Pucnjava u Kaštelima / Stručnjak za sigurnost za RTL: 'Brojevi ne govore da je Split nešto lošiji od drugih gradova'

Tonči Prodan usporedio je službene brojke ubojstava u Splitu i drugim gradovima

15.6.2020.
19:29
VOYO logo

Jedan ubijeni, dvojica ranjenih i troje uhićenih. To su posljedice sinoćnjeg obračuna pripadnika krim miljea u Kaštel Kambelovcu zbog kojeg je policija blokirala tamošnje ceste.

Pucnjavi je prethodila svađa i tučnjava sukobljenih strana, a ubijenom, koji je u prošlosti jedan takav napad već preživio, ovaj put nije pomogla ni pancirka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uživo iz Splita javila se RTL-ova reporterka Jelena Tešija koja je u razgovoru sa stručnjakom za sigurnost Tončijem Prodanom saznala koliko je Split nesigurniji od ostatka Hrvatske.

Image
Policija češljala područje /

Detalji pucnjave u Splitu: Tragova nema, a svjedoci kažu: 'Gledala sam televiziju i čula pam-pam!'

Image
Policija češljala područje /

Detalji pucnjave u Splitu: Tragova nema, a svjedoci kažu: 'Gledala sam televiziju i čula pam-pam!'

"Brojevi to ne pokazuju. Split nije ništa nesigurniji od drugih dijelova Hrvatske. Ukoliko Split uspoređujemo s drugim gradovima onda napominjem da su pretprošle godine u Splitu bila dva ubojstva, a u Zagrebu četiri. Prošle godine, u Splitu su bila četiri ubojstva, u Zagrebačkoj županiji šest, a u Osječko-baranjskoj četiri ubojstva. Dakle, brojevi ne govore da je Split nešto lošiji od drugih gradova u tom smislu, odnosno od nekih je čak i bolji", pojasnio je Prodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je sinoć brzo reagirala i privela troje osumnjičenih, a Prodan je komentirao i mogućnost prevencije raznih obračuna.

"Policija je postupila apsolutno profesionalno. Međutim, postoji onaj "ali". Postoji cijeli niz operativnih postupaka koje policija može primjenjvat prema takvim osobama koje u svakom slučaju predstavljaju potencijalnu opasnost za sredinu. Ne bih sad komentirao neke sudske odluke, ali i one su indikativ. Jedna od tih osoba, koja je recidivist koji je osuđen za teško kazneno djelo brani se sa slobode i on je potencijalna opasnost. U rom smislu mislim da se mogu poduzeti određene preventivno taktičke mjere kojima se može podignuti razina sigurnosti", izjavio je Prodan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dao je i primjer nekih mogućih mjera.

"Ono kako stranci kažu, to su neke naučene lekcije. Teško je komentirati, čovjek bi trebao poznavati sve detalje nekog slučaja. U svakom slučaju, osim klasičnih mjera postoji cijeli niz operativno taktičkih radnji, primjerice pregled automobila, pregled osoba, legitimiranje, racije i tako dalje. Takvim grupacijama i pojednicima ne date puno mira da se mogu opustiti i raditi ovakve stvari", zaključio je Prodan za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo