PREMIJER POTVRDIO / Plenković: 'Da, na letjelici je bila neka vrsta bombe, odnosno eksploziva'; Progovorio je i o drastičnom poskupljenju goriva

Image
Foto: Slavko Midzor / Pixsell

'Francuzi su iskazali spremnost da nam pomognu. Sutra ću posjetiti francuski nosač aviona koji je u Jadranu, kod Dubrovnika', rekao je Plenković u vezi isttrage o padu bespilotne letjelice u Zagrebu

14.3.2022.
18:32
Slavko Midzor / Pixsell
VOYO logo

Nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a pred novinare je izašao predsjednik Vlade i stranke Andrej Plenković. Govorio je najprije o istrazi o padu bespilotne letjelice u Zagrebu.

''Održali smo sastanak i sa svim nadležnim tijelima koja provode istragu oko pada bespilotne letjelice u Zagrebu. Kako bismo informirali javnost - da, točno je što je rekao ministar Banožić - bila je neka vrsta bombe, odnosno eksploziva. Raznorazni stručnjaci objavljivali su krivo i istina je da je bilo eksploziva. Dobro je da nije bilo stradalih'', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JE LI DOBIO ODGOVORE NA NEODGOVORENA PITANJA? /

Plenković se oglasio o padu letjelice i Hrvatskoj vojsci: 'Intenzivno komuniciramo sa saveznicima u NATO-u'

Image
JE LI DOBIO ODGOVORE NA NEODGOVORENA PITANJA? /

Plenković se oglasio o padu letjelice i Hrvatskoj vojsci: 'Intenzivno komuniciramo sa saveznicima u NATO-u'

'Francuzi su spremni pomoći nam'

Dodao je i da mnogo informacija još nedostaje. Primjerice, tko je, zašto i kako poslao bombu.

“Francuzi su iskazali spremnost da nam pomognu. Sutra ću posjetiti taj francuski nosač aviona koji je u Jadranu, kod Dubrovnika. Razgovaramo i sa SAD-om, da vidimo kako nam oni mogu pomoći”, rekao je premijer i šef HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da će i Ministarstvo obrane dati svoj plan kako ojačati obranu.

Kaže da nije 'šetao na bombi'

Odbacio je tvrdnje da je u subotu ''šetao na bombi'', nazvavši to ''trivijalnim doskočicama''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Odmah po dolasku iz Pariza sazvao cijeli sustav, informirao se o tome, odlučili smo da rano posjetimo mjesto pada, s punim uvjerenjem da idemo tamo sigurni. Poduzete su sve mjere osiguranja mjesta pada i kao što vidite, letjelica je izvađena bez posljedica za ikoga. Jedan paviljon studentskog doma je bio evakuiran”, rekao je Plenković dodajući da će stručnjacima prepustiti cijeli proces utvrđivanja okolnosti pada letjelice.

Kazao je i da se oko palog drona čuo i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom koji je izrazio zabrinutost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kako se bude slagao mozaik istrage, svi ćemo skupa postajati svjesni što se dogodilo. Ne znamo tko je uputio, kako je došla, namjerno ili pogreškom, ili nekom sabotažom. Kad sve to saznamo, složit ćemo mozaik. Svi su partneri upoznati s ovim i bit će dodatno upoznati”, rekao je.

'Da večeras poleti, bili bi puno spremniji'

Na novinarsko pitanje jesu li hrvatski radari mogli ranije uočiti letjelicu, Plenković je ponovio da će istraga pokazati sve. ?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Najdulje je letjela preko Mađarske, u Hrvatskoj je bila vrlo kratko. Ono što je pouzdano je to što nije bilo obavijesti od dvije članice NATO saveza”, dodao je misleći na Rumunjsku i Mađarsku.

''Treba reći da se u zračnom prostoru nerijetko dogodi da postoje letjelice koje nisu uključile avione za signalizaciju. Nekad se avioni dignu zbog toga, bilo je toga i u našem prostoru. Ovdje se dogodilo nešto drugo. Bila je letjelica stara 40-ak godina, ali isto tako moćna i pala je tu gdje je pala. Na našim je službama da ispitaju kako se i zašto to dogodilo. A za budućnost je bitno da osiguramo reakciju. Da poleti večeras, siguran sam da bi i Rumunjska, Mađarska, NATO i HV bili puno spremniji”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatsku došlo 6300 izbheglica iz Ukrajine

Osvrnuo se i na izbjegličku krizu izazvanu ratom u Ukrajini, kazavši da će ona i dalje rasti.

''Već je 2.7 milijuna Ukrajinaca napustilo domove. Do danas je u Hrvatsku došlo 6300 Ukrajinaca. Oko 40 posto pristiglih su djeca'', rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je govorio i o poskupljenju goriva.

''Izgledno je da će sutra doći do novog povećanja cijena goriva, ali vjerujemo da bi s obzirom na današnju cijenu, da bi se ta cijena od idućeg tjedna trebala spustiti”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Opskrba gorivom i hranom nije ugrožena'

Naglasio je da opskrba gorivom nije ugrožena, a da je tako i s hranom.

“Ne vidim da se treba limitirati nabavku ikojeg proizvoda. I kao potrošači se moramo ponašati najracionalnije. Nismo tu da zbunjujemo javnost i kreiramo paniku pa da ljudi krenu kupovati zalihe hrane. Tako ćemo se dovesti do problema kojeg sad ne vidimo”, rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da ne može procijeniti razmjere ove krize.

''Imamo određene alate, reagirali smo kvalitetno, cjelovito. Ekonomski i socijalni standard te obrana i sigurnost zemlje su nam najvažniji. Do prije par dana oko toga se šalilo, ali sada je sigurnost dobila novu razinu”, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo