U OKOLICI KARLOVCA /

Struja na banderama, aparati na izdisaju? Mještani se žale novinarima, HEP šalje izvidnicu

Image
Foto: KaPortal

Iz HEP-a navode da se nitko iz sela nije žalio na kvalitetu struje, ali su otkrili savjet potrošačima što napraviti ako imaju problema s naponom

19.9.2024.
10:29
KaPortal
VOYO logo

Nedavno smo prenijeli vijest da sela u okolici Karlovca imaju problem sa strujom koja do njih dolazi žicama na drvenim stupovima, popularno zvanim banderama.

Kako je pisao KAportal, stanovnik koji živi na području Općine Vojnić ogorčen je i požalio se da su stupovi do sela Utinja Vrelo i Podsedlo zarasli u drveće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ni to, dodaje, nije toliki problem koliko se stanovnici žale na slab napon. Tvrdi da je napon toliko slab da ljudi ne mogu koristiti ni perilicu za rublje, a kamoli neke još "jače" uređaje.

Image
DA SE SMRZNEŠ... /

Plin i struja skuplji do proljeća, a što onda? Pred lokalne izbore možda ide novi šok

Image
DA SE SMRZNEŠ... /

Plin i struja skuplji do proljeća, a što onda? Pred lokalne izbore možda ide novi šok

O svemu smo zato pitali HEP ODS, koji nam je odgovorio da kontinuirano, na temelju planova sanacije naponskih prilika, svake godine ulažu značajna financijska sredstva kako bi povećali kvalitetu isporuke električne energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naše pitanje jesu li imali pritužbe potrošača iz navedenih sela, tvrde da nisu.

"Na lokacijama Utinja Vrela i Podsedla, Elektra Karlovac do sada nije imala pritužbi korisnika mreže na kvalitetu napona. Međutim, slijedom Vašeg upita, djelatnici Elektre Karlovac će ponovno obaviti pregled niskonaponskih mreža na tom području i po potrebi ukloniti eventualne nedostatke", naveli su u svom odgovoru.

'Drveni stupovi, kvaliteta ista'

Dodali su da je točno da su električne mreže na tom području izvedene pretežno drvenim stupovima, ali da to ne utječe na kvalitetu napona.

"Napominjemo da se drveni stupovi i danas redovno ugrađuju kod gradnje novih ili održavanja starih niskonaponskih mreža", ističu iz HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako netko sumnja u kvalitetu napona, kao čitatelj koji se javio da je struja toliko slaba da ne može raditi ni perilica rublja, navode da što potrošači mogu napraviti.

"Korisnik mreže može podnijeti zahtjev za mjerenje kvalitete napona, na obrascu 'Zahtjev 14.1. – kvaliteta napona', dostupnom na web stranicama HEP ODS-a. Po zaprimljenom zahtjevu postupa se u kratkom roku. Kvaliteta napona mjeri se u trajanju od 7 dana prema normi HRN EN 50160 postavljanjem uređaja za mjerenje na instalaciju korisnika mreže. Ako izmjereni parametri kvalitete napona nisu u skladu sa HRN EN 50160, HEP ODS izrađuje tehničko rješenje i niskonaponsku mrežu stavlja u plan sanacije naponskih prilika", daju naputak iz HEP ODS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Pošumljavanje bez lopate sve više uzima maha: 'Bombice se bacaju s 30 metara'

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo