PRIPREMITE NOVČANIKE / Struja će poskupjeti više nego što je Plenković rekao: Svemu kumuje jedna odluka HERA-e, ali i najavljeni vaučeri

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iako je prema najavama premijera Andreja Plenkovića struja za kućanstva trebala poskupjeti 9,6 posto, zbog poskupljenja 'mrežarine' i kretanja cijena na tržištu, izvjesno je da će poskupjeti između 14 i 17 posto

4.3.2022.
14:17
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je sredinom veljače donijela mjere za ublažavanje rasta cijena energenata, prema kojima je PDV na struju ostao na 13 posto. Premijer Andrej Plenković tada je poručio da bi električna energija za kućanstva trebala poskupjeti do 9,6 posto. Bez Vladinih mjera, struja za kućanstva bi zbog učetverostručenja vrijednosti na svjetskim burzama, porasla za 23 posto.

No, Hrvatska elektroprivreda je objavila cjenike električne energije od 1. travnja, po kojima bi za 1,43 milijuna kućanstava, računi trebali biti veći nego što je Plenković najavljivao, piše portal Energetika-net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVO SU VLADINE MJERE /

Nove cijene struje i plina, dijelit će naknade, novčanu pomoć i potpore, smanjuju PDV na hranu, ali i na uloške, tampone, ulaznice...

Image
OVO SU VLADINE MJERE /

Nove cijene struje i plina, dijelit će naknade, novčanu pomoć i potpore, smanjuju PDV na hranu, ali i na uloške, tampone, ulaznice...

"Rast cijene struje od 9,6 posto je vjerojatno u prezentaciji korišten kao određeni miks raznih potrošača, ali on se ne odnosi na sve potrošače kategorije 'kućanstvo'. Kad se primjene tarifne stavke koje je objavila HEP Elektra (univerzalna usluga) i HERA, kućanstva će kod tog opskrbljivača od 1. travnja dobiti više račune za osam posto za jedno-tarifno brojilo (TM plavi, kojih u Hrvatskoj ima oko 31 posto), dok će dvotarifni (TM bijeli) dobiti 11 posto veće račune.

Hoće li troškovi još i više rasti, ovisi o odluci HEP-a, hoće li započeti s naplatom solidarne naknade, koju do sada nisu naplaćivali. U tom slučaju, računi za jedno-tarifne bi rasli 11 posto, a za dvotarifne 14 posto. Što se pak tiče HEP Opskrbe (HEPI), tu će prosječan rast biti 14 posto, a ako se počne naplaćivati solidarna naknada, onda rast ide na 17posto. Ove kalkulacije uključuju i PDV", izračunao je Nenad Kurtović iz udruge Splitski potrošač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki poskupjeli, drugi šute

HEP Opskrba je svoje kupce već obavijestila da do sredine ožujka mogu otkazati njihovu tržišnu uslugu. Za razliku od drugih, oni ne naplaćuju solidarnu naknadu od tri lipe po kilovatsatu, koja služi za financiranje vaučera za ugrožene skupine građana. Dok oni tek trebaju poskupjeti, drugi su već podigli svoje cijene električne energije.

Tako je GEN-i cijenu struje građanima podigao za 17 posto. Osim solidarne naknade, poskupljenje je nastupilo zbog povećanja operativnih troškova od 13 posto, ali i najave HERA-e o povećanju cijene "mrežarine" od 1. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

E-on još nije najavio nikakvu promjenu cijena, iako je zakonska obveza da svaku promjene cijene za kućanstva mora najaviti najmanje 30 dana prije stupanja na snagu novog cjenika. Postoji i interna uputa HERA-e da se promjene cijene kupcima moraju najaviti 45 dana ranije. No, E-on na svojoj internetskoj stranici nije mijenjao cijene od 2020. i nije poznato hoće li ih sada promijeniti.

Raste i 'mrežarina'

Već spomenuta "mrežarina", odnosno naknada za distribuciju i prijenos električne energije čini 25 posto cijene računa za krajnje korisnike. HERA je u prosincu odlučila povećati cijenu "mrežarine" za četiri posto za poduzetnike te za 8,1 posto za kućanstva. Tako bi prosječno povećanje računa za poduzetnike trebalo iznositi 24,63 kune, a za kućanstva 6,47 kuna mjesečno. HEP računa da bi od povećanja "mrežarine" trebao uprihoditi 122 milijuna kuna godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HEP je za kućanstva izjednačio cijene u univerzalnoj i u tržišnoj usluzi, tako da možemo reći da tržišta električne energije za kućanstvo u Hrvatskoj više i nema, pogotovo što su i dva preostala tržišna opskrbljivača skuplja od univerzalne usluge. No, nije ni ovo najcrnji scenarij, jer u Europi je puno opskrbljivača već otišlo u likvidaciju, jer se nisu mogli nositi s neočekivanom promjenom uvjeta poslovanja, uglavnom kao posljedice rasta cijene energije", poručio je Kurtović.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo