' NEMAMO ČIME ZAUSTAVITI LETJELICU' / Stručnjak za geopolitiku otvoreno o Ukrajini i dronu: 'Imali smo i komunikacijsku bombu, to je zabrinjavajuće'

Stručnjak za geopolitiku, Vlatko Cvrtila, gostovao je u večerašnjem RTL-u Danas u kojem se osvrnuo na cijelu situaciji u Ukrajini, ali i lošoj komunikaciji vezano za sami problem bespilotne letjelice

13.3.2022.
20:02
VOYO logo

Leona Šiljeg večeras je u RTL-u Danas ugostila stručnjaka za geopolitiku Vlatka Cvrtila koji je prokomentirao tko zapravo dobiva rat u Ukrajini.

Cvrtila navodi kako je teško reći tko bi mogao dobiti rat jer je uobičajeno da se iz ratnih područja teško probijaju informacije jer i jedna i druga strana uvijek ne mogu objektivno sagledati situaciji.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako ne bude prekida vatre dakako rat će se produžiti i donijeti jako puno žrtava", upozorava Cvrtila te navodi kako je bilo za očekivati da će Rusi napasti zapad Ukrajine.

"Zapad je slao vojno naoružanje pa je moguće i da se on nalazio negdje na tom vojnom poligonu i bilo je legitimni cilj. Neki je dan bilo rečeno je da svaki konvoj koji će prevoziti oružje biti legitimni cilj", rekao je i dodao i da gađaju i vojne aerodrome koji bi mogli biti korišteni u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BRITANSKI OBAVJEŠTAJCI OBJAVILI NOVU KARTU RATA /

Ovako izgleda ruska ofenziva u Ukrajini: Kijev još nije okružen, ali je jasan plan na istoku

Image
BRITANSKI OBAVJEŠTAJCI OBJAVILI NOVU KARTU RATA /

Ovako izgleda ruska ofenziva u Ukrajini: Kijev još nije okružen, ali je jasan plan na istoku

Smatra i kako Zapad ipak neće morati intervenirati.

"Slušali smo i Bidena koji je rekao da neće slati američkog vojnika u Ukrajinu. Ali ako se dogodi da rakete počnu padati po drugim državama članicama NATO-a, onda je to druga situacija. Ne kažem da će tada intervenirati, ali moglo bi promijeniti situaciju da se počne razmišljati kako na druge načine pomoći Ukrajini", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvrtila je siguran i kako bi uskoro trebalo sigurno doći do pregovora, iako ne vjeruje da će Izrael biti mjesto sastanka Zelenskog i Putina.

"Imali smo sada u Turskoj, najviša razina dvaju ministara i nije se ništa ni dogodilo. Začuđujuća je konferencija ministra Rusije koji je kao došao s druge planete. Svjetski čelnici zovu Putina, posjećuju ga. Spominje se Jeruzalem kao mjesto sastanka predsjednika, ali nije za očekivati da će se zaista sastati dva predsjednika, ali iducći tjedan svakako bi mogli očekivati sastanke na nižim razinama", rekao je Cvrtila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjak za geopolitiku osvrnuo se i na bespilotnu letjelicu i samoj komunikaciji državnog i vojnog vrha u cijeloj situaciji. 

"U takvim situacijama se trudite tu komunikaciju ispravljati i smirivati situaciju. Kod nas je bilo obrnuto. Prvo nije opasno pa je strašno opasno. Na stranu da mi nemamo čime zaustaviti tu letjelicu, da je preletjela dvije države koje nisu reagirale, a onda i dvije komunikacijske bombe, to je zabrinjavajuće", zaključuje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite OVDJE.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo