POMALO ZABORAVLJENE DELICIJE /

Stoljetna tradicija slastice dubrovačkog kraja: Receptura se prenosi s koljena na koljeno, a mnogi je kupuju kao autohtoni suvenir

Arancini i limuncini su nekada bili tradicionalni božićni dar, a sada je blagdansku trpezu u Dubrovniku teško zamisliti bez ovih delicija duge povijesti

18.12.2021.
7:30
VOYO logo

Naranče i limuni  gotovo su u svakom đardinu dubrovačkog kraja. Svaki dio ovih sočnih agruma, stare Dubrovkinje znale su iskoristiti 

"Dubrovčani su poznati da su bili i velikodušni i štedljivi. Tako kad su popili sok ili pojeli naranču, ostala je kora, a nju su pretvorili u jednu vrhunsku slasticu, nekad iz skromnosti, danas više iz zadovoljstva", kazala je Lucija Orešić, dobitnica nagrada za proizvodnju tradicionalnih slastica i suvenira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospođa Lucija naranče i limune zna u dušu, njezina su  zadaća već 30 godina. Za dobre arancine i limuncine, trebaju pravi domaći plodovi s debelom hrapavom korom.   

"Stavi se u studenu vodu do vrenja. I ne ostavlja se da vrije nego odmah se mijenja onaj, promijeni se odmah hladna voda i tako tri puta", objašnjava gospođa Lucija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim se reže na trakice. Iako izgleda jednostavno, za pravu mjeru treba ipak nešto više iskustva. Koliko kilograma limunove kore, toliko i šećera ide u teću. 

"Dodamo malo vode i stavimo ih kuhat", objašnjava gospođa Lucija. 

Oko 20 minuta treba budno miješati da kora ne zagori. Lucijini arancini i limuncini autohtoni su i nagrađivani suveniri koje nisu zaobišli ni stranci.

"Ja se sjećam baš kad sam negdje otvorila gosti su nam bili barunica Rothschild sa svojom obitelji i onda smo im ponudili arancine i ostali su oduševljeni", prisjeća se gospođa Lucija.

Kako i neće, kad neodoljivi miris obuzme kuhinju, a njihov krajnji izgled teško je odbiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arancini i limuncini su nekada bili tradicionalni božićni dar, a sada je blagdansku trpezu u Dubrovniku teško zamisliti bez ovih delicija duge povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo