NEBESKO PARTNERSTVO / Pojačanje nakon pada drona: Plenković otkrio da francuski avioni nadlijeću Hrvatsku, u pomoć dolaze i Amerikanci?

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Premijer je rekao da je u petak u Parizu francuski predsjednik Emmanuel Macron iskazao spremnost da francuski avioni pomognu u kontroli hrvatskog zračnog prostora

14.3.2022.
21:43
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je Francuska iskazala spremnost da nam pomogne u kontroli hrvatskoga zračnog prostora, te da je njihov avion za rano upozoravanje i kontrolu već nadletio naše nebo, a najavio je i da se razgovara sa SAD-om kako nam oni mogu pomoći.

Premijer je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a rekao da je na bespilotnoj letjelici koja je u četvrtak navečer pala u Zagrebu bio eksploziv, neka vrsta bombe, a da se daljnjom istragom želi utvrditi tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj te je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PREMIJER POTVRDIO /

Plenković: 'Da, na letjelici je bila neka vrsta bombe, odnosno eksploziva'; Progovorio je i o drastičnom poskupljenju goriva

Image
PREMIJER POTVRDIO /

Plenković: 'Da, na letjelici je bila neka vrsta bombe, odnosno eksploziva'; Progovorio je i o drastičnom poskupljenju goriva

'Razgovaramo i sa SAD-om'

Istaknuo je da već u petak u Parizu razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i oni su iskazali spremnost da nam francuski avioni pomognu u kontroli hrvatskog zračnog prostora. Nakon toga je avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i kontrolu zračnog prostora nadletio je hrvatsko nebo 12. ožujka, to će učiniti i sutra.

Sutra ću posjetiti taj nosač aviona koji se nalazi u Jadranu u blizini Dubrovnika, rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovaramo i sa SAD-om da vidimo kako nam oni mogu pomoći u slučaju ovakvih nepredviđenih okolnosti, dodao je.

Intenzivna komunkacija zbog palog drona

Premijer Plenković je istaknuo da će se u vezi s padom bespilotne letjelice nastaviti intenzivno komunicirati u okviru NATO-a. O tome razgovaramo s partnerima unutar EU-a. U srijedu ću posjetiti NATO-ovo sjedište u Španjolskoj te pokušati prikupiti dodatna saznanja o tome kako je letjelica završila u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je i da je danas razgovarao s vojnim vrhom o mogućnostima jačanja protuzračne obrane.

Premijer Andrej Plenković prije je na Twitteru izvijestio da je s ministrom obrane Mariom Banožićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robertom Hranjem i zapovjednicima grana Hrvatske vojske razgovarao o ulaganjima u jačanje sposobnosti HV-a. Nešto prije toga održao je sastanak s članovima Vlade te nadležnim institucijama o dosad utvrđenim činjenicama o padu vojne letjelice u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blinken nazvao Plenkovića i dao podršku

Plenković je u ponedjeljak navečer na Twitteru objavio da je telefonski razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom. Blinken ga je, piše premijer, nazvao da mu izrazi zabrinutost i dâ podršku nakon pada bespilotne letjelice u Zagrebu.

''Večeras razgovor s Blinkenom, koji me nazvao da izrazi zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu te spremnost da zajedno s NATO pomogne u zaštiti našeg neba. Pozdravio je hrvatsku jasnu podršku Ukrajini i napore za prihvat ukrajinskih izbjeglica'', tvitnuo je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo