ŠTO ZNAMO O BRAZILSKOM SOJU? / Puno je zarazniji od ostalih i imunitet ga teže prepoznaje, ali ima i jedna dobra vijest

Image

Brazilski soj koronavirusa otkriven je u Hrvatskoj, no o njemu se zna samo da je puno zarazniji, da ne stvara teže komplikacije, ali ga imunosni sustav teže prepoznaje

18.2.2021.
10:20
VOYO logo

Znanstveni tim Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković otkrio je prisutnost brazilskoj soja koronavirusa u Hrvatskoj. Od 50 analiziranih uzoraka, prikupljenih tijekom prosinca prošle te siječnja i veljače ove godine u Zagrebu, Čakovcu i Osijeku, novi je soj pronađen u jednom uzorku. Otkriven je s pomoću mutacije u proteinu šiljku E484K na uzorku uzetom 30. siječnja u Zagrebu.

Image
U HRVATSKOJ POTVRĐEN PRVI SLUČAJ BRAZILSKOG SOJA KORONAVIRUSA: /

Otkrili su ga zahvaljujući mutaciji na proteinskom šiljku

Image
U HRVATSKOJ POTVRĐEN PRVI SLUČAJ BRAZILSKOG SOJA KORONAVIRUSA: /

Otkrili su ga zahvaljujući mutaciji na proteinskom šiljku

Brže se širi

Iako se brojevi novozaraženih u zemlji i svijetu smanjuju, stručnjake zabrinjavaju nove varijante koronavirusa, za koje smatraju da bi se mogle brže širiti i potencijalno biti opasnije. Takav je i brazilski soj, pa CNN piše da istraživanja zasad pokazuju da je on puno zarazniji, odnosno lakše se prenosi, ali da još uvijek nema dokaza da on uzrokuje ozbiljnije posljedice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

New York Times je, pak, podsjetio na kronologiju otkrivanja brazilskog soja. On je zapravo otkriven u Japanu, kod četiri osobe koje su bile na putovanju u Brazilu. Smatra se da se pojavio potkraj prošle godine u najvećem gradu Amazone, Manausu, gdje je ubrzo postao dominantan, kao i u drugim većim gradovima diljem južnoameričkog kontinenta.

Imunitet ga teže prepoznaje

No, sve vezano uz ovu varijantu koronavirusa je još uvijek na razini pretpostavke, jer su istraživanja tek počela. Ipak, već su zabilježeni i neki slučajevi u kojima su se osobe zarazile varijantom B.1.1.28 čak i kada su preboljele zarazu drugim sojem koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain, još je potkraj siječnja za N1 rekao kako ga više brinu brazilski i južnoafrički sojevi jer je za njih jasno da bi ih imunološka memorija, stečena prethodnom zarazom, mogla teže prepoznati. "Njih treba pratiti kako bi vidjeli hoće li oni doista biti problem i inficirati ljude koji su već prethodno preboljeli virusnu infekciju", rekao je Čičin-Šain.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo