BEZ IZUZETAKA / I zaposlenici škola i vrtića morat će imati covid potvrde: A roditelji? 'Za njih će vrijediti nešto drugo'

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

'Mjera obaveze posjedovanja covid-potvrde ne odnosi se na učenike, nego samo na zaposlenike', pojasnio je Capak

5.11.2021.
14:17
Damir Spehar/PIXSELL
VOYO logo

Zbog izuzetno loše epidemiološke situacije u Hrvatskoj, od 15. studenoga za državne i javne službe uvode se covid-potvrde.

Mjera će biti uvedena za sve državne službenike i namještenike lokalne, regionalne, područne samouprave, kao i za trgovačka društva kojima je osnivač država ili navedene samouprave. Potvrde će morati imati i svi koji odlaze u te institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ova mjera obuhvaća i sustav obrazovanja.

"Odnosi se na sve državne i javne službe te za one koji su zaposleni na sustavu obrazovanja. Ako nisu cijepljeni ili preboljeli, moraju se testirati dvaput tjedno", poručili su članovi Nacionalnog stožera na današnjoj konferenciji za medije.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Stožera Davor Božinović je podsjetio da je ovog tjedna nakon jesenskih praznika nastava u školama bila na daljinu te da će se od idućeg tjedna vratiti na nastavu uživo, osim ako neki županijski stožer ili osnivači ne promijene da im je situacija takva da nastave s modelom C.

Image
Donosimo sve detalje o covid-potvrdama /

Kako ih produžiti, gdje su obavezne i kakva je gigantska promjena moguća od 4. siječnja

Image
Donosimo sve detalje o covid-potvrdama /

Kako ih produžiti, gdje su obavezne i kakva je gigantska promjena moguća od 4. siječnja

Učenici moraju imati obavezne maske

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je dodatno pojasnio upotrebu covid-potvda u školama, ali i vrtićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjera obaveze posjedovanja covid-potvrde ne odnosi se na učenike, nego samo na zaposlenike. Što se tiče učenika, poznato je da smo uoči početka školske godine donijeli ekstenzivnu preporuku, koja će se djelomično podijeliti u nekim elementima. U osnovi, radi se o tome da će se pojačati obveza nošenja maski", kazao je.

Učenici stariji od 5. razreda i srednjoškolci bez obzira na razmak trebaju nositi maske. Što se tiče djece od prvog do četvrtog razreda, oni će dok se kreću po hodnicima trebati imati masku, a za vrijeme nastave, ne trebaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Covid-potvrde u vrtićima

"Što se tiče dovođenja i odvođenja djece u vrtiće i škole, tu neće biti potrebna obvezna covid-potvrda, nego će biti posebne epidemiološke mjere koje su trenutno pod revizijom te se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, mogu pojačati", rekao je Capak.

Božinović je istaknuo da postoje određeni izuzeci za učenike čije zdravstveno stanje ne omogućuje nošenje maske, a navedeno utvrđuje školski liječnik ili obiteljski liječnik ako se radi o djelatniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo