'DOĆI ĆE DO POBUNE' / Prosvjetari ogorčeni covid-potvrdama u školama: 'Mi smo na udaru, a kafići ne'

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Postoji bojazan da se nastava neće normalno odvijati. Sigurno će doći do nekih zastoja jer se već sad radi mjera oduzima od nastave', kaže Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja

5.11.2021.
19:59
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Iako se to nije očekivalo, Nacionalni stožer u petak je donio odluku da se obvezne covid-potvrde za zaposlenike državnih i javnih službi odnose i na škole, odnosno na nastavnike. Odluka koja će stupiti na snagu za deset dana nije dobro dočekana u prosvjetarskim sindikatima.

Tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan za Index je rekla da će zbog uvođenja covid-potvrda u školama doći do velikih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OPORBA PROTIV MJERA /

'Tresla se brda, rodio se niš'

Image
OPORBA PROTIV MJERA /

'Tresla se brda, rodio se niš'

'Covid-potvrde nisu ništa drugo nego prisila'

"Imamo dosta onih koji su preboljeli covid te imaju jednu dozu, ne znamo što će biti s takvima. Oni ne mogu dobiti potvrdu jer su se jednom cijepili i preboljeli. Zanimljivo je i da za ulazak u kafić nije potrebna covid-potvrda, dok je za sve zaposlenike škola i roditelje koji dolaze potrebna. Najveći problem je što je (ministar Vili) Beroš jasno izjavio da covid-potvrde služe kao prisila za cijepljenje. Ako gledamo funkciju covid-potvrda, one nisu ništa drugo nego prisila, iako cijepljenje nije obavezno", rekla je Tuškan za Index.

Ona smatra da će doći do pobune među nastavnicima. "Postoji bojazan da se nastava neće normalno odvijati. Sigurno će doći do nekih zastoja jer se već sad radi mjera oduzima od nastave. Tako da će sve skupa sigurno usporiti količinu nastave koja će se održavati", dodaje Tuškan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Škole prve na udaru, dok kafići ništa'

Tajnica SHU ističe da među zaposlenicima škola i roditeljima ima dosta podijeljenih stavova oko cijepljenja.

'Sigurno će doći do pobune roditelja i zaposlenika, a pitanje je i GDPR-a, radi se o prikupljanju osobnih podatka, netko te traži podatke o zdravstvenom stanju jesi li cijepljen ili ne, jesi li prebolio ili ne, a to se ne bi smjelo raditi. Škole su prve na udaru, dok kafići ništa. Mi već sad imamo veliki nedostatak profesora iz STEM područja i stranih jezika, što će se događati u budućnosti s ovakvim načinom ne znam", kazala je Tuškan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Imate škole bez zaraženih, a onda i online nastavu'

Profesorica Ivana Valjak Ilić iz nastavničke grupe Nastavnici organizirano kaže da je ova odluka prilično zakašnjela.

''Imamo dobar postotak cijepljenih kolega, i ja sam među njima, a ima ih i koji su preboljeli koronu. No ima onih koji se ne smiju cijepiti radi medicinskih razloga i svi skupa se trebamo potruditi da njih zaštitimo. (…) Imate školu u kojoj nemate zaraženih ni profesora ni djece i onda imate online nastavu. Smatram da nadležni konačno trebaju preuzeti odgovornost, bilo da kažu izvolite se svi cijepiti, jer ova neodlučnost daje gorčinu cijelom procesu", kazala je za Index prof. Valjak Ilić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo