A NOVA PROMJENA STIŽE 15.11. / Djeca se u većini županija vraćaju u učionice: Evo kako od danas izgleda nastava pod maskama

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Škole u većini županija se vraćaju na redovitu nastavu, ali pod puno strožim mjerama, koje se tiču nošenja maski

8.11.2021.
7:57
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

U većini županija će se od ponedjeljka nastava odvijati uživo, što znači da će se đaci vratiti u učionice. No, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nove, proširene epidemiološke mjere. Tako će od ponedjeljka učenici od petih do osmih razreda te srednjoškolci morati nositi maske posvuda osim u sportskim dvoranama i tijekom objeda.

Image
BEZ IZUZETAKA /

I zaposlenici škola i vrtića morat će imati covid potvrde: A roditelji? 'Za njih će vrijediti nešto drugo'

Image
BEZ IZUZETAKA /

I zaposlenici škola i vrtića morat će imati covid potvrde: A roditelji? 'Za njih će vrijediti nešto drugo'

Tako će u Bjelovarsko-bilogorskoj i Osječko-baranjskoj županiji u škole dolaziti đaci od prvih do četvrtih razreda, dok će stariji ostati na online nastavi. U Vukovarsko-srijemskoj županiji će nastava biti u potpunosti online, a u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji neke će škole biti na online nastavi, dok se druge vraćaju na redovitu nastavu, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalni stožeri nemaju utjecaja

Učenici od prvih do četvrtih razreda će maske na lice morati staviti na hodnicima, u toaletima i tijekom izborne nastave, izvannastavnih i drugih aktivnosti u kojima će se miješati djeca iz više razreda. Oni, za razliku od starijih đaka, neće morati nositi maske u učionicama.

Maske će u zajedničkim prostorijama morati nositi i zaposlenici, odnosno nastavno i pomoćno osoblje. Oni koji su cijepljeni ili preboljeli zarazu koronavirusom neće morati nositi maske u učionicama. Isto je i s djelatnicima predškolskih ustanova. Od te obveze izuzeta su vrtićka djeca te djeca s teškoćama u razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalni stožeri neće moći, kao dosad, mijenjati odluku o nošenju maski u školama. Dosad su mogli odrediti ukidanje te mjere s osnivačima i školama.

Covid-potvrde i u prosvjeti

Od sljedećeg će tjedna prosvjetari morati pokazivati covid-potvrdu, potvrdu o preboljenju ili negativan test na koronavirus prilikom dolaska na posao. Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovih će dana objaviti metode testiranja zaposlenih i pregledavanja potvrda. Prema riječima ministra Radovana Fuchsa, više od 60 posto nastavnika je cijepljeno, a trošak testiranja ostalih bi trebao iznositi oko 40 milijuna kuna mjesečno. Iako je predviđeno da troškove testiranja snosi država, oko ove odluke se već lome koplja među nastavnicima i prosvjetnim sindikatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo, za visoka učilišta nema novih epidemioloških mjera, niti odluka o promjeni modela nastave. U Sloveniji se, primjerice, studenti moraju tri puta tjedno samotestirati, a uvedena je obveza nošenja kirurške ili FFP2 maske. Za nastavno osoblje će biti uvedene i barijere u predavaonicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo