PRIVORA U RTL-U DANAS / Stručnjakinja otkrila kako će izgledati Milanovićeva inauguracija: 'Bit će jednostavno, ali svečano'

Milanović je jučer objavio da se njegova inauguracija neće održati na Markovu trgu nego na Pantrovčaku

17.1.2020.
19:44
VOYO logo

U studiju RTL-a Danas Milada Privora, bivša ravnateljica Državnog protokola i protokola predsjednika Republike, govorila je o inauguraciji izabranog predsjednika Zorana Milanovića. 

Podsjetimo, Milanović je jučer objavio da se njegova inauguracija neće održati na Markovu trgu nego u Uredu predsjednika na Pantovčaku 18. veljače. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam iznenađena Milanovićevom odlukom"

"Nisam iznenađena ovakvom odlukom izabranog predsjednika jer je Milanović jedna osoba koja je svoja i na svoj način uvijek bila. Vjerojatno to nije jedino iznenađenje koje će imati. Bit će više onoga drukčijega nego je dosad bilo", kazala je Privora. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je najsvečaniji čin u jednoj državi i on treba biti svečan. Ne samo radi čina, nego i radi naroda koji to gleda. Inauguracija će imati, u mogućnostima u kojima je zamišljeno, vrlo svečani ton. Od samog ceremonijala, svi elementi moraju biti obuhvaćeni koji su predviđeni Ustavom, pa do odijevanja", kazala je Privora i dodala da to mora biti događaj koji će se pamtiti.

Na pitanje, voli li pristup kojim je krenuo Milanović, Privora je kazala da voli ceremonijale. "On daju glamur događaju. I gledatelji očekuju taj glamur, ali dobit ćemo jednostavnost koja će nas možda ugodno iznenaditi", kazala je Privora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je da je to "svečanost naroda, a ne samo jedne izabrane osobe". "To je svečanost naroda i svi se tome radujemo. Zato je ranije tako bilo napravljeno", kazala je i dodala kako joj je enigma zašto je od 2000. godine upitna lenta. 

Zašto je upitna lenta?

"Ne znam zašto je upitna lenta? Ustav je u članku 11. rekao o zastavi, grbu i himni, ali je rekao i da će zakonom biti utvrđen izgled, upotreba i zaštita tih elemenata kao i ostalih državničkih elemenata kao što su lenta i zastava predsjednika države. Možemo i to povezati na način da otada nije poštovan zakon", kazala je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozvani su samo nužni da se zadovolji trodioba vlasti i načelnik Glavnog stožera. Lijepo je da su pozvane osobe iz njegove kampanje koje su zaslužne za Milanovićev dolazak na Pantovčak. Uobičajeno je i da će biti prisutna prva dama. Svakako će to biti nešto što je jednostavno, ali svečano", zaključila je Privora.  

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo