ENIGMA DRON / Stručnjak za raketne sustave: 'Ono što je palo na Jarunu sigurno nije bila aviobomba. Da jest, posljedice bi bile razornije...'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

'Da se radilo o aviobombi, posljedice bi bile puno razornije. Vjerujem da su krhotine koje su pronađene dio mehanizma za samouništenje ili ostataka nekih eksplozivnih materijala u raketi', rekao je Vilko Klasan, stručnjak za sustave protuzračne obrane

15.3.2022.
7:15
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Još se raspetljava enigma bespilotne letjelice stare sovjetske proizvodnje koja se u četvrtak navečer srušila u neposrednoj blizini Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu. Pad letjelice neminovno je potaknuo niz pitanja o nacionalnoj sigurnosti i sigurnosti zračnog prostora Republike Hrvatske. Dio odgovora na ta pitanja pokušao je dati Vilko Klasan, stručnjak za raketne sustave protuzračne obrane, gostujući na televiziji N1.

Image
JE LI DOBIO ODGOVORE NA NEODGOVORENA PITANJA? /

Plenković se oglasio o padu letjelice i Hrvatskoj vojsci: 'Intenzivno komuniciramo sa saveznicima u NATO-u'

Image
JE LI DOBIO ODGOVORE NA NEODGOVORENA PITANJA? /

Plenković se oglasio o padu letjelice i Hrvatskoj vojsci: 'Intenzivno komuniciramo sa saveznicima u NATO-u'

'Da je bila aviobomba, posljedice bi bile razornije'

Iako je naglasio kako smatra da je teško govoriti bez dovoljno dokaza i prije nego što završi istraga, rekao je kako vjeruje da je u pitanju modificirani sustav koji je mogao doletjeti i iz Rusije i iz Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Radi se o muzejskim primjercima. Ukrajinci su oživjeli nekoliko komada nakon pripajanja Krima i stavili ih u borbenu upotrebu", rekao je Klasan.

Što se tiče pronađenih dijelova eksploziva, suglasan je s onim stručnjacima koji kažu da je riječ o o mehanizmu samouništenja ugrađenom u letjelicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da se radilo o aviobombi, posljedice bi bile puno razornije. Ovo što je palo na Jarunu, sigurno nije aviobomba. Vjerujem da su krhotine koje su pronađene dio mehanizma za samouništenje ili ostataka nekih eksplozivnih materijala u raketi", rekao je Klasan.

Crna kutija možda bude neupotrebljiva

On smatra da će crna kutija biti neupotrebljiva ako je bio aktiviran sustava samouništenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sumnjam da će se iz te crne kutije moći doći do bilo kakvih podataka. Eventualno, ono što bi bilo najkorisnije je – u kojoj mjeri je ona modernizirana i kakvom tehnologijom. To bi onda moglo ukazivati na onog tko je letjelicu modernizirao i poslao u misiju", istaknuo je.

Nevjerojatnim i neobjašnjivim Klasan smatra izostanak sustava uzbunjivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu shvatiti da tri članice NATO-a ne postupe po proceduri. Ne znam na temelju čega su donijeli odluku da je letjelica bezopasna. Taj leteći objekt je morao biti srušen pri ulasku u zračni prostor koji štiti NATO", kaže.

'Jedan NATO-ov Patriot postaviti u Hrvatsku'

Pojasnio je da radari ''vide'' i preko nacionalne granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši radari vide puno dalje od hrvatskih granica, isto je i s mađarskim i rumunjskim radarima. Svi dobivaju sliku ranije, koju onda dijele sa spomenutim zapovjedništvom NATO-a. Bilo je dovoljno vremena u sve tri države da se digne dežurni dvojac i izvršilo bi se rušenje letjelice. Da imamo raketne sustave srednjeg i velikog dosega, onda bi to bila moja zadaća i ja tvrdim da bi to bilo srušeno", tvrdi Klasan.

Smatra da bi bilo dobro nakon ovog sukoba jedan NATO-ov Patriot postaviti i u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Presretan sam da smo konačno dočekali svoje lovačke zrakoplove, a nadam se da ćemo uskoro dobiti i sustave protuzračne obrane. Ne postoje niti Rafali niti raketni sustavi koji se ne mogu srušiti. To jedinstvo, zemaljska i zračna zaštita plus radari, čini sustav protuzračne obrane", rekao je.

Uspoređujući ruski S-300 i američki Patriot sustav, Klasan je rekao da su oba sustava visoko sofisticirana i izuzetno dobra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I jedan i drugi se nalaze u obrani zemalja članica NATO-a. Grčka, primjerice, ima i S-300 i Patriot. U NATO-u se spajaju oba ta sustava", objasnio je Klasan na N1.

Situaciju s ratom u Ukrajini možete pratiti iz minute u minutu OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo