STRUČNJAK O VRHUNCU VALA EPIDEMIJE U HRVATSKOJ: / 'To neće 'prirodno' usporiti, uz ovakvo ponašanje očekujem više tisuća mrtvih'

Image
Foto: ilustracija, Boris Šćitar / PIXSELL

'S obzirom na broj stanovnika, epidemija neće 'prirodno' usporiti prije nego što bolest ima smrtni ishod za najmanje nekoliko tisuća ljudi, smatra Nenad Ban sa švicarskog instituta ETH

3.11.2020.
9:07
ilustracija, Boris Šćitar / PIXSELL
VOYO logo

Krivulja broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj i dalje raste, a mnogi stručnjaci smatraju da će tako i ostati ako se ne donesu strože mjere, a građani se počnu puno odgovornije ponašati. Jedan od onih koji upozorava na to je Nenad Ban sa švicarskog instituta ETH koji smatra kako još nismo niti blizu vrhunca širenja epidemije u Hrvatskoj.

"Krivulje širenja koronavirusa su pod utjecajem mnogih faktora, uključivši i sezonske promjene i društveno ponašanje. Upravo zato se virus širi drugačije u raznim zemljama koje imaju drugačiju klimu i drugačije običaje", kazao je Ban za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO TO? /

Raste broj umrlih od Covida, a njihov udio u odnosu na broj zaraženih pada; Epidemiologinja je objasnila

Image
KAKO TO? /

Raste broj umrlih od Covida, a njihov udio u odnosu na broj zaraženih pada; Epidemiologinja je objasnila

Proljetos je epidemija suzbijena 'zaključavanjem'

On je nedavno podsjetio kako je proljetos tek nakon "zaključavanja" suzbijena epidemija.

"Tijekom ljeta se bolest polako širila, ali je još uvijek bila pod djelomičnom kontrolom zbog praćenja oboljelih i zbog toga što su ljudi većinu vremena provodili na otvorenom. Promjena vremena i povratak na posao, škole i sveučilišta su sada ubrzali širenje što je očito iz brojeva smrtnih i teških slučajeva u Hrvatskoj", kazao je Ban ustvrdivši da ovaj val epidemije neće stati sam od sebe jer broj oboljelih nije ni blizu toga da uspori širenje zaraze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na broj stanovnika, epidemija neće "prirodno" usporiti prije nego što bolest ima smrtni ishod za najmanje nekoliko tisuća ljudi", kazao je Ban.

U sadašnjoj situaciji, piše Večernji list, to znači da će Hrvatska, bez promjene situacije, idućih dana imati i više umrlih od jučer objavljenog podatka o 32 preminule osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrhunac vala - dva tjedna nakon uvođenja efikasnih mjera

No, znanstvenici upozoravaju i na to da je vrlo teško unaprijed procijeniti kada će biti vrhunac vala, a situacija krenuti nabolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na temelju iskustva možemo reći da će do vrhunca vala doći minimalno tjedan do dva nakon što se uvedu mjere koje su dovoljno efikasne da suzbiju virus. Naime, treba računati s razdobljem latencije, gdje će oni koji su se već zarazili prije novih mjera razviti simptome i biti prepoznati kao bolesnici tek tjedan dva kasnije ", kazao je Luka Čičin-Šain s njemačkog Helmholtz centra za infektivna istraživanja.

Hrvatski znanstvenik i direktor Instituta za biokemiju u Frankfurtu Ivan Đikić upozorio je, pak, kako su pravilne mjere različite za različite zemlje jer svaka ima svoje kulturne i socijalne specifičnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nekim zemljama, poput Novog Zelanda mjere su djelovale i djeluju. Važno je da se ne uspoređuje tko ima blaže ili strože mjere, nego jesu li mjere djelotvorne ili ne. Hrvatska treba svoje pravilne mjere koje će djelovati u Hrvatskoj i prekinuti ovaj val širenja virusa", kazao je Đikić.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo