Tomislav Ćorić je govorio o nabavi i korištenju roba strateških robnih zaliha na području pogođenom potresom. "Potrebno je osigurati što žurniju nabavu roba i usluga", kazao je Ćorić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Tomislav Ćorić je govorio o nabavi i korištenju roba strateških robnih zaliha na području pogođenom potresom. "Potrebno je osigurati što žurniju nabavu roba i usluga", kazao je Ćorić. On je kazao i da će se s 50 milijuna kuna pomoći provedba mjera gospodarenja otpadom nakon potresa na području Sisačko-moslavačke županije.  

Beroš: Nema opuštanja

Ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o stanju s epidemijom koronavirusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I dalje bilježimo pozitivan trend smanjenja broja novozaraženih i aktivnih slučajeva te hospitaliziranih, što utječe na popuštanje pritiska na zdravstveni sustav. Uz to, prvi puta nakon 22. studenoga zabilježili smo pad broja hospitaliziranih ispod 2000", rekao je Beroš.

Kao što je jučer napravila i Alemka Markotić, danas je ministar Beroš apelirao da se građani na vrijeme jave svojim liječnicima. "Pozivam sve osobe, a osobito one s komorbiditetima, da se u slučaju pojave respiratornih smetnji neodgodive jave svom liječniku radi što boljeg ishoda liječenja", kazao je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nizu europskih zemalja i dalje raste broj zaraženih te stoga unatoč boljoj epidemiološkoj situaciji nema mjesta opuštanju u pridržavanju epidemioloških mjera", rekao je Beroš.

"Od 27. prosinca do danas u Hrvatskoj je potrošena 38.281 doza cjepiva, a prema broju cijepljenih na 100.000 stanovnika prema jučerašnjim podacima Hrvatska je na šestom mjestu u EU. U Sisačko-moslavačkoj županiji cijepljeno je 3652 osobe", rekao je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo