ZLOSTAVLJANJE ŽIVOTINJA /

Stravične snimke iz istarske luke: zabilježeno mučenje krava i ovaca

Internetom se šire mučne snimke okrutnog postupanja sa životinjama koje se prevoze kamionima unutar Europske Unije

18.4.2017.
21:50
VOYO logo

Na snimci iz istarske luke Raša jasno se vidi da se krave i ovce pri ukrcaju s kamiona u brod udaraju štapovima i zlostavljaju elektrošokerima. "Radi se itekako o zlostavljanju, to se jasno vidi na snimkama. Jer udaranje palicama i elektrošokerima ne znam kako drugačije nazvati nego zlostavljanje.

Meni je jednostavno nezamislivo da to netko može učiniti drugom živom biću", smatra Matko Boršić iz udruge Prijatelji životinja. No zlostavljanje, tvrde Prijatelji životinja - nije jedini problem. Ove krave i njihova telad na brod su se ukrcavali dan i pol, a još punih šest dana putovali su prema Izraelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One su izgladnjele, one su iscrpljenje, one su malaksale. One padaju od umora doslovno i zato se i koristi elektrošoker i palice da ih se natjera da se uopće pomaknu jer one bi najradije samo legle i ne radile ništa jer nemaju energije. Zamislite samo situaciju gdje je hrpetina tih životinja na brodu koji nije niti namijenjen  za prijevoz životinja, gdje ih valovi ljuljaju lijevo desno. Uvjeti su jednostavno grozni", tvrdi Boršić. 

Da se ovakve scene događaju u Hrvatskoj, Udruga za zaštitu životinja nije znala. O svemu su danas obavijestili ministarstvo poljoprivrede. Ministar Tomislav Tolušić nam je odgovorio da se zlostavljanju životinja protivi i da bi nakon prijave, na teren trebala izići i inspekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mučne prizore u Hrvatskoj prošle  godine snimila je Europska grupa za zaštitu životinja. Snimke su objavili kao dio kampanje Stop the trucks, kojom žele zaustaviti prijevoz životinja unutar Europske unije, ali i njihov izvoz. U 12-minutnom videu uz Hrvatsku, prikazano je zlostavljanje u Turskoj, Izraelu, Palestini i Jordanu. Na sve je reagirao i Europski parlament.

"Ljudi su bili šokirani i Europski parlament je već najavio pokretanje istrage vezano uz taj slučaj jer postoji i sudska presuda na razini Europske unije koja kaže da se transport životinja, čak i kada se one izvoze van EU, mora odvijati po pravilima Europske unije.

A po tim pravilima je zabranjeno zlostavljanje i maltretiranje životinja", tvrdi Boršić. Kako bi zaštitila goveda, svinje i ovce Europska udruga za zaštitu životinja pokrenula je peticiju, koju je na internetskoj stranici stopthetrucks već potpisalo 800 tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo