NOVI PODACI STOŽERA: / Danas imamo 258 novih slučajeva, pet preminulih, a na respiratoru je 25 pacijenata

Image
Foto: POOL/FAH

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 258 novozaraženih i pet preminulih osoba, uz 296 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je 25 na respiratoru,

4.10.2020.
8:16
POOL/FAH
VOYO logo
  • Danas je zabilježeno 258 novozaraženih i pet preminulih osoba
  • Na bolničkom liječenju je 296 pacijenata, od čega 25 na respiratorima
  • Ukupno imamo 1512 aktivnih slučajeva i 298 preminulih osoba
  • Nacionalni stožer donio je nove mjere za Grad Popovaču i tri županije

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Japanski kreator Kenzo umro u 81. od posljedica covida-19

17:56 - Najslavniji japanski modni kreator Kenzo umro je u nedjelju u 81. godini od posljedica covida-19, objavio je njegov glasnogovornik.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir Važinić: Hitna služba je postupila po protokolu kad je prevozila Jandrokovića

17:51 - Pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Hrvatskoga zavoda za hitnu medicinsku službu Damir Važinić izjavio je kako ta medicinska služba postupa prema svim covid bolesnicima za dolazak u bolnicu standardno i prema protokolu za prijevoz bolesnika te je isti protokol primijenjen i kod predsjednika Sabora.

Postoji standardna procedura za dolazak covid bolesnika u bolnicu, koja jednako vrijedi za sve bolesnike, rekao je Važinić i dodao da je na potpuno isti način procedura primijenjena i kod predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Naglasio je kako se standardno i uobičajeno postupa kad postoji potreba jednako za sve bolesnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Jandroković, nakon što je otkriveno da je zaražen koronavirusom, u subotu je u bolnici snimao pluća, nalaz mu je uredan, a i dalje ima blage simptome, "Nakon konzultacija s liječnicima, budući da je u djetinjstvu i mladosti imao kronični bronhitis, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, u subotu je otišao snimiti pluća", izvijestili su jutros iz Hrvatskog sabora.

Mediji su objavili da je Jandrokovića zbog korone u bolnicu vozila Hitna i da je ubrzo vraćen kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Trump se osjeća dobro, ali ostat će u bolnici još neko vrijeme - O'Brien

17:38 - Američki predsjednik Donald Trump osjeća se jako dobro i želi se vratiti na posao u Bijelu kuću, ali ostat će u bolnici još neko vrijeme, rekao je u nedjelju savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarao sam jutros sa šefom ureda Bijele kuće (Markom Meadowsom) i dobra vijest je da se predsjednik osjeća jako dobro i da se zapravo želi vratiti kući u Bijelu kuću i vratiti natrag na posao, ali mislim da će ostati u Walter Reedu barem još neko vrijeme”, rekao je O'Brien za CBS-jevu emisiju "Face the Nation."


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Londonska opera prodaje Hockneyevu sliku da preživi koronakrizu

17:03 - Londonska Kraljevska opera prodat će sliku Davida Hockneya iz 1970-tih kako bi namaknula gotovinu i prebrodila krizu zbog pandemije koronavirusa, najgoru u povijesti opere.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koronavirus se proširio na nominaciji sutkinje Barrett?

16:05 - Visoki dužnosnik američke administracije rekao je u subotu za CNN da je širenje zaraze koronavirusom među visokim republikanskim dužnosnicima možda počelo na skupu u vrtu Bijele kuće na kojem je objavljena nominacija sutkinje Amy Coney Barrett za Vrhovni sud.

Više doznajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Zbog pandemije na Filipinima organiziran drive-through blagoslov kućnih ljubimaca

16:03 - Filipinski vlasnici životinja koji strahuju da bi se koronavirusom mogli zaraziti i njihovi ljubimci, u nedjelju su ih, u povodu Svjetskoga dana životinja i blagdana svetog Franje Asiškog blagoslovili u drive-through ceremoniji koju je organizirao svećenik lokalne katoličke crkve. U Manili je katolički svećenik sa sigurne udaljenosti škropio svetom vodom mačke, pse, ptice i ostale kućne ljubimce koji su se dovezli u automobilima sa svojim vlasnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj novozaraženih koronavirusom na Filipinima je u porastu. Do danas su ukupno zabilježena 322.497 slučajeva infekcije, što je najviše u jugoistočnoj Aziji. Organizatori i sudionici blagoslova istaknuli su da se tijekom ovogodišnjega neuobičajenog načina blagoslova kućnih ljubimaca na Svjetski dan životinja, vodilo računa o fizičkoj distanci.

"Moramo se prilagoditi novonastaloj situaciji, a pandemija nas ne bi smjela spriječiti u tomu da vodimo brigu o svojim dlakavim ljubimcima", rekao je Ritchie Pascual, jedan od organizatora događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnica psa Arlene Pedron blagoslov svojeg ljubimca drži vrlo važnim jer ga smatra članom obitleji. "Želimo i da njegovo zdravstveno stanje i dalje bude odlično", rekla je Pedron, stpljivo čekajući na red za blagoslov sa svojim dvogodišnjim zlatnim retriverom.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj u proteklih mjesec dana umrle 104 osobe

15:55 - U posljednjih mjesec dana od ukupno 298 osoba preminulih od posljedica zaraze koronavirusom, umrlo je njih 104, a u proteklih 15 dana njih 54. Ipak, Krunoslav Capak smatra da to nije drastično povećanje.

Više doznajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Trump je bio gore nego što se mislilo

15:54 - Iz Bijele kuće su potvrdili kako je zdravstveno stanje Donalda Trumpa u petak bilo znatno gore nego što je rečeno te dodaju da se sada oporavio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više doznajte OVDJE.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoje novozaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji

13:34 - "U protekla 24 sata evidentirane su 2 nove osobe pozitivne na koronavirus sa prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, odnosno na području Grada Krapina (1) i Grada Oroslavje (1). Pristiglo je i 16 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 154 uzorka.

U istom je razdoblju ozdravilo 14 osoba te je ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije 127. U samoizolaciji se nalazi 565 osoba", javlja stožer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Ukupno više od 100.000 slučajeva zaraze u Poljskoj

13:23 - Broj zaraženih koronavirusom u Poljskoj, od početka pandemije, premašio je 100 tisuća u nedjelju, objavilo je ministarstvo zdravstva na Twitteru, dok je broj zaraženih u jednom danu bio rekordan tri puta u proteklih tjedan dana. Ukupan broj zaraženih u Poljskoj, usprkos ubrzavanju pandemije u zadnje vrijeme, znatno je manji nego u mnogim zapadnoeuropskim zemljama. U zemlji s 38 milijuna stanovnika koronavirus je potvrđen kod 100.074 osobe, uz 2.630 smrtnih slučajeva. Nova 1.934 slučaja zaraze zabilježena su u nedjelju, a 26 osoba je umrlo. Testirano je 25.900 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska je ubrzo po izbijanju pandemije uvela strogu karantenu, a vladajuća nacionalno-konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) kaže kako želi izbjeći ponovno uvođenje karantene, zbog ekonomske štete uvođenjem ograničenih mjera u najgore pogođenim područjima. Dok je prethodno na industrijskom jugu bilo najviše zaraženih, uz žarišta među rudarima, u proteklim je tjednima najviše slučajeva zabilježeno u središnjoj i sjevernoj Poljskoj.

Sopot, ljetovalište na Baltiku, dodano je na listu najteže pogođenih područja s najvećim restrikcijama. Postoji mogućnost da i prijestolnica Varšava bude dodana na listu područja s povećanim ograničenjima kretanja, objavilo je ministarstvo zdravstva. Poljska je predstavila nove mjere za područja s najvećim brojem zaraženih, koje uključuju zatvaranje barova i restorana do 22 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


68 novozaraženih i dvoje umrlih u BiH

13:22 - U Bosni i Hercegovini u nedjelju je potvrđeno 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a tako mala brojka uobičajena je vikendima kada se provodi i manje testiranja. Od subote su provedena testiranja 807 uzoraka pri čemu je zaraza virusom SARS-CoV-2 potvrđena kod 27 osoba iz Federacije BiH te kod 39 iz Republike Srpske. Još dva slučaja zaraze otkrivena su u distriktu Brčko.

Prosječni broj testiranja koja se provode radnim danima je oko dvije tisuće. U protekla 24 sata prijavljena su i dva smrtna slučaja povezana sa zarazom. Od izbijanja epidemije prouzročene koronavirusom u BiH je do sada preminulo nešto više od 850 osoba kod kojih je potvrđena zaraza.

U toj je zemlji trenutačno registrirano nešto više od šest tisuća aktivnih slučajeva zaraze no bolnice nisu pod znatnijim pritiskom jer je broj teških slučajeva znatno niži od kapaciteta za njihov smještaj. Zdravstvene vlasti stanje ocjenjuju stabilnim, a statistike govore da se postupno smanjuje broj novozaraženih koji j e u ljetnim mjesecima na dnevnoj razini bio i veći od 300.


Dvoje novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

13:19 - "Dvoje novozaraženih bilježi Virovitičko-podravska županija u zadnjem 24-satnom razdoblju. Od 30-ero testiranih, dva muškarca starije životne dobi su bili pozitivni na COVID-19, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Oboje imaju blage simptome korona virusa. Istodobno se oporavilo četvero do sada zaraženih. U samoizolaciji se nalazi 139 osoba. U Općoj bolnici Virovitica trenutno je petero COVID-19 pacijenta. S područja Virovitičko-podravske županije u KBC-u Osijek je troje pacijenata (jedna osoba u respiracijskom centru i dvoje na klinici za infektologiju)", izvijestio je županijski stožer.


7 novozaraženih u Karlovačkoj županiji

12:51 - "U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 7 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, pet muškarca i dvije žene. Pet osoba ima prebivalište na području Grada Karlovca, jedna osoba je iz Ozlja i jedna iz Draganića. Epidemiološka obrada je u tijeku. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 369 osoba", izvijestili su iz stožera.

Načelnik Stožera Civilne zaštite Josip Ribar rekao je Hini iz samoizolacije da su radovi u Luščiću, na novoj lokaciji za drive-in uzimanje briseva za laboratorijsku pretragu na Covid 19 potpuno završeni, da će se u ponedjeljak priključiti na električnu energiju i potom odmah početi raditi. Kako je rekao Ribar, u samoizolaciji jer mu se sin zarazio na proslavi svoje diplome, istaknuvši kako mu je sada najbitnije da sin zdravi, a on će pomagati koliko god bude mogao Stožeru, Civilnoj zaštiti i novoj načelnici, zamjenici župana Vesni Hajsan Dolinar.

"Iako je smjena na čelu stožera došla u vrijeme moje samoizolacije smjena je nevezana za to i ja se neću vratiti na mjesto načelnika po završetku samoizolacije. Smatram da Stožer Karlovačke županije radi dobro, županija smo koja nema nikakve dodatne mjere i ograničenja okupljanja, a da je tome tako jer se ljudi u znatnoj mjeri pridržavaju preventivnih mjera, čemu je sigurno pridonio i rad gradskih i općinskih inspekcija Civilne zaštite koje svakodnevno provode nadzor poštivanja mjera”, rekao je Ribar.

Svi stožeri svakodnevno izvještavaju Županijski stožer o provedbi mjera od poslovnih subjekata i na okupljanjima poput svadbi, a na neke svadbe, zaključio je Ribar, odlaze i po dva puta, kako uzvanici ne bi zanemarili epidemiološke mjere i doveli se u opasnost od zaraze.


U Varaždinskoj županiji troje novooboljelih

12:39 - "U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Radi se o osobama srednjih godina od kojih je jedna svoju izloženost ostvarila u svojem radnom okruženju u kojem je već prethodno potvrđen slučaj pojave koronavirusa, dok je za dvije osobe izvor zaraze nepoznat.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 29, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze 4 osobe, a na liječenju kod kuće 25 osoba. U kućnoj karanteni u mjeri samoizolacije, kao bliski kontakti zaraženih nalazi se 289 osoba. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji time do sada imamo 224 registrirana slučaja zaraze, a dodatnih 16 slučajeva nam se pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta", priopćio je stožer.


8 novozaraženih u Ličko-senjskoj županiji

12:30 - "S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 8 je novooboljelih osoba od COVID-19. Šest oboljelih osoba je s područja Gospića te 2 s područja Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno su oboljele 202 osobe od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 39 aktivna slučaja, 161 osoba je izliječena te dvije osobe preminule. U protekla 24 h testirano je 15 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 174 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera", priopćeno je.


13 novozaraženih u Međimurju

12:28 - "Danas do 11h testirana je 1 osoba čiji je nalaz negativan. Od jučer uzetih neobrađenih 139 uzorka, 13 nalaza je pozitivno. Svi su kontakti ranije potvrđenih slučajeva. Trenutno je 67 aktivnih slučajeva pozitivnih na COVID 19 virus (10 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 6 osoba sa svadbene svečanosti, 4 osoba kontakti s oboljelim koji su prisustvovali svadbi (sekundarni i tercijalni slučajevi oboljevanja), 44 osobe koje su kontakti s ranije potvrđenim, 1 osoba strani državljan koji radi na području MŽ, 2 osobe se administrativno vode pod našu Županiju – imaju regulirano prebivalište na području naše Županije, a zarazile su i borave izvan MŽ). Do sada je ukupno testirano 7487 osoba. Trenutno je 350 osoba u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti)", poručili su iz stožera.


Kutinski gradonačelnik pozitivan na koronavirus

12:18 - Gradonačelnik Kutine, Zlatko Babić, objavio je da je pozitivan na koronavirus: "Od petka navečer osjećam se loše, glavobolja, mučnina, visoka temperatura i kostobolja koje ne prolaze evo ni sad. Pošto sam i sam starije dobi, ali i radi posla kojeg obavljam jučer sam obavio testiranje na covid-19 i od petka se nalazim u samoizolaciji. Unatoč tome što nastojim poštivati sve mjere prevencije, od razmaka do nošenje maske i dezinfekcije ruku, virus je prošao na svom putu k meni. Izvor zaraze za sad je nepoznat, moguće je kako sam virus dobio na jednom od sastanaka no bez daljnje epidemiološke obrade ne mogu reći sa sigurnošću. Epidemiolozima sam ostavio sve svoje kontakte u posljednja 72 sata te će ih kontaktirati nadležne službe", napisao je na Facebooku.


168 novozaraženih u Sloveniji

12:16 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 168 novih zaraza koronavirusom, za 59 manje nego prethodni dan, objavila je u nedjelju slovenska vlada koju i dalje zabrinjava visok postotak pozitivnih testova koji je u porastu. U bolnicama je zbog covida-19 prvi put hospitalizirano više od stotinu pacijenata (101), od čega njih 15 na intenzivnoj njezi, ali nije bilo novog smrtnog slučaja, pa broj preminulih od početka epidemije ostaje 155, a aktivnih slučajeva zaraze je više od dvije tisuće, potvrdilo je u nedjelju ministarstvo zdravstva.

Vlada i epidemiolozi zabrinuti su rastom hospitalizacija, ali i povećanjem postotka pozitivnih nalaza na koronavirus na broj testiranih. Tako je u petak na 2893 testiranih bilo potvrđeno 227 novih slučajeva, a u zadnja 24 sata potvrđeno je 168 novih infekcija na 1940 testiranih osoba. To znači da je udio pozitivnih testova povećan na čak 8,66 posto, a dan ranije iznosio je 8,24 posto. Uz povećan broj inficiranih u drugom valu epidemije vladu i njezin stručni tim za Covid-19 zabrinjava rast broja pacijenata u bolnicama, prodor virusa u neke bolničke odjele, te podkapacitiranost zdravstvenog sustava.

Zbog prodora virusa na dva odjela ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC) i to na odjel za vaskularne bolesti (6 zaraženih pacijenata) te odjel za plućne bolesti i alergije (jedan zaraženi pacijent), u subotu su na njima privremeno na najmanje tjedan dana prekinuli prijem pacijenata. Dio bolničkog osoblja je zbog kontakata sa zaraženima u izolaciji, javljaju slovenski mediji.

Premijer Janez Janša upozorio je u petak na javnoj tribini pod naslovom "Odgovoran građanin - odgovoran narod" na potrebu da se svi u državi odgovorno pridržavaju epidemioloških i restriktivnih mjera, kako bi se izbjeglo ponovno zatvaranje, odnosno ograničenje kretanja na općine ili regiji, kako je to bilo u proljeće, u prvom valu epidemije. "Tada je to bila ključna mjera i mnogi su joj se protivili jer je doista ograničila slobodu kretanja, no bez te mjere ne bismo zaustavili virus", kazao je slovenski premijer. "Takvu situacija sada je moguće izbjeći, ali samo ako svi budu svjesni svoje odgovornosti i držali se pravila", dodao je Janša zabrinut što neki mjere ne shvaćaju dovoljno ozbiljno.

Što se tiče odgovornosti Slovenci su iznad europskog prosjeka, ali Slovenija ima znatno manje zdravstvene kapacitete od razvijenih zapadnih zemalja i zato će moguće daljnje mjere vlade ovisiti o tome koliko će zdravstveni sustav u drugom valu epidemije biti opterećen novim hospitalizacijama zbog covida-19, kazao je slovenski premijer.


23 novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji, većina iz doma u Legradu

12:14 - U posljednja 24 sata na području Koprivničko-križevačke županije od koronavirusa su oboljele 23 osobe, među kojima je 17 štićenika ilegalnog objekta za starije osobe Keris iz Legrada, a štićenici će tijekom dana sanitetom biti prevezani u koprivničku Opću bolnicu. Načelnik Županijskoga stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić izvijestio je u nedjelju na konferenciji za novinare da su, među novooboljelima, i vlasnik ilegalnog objekta za starije te dvije osobe koje su brinule o starim osobama. Ljubić je najavio da će tijekom dana štićenici toga ilegalnog objekta za starije sanitetom biti prevezani u koprivničku Opću bolnicu.

"Od koronavirusa oboljela je i jedna učenica prvog razreda križevačke Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog, a cijeli razred je stavljen u samoizolaciju. Dvije novooboljele osobe su iz opće populacije. Donijeli smo i odluku da svi učenici od petog razreda na dalje za vrijeme nastave ponovno obvezno nose maske", istaknuo je načelnik Ljubić.

Koprivnička Opća bolnica spremna je za prihvat štićenika legradskog ilegalnog Doma, rekao je ravnatelj bolnice Mato Devčić. "Ponovno smo u potpunosti otvorili COVID odjel i možemo zbrinuti oko 60 osoba. Bolnički sustav naše županije je spreman i dobro smo opremljeni. Gledamo unaprijed, pa ćemo uskoro zaposliti još devet medicinskih sestara i dvije primalje", istaknuo je Devčić.

Načelnik općine Legrad Ivan Sabolić rekao je da Stožer civilne zaštite općine Legrad te vatrogasci paze na to da nema ulazaka i izlazaka iz doma Keris. Napomenuo je kako ih zove rodbina štićenika i pita kako su njihovi najmiliji ali, dodao je, mi to ne znamo. "Znali smo da taj dom u Legradu postoji, no nitko nas nije obavijestio da je vlasniku dozvola za rad ukinuta 2015.", istaknuo je načelnik općine Legrad Ivan Sabolić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla objasnila je kako se "klupko oko ovog ilegalnog objekta za smještaj starijih počelo odmotavati nakon što se jedna od njegovateljica javila svojoj liječnici sa sumnjom na koronavirus, nakon čega je upućena na testiranje. Sljedećega dana nalaz je pokazao da je pozitivna".


Rusija potvrdila više od 10.000 novozaraženih

11:54 - Rusija je u nedjelju potvrdila 10.499 novozaraženih koronavirusom što je najveći dnevni broj infekcija od 15. svibnja kada je pandemija izbila, a vlada uvela mjere ograničenja kretanja. Ruski krizni centar za koronavirus objavio jee da je više od 107 osoba umrlo od covida-19 u zadnja 24 sata. Službeno je broj žrtava covida u Rusiji 21.358.


Uhićenja nakon antikorona prosvjeda u Izraelu

11:52 - Izraelska policija je od subote navečer do nedjelje ujutro u Tel Avivu privela preko 30 ljudi, a vezano uz prosvjede protiv premijera Benjamina Netanyahua koji se održavaju diljem zemlje, usprkos spornim ograničenjima prava na prosvjedovanje. Od subote navečer, oko 100.000 ljudi je prosvjedovalo na trgovima i raskršćima diljem Izraela, nakon što su na snagu stupila nova zdravstvena ograničenja koja uključuju i ograničenje na prosvjed do najviše 20 ljudi unutar jednog kilometra od njihovih domova.

Premijer Netanyahu uveo je ograničenja u okviru novog "zatvaranja" zemlje kako bi zaustavio rast broja zaraženih koronavirusom. U središtu Tel Aviva, policija je razbila veliki prosvjed nakon što su preko megafona upozorili da je skup "protuzakonit" jer je veći od dozvoljenog. Policija je, kako navodi, u Tel Avivu uhitila 38 ljudi.

Kritičari su odluku premijera o novim mjerama ograničenja zbog epidemije covida-19 nazvali antidemokratskom. Od lipnja, deseci tisuća ljudi okupljali su svake subote kod premijerove rezidencije u Jeruzalemu. Kako im je zabranjeno putovanje, ljudi se sada okupljaju na prosvjedima u središtu gradova diljem Izraela.


7 novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

11:11 - "Sedam je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Četiri novozaražene osobe s područja su općine Rovišće i riječ je o korisnicima jednog manjeg privatnog doma za starije osobe. Po jedna novozaražena osoba s područja je općina Đulovac, Nova Rača i Velika Pisanica. Među novozaraženim osobama jedna je zdravstveni djelatnik.

Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 47 aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19. U samoizolaciji je u našoj županiji 490 osoba", doznaje se.


3 novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

11:10 - "U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije zabilježena su tri (3) nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (1), općina Sibinj (1) i općina Bukovlje (1).

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 648, dok je broj aktivnih slučajeva 23 (3 više nego prethodni dan). Hospitalizirano je 9 osoba (isto kao i prethodni dan), a jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 314 osoba (17 osoba više nego prethodni dan)", priopćio je županijski stožer.


4 novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

11:08 - "U protekla 24 sata, četiri osobe koje imaju prebivalište u Šibensko-kninskoj županiji pozitivne su na SARS-CoV-2 virus. Osobe su izložene infekciji i epidemiološki obrađene u mjestu boravka gdje se i liječe; tri u Zagrebačkoj i jedna u Zadarskoj županiji i nisu ostvarile bliske kontakte. Trenutno je 10 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovana su 3 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 53 osobe", priopćeno je.


17 novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

10:42 - U Zagrebačkoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutačno je aktivno 296 slučajeva, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer civilne zaštite. Pet novih slučajeva zabilježeno je u Dugom Selu, tri u Zaprešiću, te po jedan u Samoboru, Svetoj Nedelji, Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu, Brdovcu, Bistri, Križu, Rugvici, Preseki.

Od 17 novooboljelih osoba šest su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je sa domom za starije na području Rugvice, dok je za deset slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 36 osoba. Na području Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirano je 876 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječene su 563 osobe, a 17 ih je umrlo.


25 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji; od toga 7 stranaca

10:40 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 412 obrađenih testova danas je 18 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 9, Kaštela 2, Omiša 1, Sinja 2, Solina 2, Dugog Rata 1 i Hrvaca 1 osoba. Uz 18 novooboljelih s područja Splitsko-dalmatinske županije još je 7 stranih državljana pozitivno na COVID infekciju među kojima su i 4 studenata koji pohađaju studij na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Od 18 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 10 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1098 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalaze se 35 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru", doznaje se iz županijskog stožera.


5 novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10:38 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj muškoj i tri ženske osobe iz Dubrovnika (za dvije je utvrđena epidemiološka veza) te jednoj ženskoj osobi iz Župe dubrovačke (utvrđena epidemiološka veza).

Izliječeno je osam osoba – četiri iz Dubrovnika, dvije iz Metkovića, jedna osoba iz Ploča te jedna iz Stona. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 11 osoba pozitivnih na koronavirus. Od početka pandemije analizirano je 14.906 uzoraka. U samoizolaciji je 289 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđen je ukupno 81 slučaj kršenja samoizolacije", izvijestio je stožer.


4 novozaraženih u Zadarskoj županiji

10:20 - "Na području Zadarske županije 4 su novooboljele osobe od koronavirusa. Riječ je o ženskim osobama, dvije sa područja Grada Zadra te po jedna sa područja općina Sukošan i Zemunik Donji. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 185 uzoraka", izvijestio je tamošnji stožer.


Jandroković je snimao pluća, ima blage simptome bolesti

10:16 - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, nakon što je otkriveno da je zaražen koronavirusom, u subotu je u bolnici snimao pluća, nalaz mu je uredan, a i dalje ima blage simptome, doznaje se iz Hrvatskog sabora.

"Nakon konzultacija s liječnicima, budući da je u djetinjstvu i mladosti imao kronični bronhitis, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, u subotu je otišao snimiti pluća. Nalaz je uredan. I dalje je kod kuće i ima blage simptome bolesti", izvijestili su iz Hrvatskog sabora.

Jutarnji list u nedjelju je u tiskanom izdanju objavio da je "Jandrokovića zbog korone Hitna vozila u bolnicu", ali da je ubrzo vraćen kući.


3 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

10:14 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivan 71 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19), 64 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 7 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 415 osoba, a ukupno je testirano 9537 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 113 uzoraka, od kojih je 3 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćeno je.


Imamo 258 novozaraženih i 5 umrlih

10:07 - "U posljednja 24 sata zabilježeno je 258 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1512. Među njima je 296 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 25 pacijenata. Preminulo je 5 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 17.659 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 298 preminulo. Ukupno se oporavilo 15.849 osoba, od toga 188 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 9081 osoba. Do danas je ukupno testirano 326.159 osoba, od toga 4608 u posljednja 24 sata", priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


13 novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

10:07 - "Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 325 uzoraka. Trinaest testiranih uzoraka bilo je pozitivno na koronavirus i to 8 sa šireg područja grada Osijeka, dvije osobe iz Našica i dvije iz Đakova te jedna iz Antunovca.

U KBC-u Osijek su hospitalizirane 24 osobe zaražene koronavirusom od kojih je troje na respiratoru. 22 nova kontakta su stavljena u samoizolaciju te se sveukupno u samoizolaciji na području naše županije nalazi 509 osoba.

Policija je samoinicijativno provjeravala osobe u samoizolaciji i od 40 provjerenih osoba, sve su zatečene na adresi stanovanja i nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije. Nije bilo ni dojava građana o kršenju samoizolacije", priopćeno je.


20 novozaraženih i 3 preminulih u Primorsko-goranskoj županiji

10:02 - "U Primorsko-goranskoj županiji je danas 20 novozaraženih, 8 je ozdravljenih osoba kojima treba pridodati i 24 korisnika doma koji su svi dobro i bez simptoma. Ukupno 32. Nažalost, noćas su u bolnici umrle tri osobe, dvoje korisnika doma u Delnicama i još jedna osoba s područja PGŽ.

Današnje stanje u domu u Delnicama u brojkama, 13 zaraženih, 15 negativnih, 48 ukupno oporavljenih, a 7 je korisnika još u bolnici. Do danas je umrlo osam korisnika Doma", izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.


16 novozaraženih i jedna preminula osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:48 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 16 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (9 osoba iz Vinkovaca, 4 iz Ivankova, 1 iz Vukovara, 1 iz Rokovaca i 1 iz Đeletovaca), a jedna osoba je preminula. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 912, od kojih je 778 osoba izliječeno, a ukupno je 18 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 11 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 218 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 12.263.

U samoizolaciji na području županije je 828 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivan 21 radnik iz sustava zdravstva (3 liječnika, 11 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 35 radnika (1 liječnik, 25 medicinskih sestara/tehničara, 6 drugih zdravstvenih radnika i 3 nezdravstvena radnika)", izvijestio je stožer.


Jandrokovića hitna prevezla u Infektivnu kliniku

9:31 - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kojem je u petak potvrđena dijagnoza covida-19, u subotu je, kako doznaje Jutarnji list, kolima Hitne pomoći dovezen u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", no ubrzo je vraćen kući. Nije poznato je li predsjedniku Sabora pozlilo ili je išao na dogovoreni pregled, piše dnevnik u broju od nedjelje.

Par sati prije Jandrokovićeva odlaska u bolnicu u HDZ-u su Jutarnjem listu rekli da se Jandroković osjeća dobro, da ima blage simptome i da je na kućnom liječenju. Jandroković se testirao u petak, a prethodnih dana bio je u kontaktu sa zaraženom osobom, zbog čega je u srijedu završio u samoizolaciji.

Naime, predstojniku njegova ureda još u utorak navečer potvrđeno je da je zaražen. Dok je šef Sabora Gordan Jandroković odsutan sjednicama će predsjedati potpredsjednici Sabora. U samoizolaciji su i potpredsjednik Sabora Željko Reiner, tajnik Sabora Davor Orlović te još četvorica djelatnika u kabinetu predsjednika Sabora. Reinerov nalaz, koji je dobio u petak navečer, bio je negativan, ali će on, kako su rekli u stranci, u samoizolaciji ostati do 12. listopada. Nakon toga će se još jednom testirati, donosi Jutarnji list.


Žarište u Popovači nezabilježeno u svijetu

9:31 - Broj oboljelih s promocije knjige u Gornjoj Jelenskoj pokraj Popovače popeo se na 90, piše u nedjelju Večernji list, navodeći da je riječ o superžarištu nezabilježenom u svijetu. "To je i za svjetske pojmove dosad nezabilježen postotak pozitivnih osoba, da od 116 testiranih s jednog događaja imamo 90 pozitivnih osoba. To je nešto nezabilježeno i za daljnja je epidemiološka proučavanja", rekao je za Večernji list ravnatelj Zavoda Inoslav Brkić. Na promociji nisu bile samo osobe s područja Popovače, nego iz svih dijelova Sisačko-moslavačke županije te nekoliko iz susjedne Bjelovarsko-bilogorske županije.

"To je i ogroman broj kontakata koje sada moramo obuhvatiti. Recimo, od jučerašnjih 58 pozitivnih neka svatko ima 20 kontakata, jasno vam je da je riječ o velikom broju ljudi prema kojima moramo hitno reagirati", dodao je Brkić, napominjući kako je većina s tog događaja dan kasnije bila na otvaranju tradicionalne manifestacije Voloderske jeseni.

Otvorenje je te manifestacije održano pod šatorom, a na fotografijama se vidi da je nešto više ljudi nosilo maske nego na promociji knjige, gdje je maske nosilo samo nekoliko osoba. Na promociji knjige u Gornjoj Jelenskoj bio je i načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Roman Rosavec, a fotografije ukazuju da su na događaju prekršene propisane mjere. Rosavec je u samoizolaciji od četvrtka, zasad je negativan. Na istoj je promociji bio i gradonačelnik Popovače Josip Mišković, koji je tek u petak navečer otišao u samoizolaciju, donosi Večernji list.


Oboljeli od multiple skleroze nisu mogli obaviti preglede tijekom epidemije

9:30 - U Hrvatskoj gotovo 7000 osoba boluje od multiple skleroze, a više od polovice ih u vrijeme panedemije koronavirusa nije moglo obaviti kontrolne preglede, upozorio je Savez društava multiple skleroze na stručnom skupu u Tjednu multiple skleroze, od 26. rujna do 3. listopada.

"Javljaju nam se oboljeli koji ne mogu dobiti adekvatnu skrb. Istraživanje među našim članstvom pokazuje da više od 50 posto ne može obaviti kontrolne preglede, a u istom postotku izjavljuju da im se pogoršalo psihičko stanje otkad ne mogu ostvariti adekvatnu zdravstvenu skrb", istaknula je predstavnica Saveza Dijana Roginić na virtualnom stručnom skupu "MS je trajno progresivna bolest“.

Savez društava multiple skleroze Hrvatske bio je domaćin skupa na kojem su liječnici, udruge i bolesnici upozorili na prepreke i izazove s kojima se suočavaju oboljeli. Povod je bio Tjedan multiple skleroze tijekom kojega se nastojalo edukacirati i informirati javnost o toj "bolesti s tisuću lica". Multipla skleroza je kronična neurodegenerativna bolest, kod koje imunosni sustav napada živčane stanice u mozgu, kralježničnoj moždini i vidnim živcima stvarajući nepovratna oštećenja na tijelu i psihi bolesnika. Najčešće se pojavljuje u mlađoj odrasloj populaciji, s nepredvidljivim i vrlo različitim simptomima.

"Treba osvijestiti važnost ranog liječenja kako bi se spriječila progresija bolesti, odnosno napredovanje onesposobljenosti. O multiploj sklerozi trebaju se kontinuirano educirati svi uključeni u život oboljele osobe, ali i liječnici primarne zdravstvene zaštite", rekla je Roginić.


Jedna novozaražena osoba u Istri

9:15 - "Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 180 uzoraka briseva (137 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je potvrđena 1 pozitivna osoba sa područja županije. Radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznate pozitivne osobe. Trenutno je 10 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 61 osoba. Kod 2 strana državljanina (Republika Francuska, Republika Slovenija) potvrđen je pozitivan nalaz (epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima), priopćio je županijski stožer civilne zaštite", izvijestio je istarski Stožer civilne zaštite.


Dvoje novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

9:14 - "Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti covid-19. Jedna osoba je s područja grada Petrinje dok je druga s područja grada Gline. U tijeku je epidemiološka obrada", pripćio je županijski stožer.


U Zagrebu 70 novozaraženih

8:16 - U Gradu Zagrebu zabilježeno je 70 slučajeva novooboljelih osoba, a za 319 osoba izrečena je mjera samoizolacije. Pozitivan je jedan učenik osnovne škole i dva učenika srednjih škola te je mjera samoizolacije određena za 16 učenika i jednu učiteljicu osnovne te 43 učenika srednjih škola. Zbog pozitivnog nalaza jednog studenta u samoizolaciji je jedan profesor i osam studenata.


Maratonci u Londonu moraju trčati na distanci

8:15 - Svi sudionici Londonskog maratona koji se održava u nedjelju, oko vrata će nositi poseban uređaj koji će im jamčiti međusobni fizički razmak tijekom utrke, piše BBC. Uređaj nazvan Bump svakom će atletičaru, ali i organizatorima maratona za vrijeme utrke slati zvučne signale ako se dvije ili više osoba međusobno previše približe. U prvome velikom maratonu od početka pandemije koronavirusa u svijetu sudjelovat će stotinu trkača.

Ovogodišnji Londonski maraton, koji se sastoji od 19 krugova po St James's Parku održat će se na stazi kojoj, osim njegovih sudionika, sudaca i volontera neće biti dopušten pristup nikome drugom. Uređaj britanske tvrtke Tharsus koristi se tehnologijom radio-frekvencije te će organizatorima omogućiti praćenje kretanja sportaša i osoblja, odnosno evidentirat će ako se oni međusobno previše približe. Ako se u iduća dva tjedna pokaže da je netko od testiranih pozitivan na koronavirus, o tomu će biti obaviješteni svi koji su se nalazili u njegovoj neposrednoj blizini.

"Ovaj je događaj vrhunac višemjesečnog planiranja tijekom kojeg se vodilo računa o tomu na koji način organizirati maraton uz poštivanje fizičkog razmaka", rekao je direktor tvrtke Hugh Brasher. "Tehnologija koju smo upotrijebili ima vrlo važnu ulogu u današnjoj utrci jer sportašima i organizatorima pruža dodatnu sigurnost za vrijeme sudjelovanja u maratonu", kazao je Brasher.


Nobelova nagrada u jeku pandemije

8:15 - Organizacije koje se bore za medijske slobode i aktivistica za klimu Greta Thunberg neki su od favorita za Nobelovu nagradu za mir čiji će dobitnik biti poznat idući tjedan, u godini u kojoj je pandemija koronavirusa naglasila važnost znanosti i istraživanja. Nobelove nagrade za književnost i mir, čiji će dobitnici biti objavljeni 8. odnosno 9. listopada, obično privlače najveću pozornost, a laureati su obično dobro poznate osobe ili organizacije.

Ali nagrade za medicinu, fiziku, kemiju i ekonomiju obično se dodjeljuju vrhunskim stručnjacima i istraživačkim timovima koji naporno rade desetljećima daleko od očiju javnosti, ali rijetko poznatima široj javnosti. Ove godine, važnost znanosti izbila je u prvi plan zbog pandemije novog koronavirusa. "Pandemija je velika kriza za čovječanstvo, ali pokazuje koliko je znanost važna”, rekao je izvršni direktor Nobelove zaklade Lars Heikensten.

Ne očekuje se da će se ove godine dodijeliti nagrade za rad koji je izravno povezan s koronavirusom, jer se istraživanja koja bivaju nagrađena obično provjeravaju godinama. Virus bi ipak mogao utjecati na odluke odbora koji odabiru laureate. "Pandemija nas je promijenila kao misleća bića za dogledno vrijeme”, rekao je Bjorn Wiman, urednik kulture najvećeg švedskog dnevnika Dagens Nyheter.

Po mišljenju Švedske akademije, koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, "očito je da će pandemija na neki način utjecati na članove Nobelova odbora. I oni su samo ljudi”. "Druge stvari izgledaju sada možda važnije nego prije šest mjeseci”, rekao je Wiman.

Stručnjaci za Nobelovu nagradu za mir ističu da ove godine nema jasnog favorita. "Nema pravih velikih pomaka prema miru ili mirovnim sporazumima”, rekao je Dan Smith, direktor Stockholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja (SIPRI).

Povjesničar Asle Sveen rekao je da su Reporteri bez granica njegov favorit za nagradu, a tako misli i direktor Instituta za mirovna istraživanja iz Osla (PRIO) Henrik Urdal, koji je spomenuo i Odbor za zaštitu novinara. "Za vrijeme sukoba, jako je važno da novinari pridonesu informacijama o tome što se događa, i kako bi sukobljene strane snosile odgovornost za svoja djela i kako bi se informirao vanjski svijet”, rekao je.

Smith i Sveen spomenuli su kao moguću dobitnicu i Gretu Thunberg, koja opetovano poziva svjetske čelnike da "osluhnu tišinu” u pogledu klimatskih promjena. "Mislim da bi odbor trebao ići izvan okvira uske definicije mira”, rekao je Smith. Drugi stručnjaci sugerirali su da bi nagradu mogla odnijeti i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Prošle godine, dobio ju je etiopski premijer Abiy Ahmed jer je okončao dvadesetogodišnju poslijeratnu blokadu u odnosima s Eritrejom.

Ovogodišnja tradicionalna dodjela nagrade u prosincu u Stockholmu otkazana je zbog pandemije i zamijenjena televizijskim prijenosom dodjele nagrade laureatima u njihovim domovinama. Ceremonija dodjele Nobelove nagrade za mir, koja se održava u Oslu, održat će se po planu, ali u reduciranom formatu. U ponedjeljak će biti poznato ime dobitnika nagrade za medicinu, u utorak za fiziku, u srijedu za kemiju, u četvrtak za književnost i u petak za mir. Nagrada za ekonomiju posljednja je po redu i dobitnik će biti objavljen u ponedjeljak 12. listopada.


Trump: 'Sljedećih nekoliko dana je ključno'

8:15 - Američki predsjednik Donald Trump objavio je u nedjelju novi video na Twitteru u kojemu je rekao da se nije dobro osjećao kad je došao u bolnicu Walter Reed, ali da se sada osjeća dobro, te da će sljedećih nekoliko dana biti ključno za njegov oporavak. Trump je u videu iz svoje bolničke sobe poručio da se osjeća "puno bolje" i nada se da će se "brzo vratiti", dan nakon kontradiktornih poruka iz Bijele kuće o njegovu zdravstvenom stanju nakon dijagnoze covida-19.

U četverominutnom videu objavljenom na Twitteru, odjeven u tamno plavi sako i bijelu košulju, Trump, koji je izgledao umorno, rekao je da se "nije baš dobro osjećao" kad je stigao u vojni bolnički centar Walter Reed, te dodao da će sljedećih nekoliko dana biti ključno. "Sljedećih je nekoliko dana ključno; bit će to pravi test, vidjet ćemo što se se dogoditi tijekom tih nekoliko nadolazećih dana", rekao je Trump, koji u videu sjedi za okruglim stolom ispred američke zastave.

Trump se javnosti obratio nakon što su nejasne ocjene njegova stanja dužnosnika njegove administracije stavile pod upitnik stvarno stanje američkoga predsjednika nakon što je u četvrtak navečer utvrđeno da je pozitivan na koronavirus, što je izazvalo golem interes javnosti. Tim liječnika Bijele kuće u subotu ujutro je izjavio kako se Trumpovo stanje popravlja te da već razmišlja o povratku u svoj ured. Jedan je liječnik rekao kako je Trump ustvrdio da se osjeća kao da bi "danas mogao izaći odavde".

Niti par minuta kasnije, predstojnik ured Bijele kuće Mark Meadows novinarima je dao manje optimističnu procjenu, ustvrdivši kako su "predsjednikovi vitalni pokazatelji tijekom protekla 24 sata bili vrlo zabrinjavajući, te će sljedećih 48 sati biti ključno". "Još uvijek nismo posve na putu cjelovitoga oporavka", rekao je Meadows.

Nekoliko sati kasnije, Meadows, čija je prvotna izjava dana pod uvjetom da ga se ne navodi kao izvor, promijenio je intonaciju i rekao Reutersu kako se Trump osjeća "dosta dobro" i da su "liječnici jako zadovoljni njegovim ključnim pokazateljima". Meadows nije pojasnio odstupanja u svojim komentarima.

Trump je helikopterom prebačen iz Bijele kuće u Walter Reed, nedaleko Washingtona, oko 17 sati nakon što je objavio da je bolestan. Dužnosnici njegove administracije, koji su taj potez opisali kao preventivnu mjeru, kazali su da će nekoliko dana biti zadržan u bolnici. Još jedan izvor upoznat s Trumpovim stanjem izjavio je da je predsjednik prije odlaska u bolnicu dobio kisik. Iz izvora upoznatog sa situacijom saznaje se da je odluka da se Trumpa hospitalizira donijeta nakon što je osjetio poteškoće s disanjem te mu je pala razina kisika.


Rekordan broj zaraza u Britaniji pripisan tehničkim problemima

8:15 - Velika Britanija izvijestila je u subotu o 12,872 nova slučaja covida-19, što je rekordan broj dnevnih zaraza od početka pandemije, no vlada tvrdi da je to posljedica tehničkih problema zbog kojih su tek sada pribrojani novozaraženi koji su testirani ranije. Vlada je na svojim stranicama objavila da je zbog tehničkih problema kasnila objava velikog broja slučajeva, te da će zbog toga brojke u sljedećim danima biti veće od realnih.

"To znači da će ukupne brojke sljedećih dana uključiti i slučajeve iz perioda od 24. rujna do 1. listopada, pa će brojke biti veće", navodi vlada.

Nešto manje od 13 tisuća novozaraženih u subotu je gotovo dvostruko više od 6,968 slučajeva prijavljenih u petak, te dosad rekordnih 7,143 slučajeva zabilježenih u četvrtak. Britanija trenutno provodi više od 200 tisuća testova za covid-19 dnevno, u usporedbi s manje od 100 tisuća na početku epidemije.


Capak: 'Razmatramo nošenje maski i u kafićima'

Jučer - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je mogućnost uvođenja novih mjera. Stožer je ovaj tjedan održao sastanak i s ugostiteljima. Na pitanje jesu li maske za sve u zatvorenim ugostiteljskim objektima nešto što nas čeka, Capak je rekao: “Dugo razgovaramo i pripremamo tu mjeru da se nose maske u zatvorenim prostorima, tako i u ugostiteljskim objektima. Nije ta mjera donešena, ali se intenzivno razgovara. Sljedeći tjedan će biti s pojedinim kategorijama – s kafićima, klubovima, restoranima.”

Nacionalni stožer sastao se i s Hrvatskom biskupskom konferencijom. Što s blagdanom Svih Svetih, hoće li se na groblja odlaziti s maskama? Capak odgovara: “Imali smo sastanak. Razgovarali smo prije svega o tome da nam slijedi jesen, kiša i zima. Zamolili smo ih za dijalog i razgovor oko dodatnih mjera. Ni Božić nije tako daleko, sami Advent… Maske će biti u javnom prijevozu. Najrizničiji je prijevoz u javnom prijevozu. Kao i kupnja svijeća i cvijeća. Trebaju ljudi nositi maske.”


Donesene mjere za Popovaču i tri županije

Jučer - Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je danas, na prijedloge županijskih stožera Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske, Koprivničko-križevačke i Primorsko-goranske županije donio četiri odluke.

Mjere za grad Popovaču

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije uvode se nužne epidemiološke mjere za područje grada Popovače u trajanju od 14 dana. Nužne epidemiološke mjere su:

  • u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavlja djelatnost trgovine i ustanovama koje se bave javnom djelatnošću obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski na ispravan način;
  • na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera;
  • na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba uz pridržavanje protuepidemijskih mjera, bez karmina, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom;
  • sportska natjecanja mogu se održavati samo bez prisustva gledatelja;
  • prilikom ulaska u javne ustanove stranke su obvezne nositi masku za lice ili medicinsku masku, dezinficirati ruke te popuniti zdravstveni upitnik;
  • obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske usluge obvezna su svoje usluge pružati uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera te se ne smiju ugošćavati skupine u kojima se nalazi više od 30 osoba;
  • obustavljaju se stočni sajmovi i slične izložbe i manifestacije;
  • zabranjuju se posjeti bolesnicima, domovima za starije i nemoćne te drugim ustanovama socijalne skrbi;
  • preporuka domovima za starije i nemoćne te drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi da organiziraju rad u smjenama kad god je to moguće;
  • preporuka da se sjednice Gradskog vijeća Grada Popovače te skupštine udruga i organizacija na području Grada Popovače organiziraju online ili na drugi primjeren način bez okupljanja sudionika na istom mjestu;
  • preporuka da se sva društvena okupljanja (priredbe, izložbe, znanstveni skupovi, razne manifestacije i sl.) na području Grada Popovače odgode.

Ograničenja u Požeško-slavonskoj županiji

U Požeško-slavonskoj županiji do 20. listopada morat će se prijavljivati svadbene svečanosti nadležnoj službi civilne zaštite. Na njima će moći biti najviše 50 ljudi.

Produljenje mjere za Koprivničko-križevačku županiju

U Koprivničko križevačkoj-županiji propisane epidemiološke mjere su produljenje te će trajati do 5. studenog.

Mjere za Primorsko-goransku županiju

U Primorsko-goranskoj županiji uvedene su epidemiološke mjere:

  • obveza pravilnog nošenja maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima te u javnom prijevozu
  • na javnim događajima, manifesticijama i okupljanjima u zatvorenim prostorima može biti prisutno najviše 500, a na otvorenim prostorima 1000 osoba
  • na svim privatnim okupljanjima i svečanostima (vjenčanja i svadbe, sahrane, rođendani) može biti prisutno najviše 50 ljudi
  • preporuka osobama starije životne dobi i rizičnim skupinama da ne koriste javni prijevoz u vremenu od 6,00 do 8.30 sati
  • preporuka poslodavcima da organiziraju rad od kuće gdje je to moguće
  • preporuka poslodavcima da potiču nošenje maski za lice ili medicinskih maski na radnom mjestu kada je to moguće i epidemiološki opravdano
  • preporuka poslodavcima kod kojih se objavlja rad u zatvorenom prostoru da osiguraju uvjete za održavanje fizičke distance od 2 metra u svim smjerovima kada je to moguće.
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo