negativan trend /

Što Vlada radi kako bi osigurala demografski porast i što predsjednica ima s time?

Kako će se hrvatska Vlada nositi s izvanrednim stanjem u kojem se zemlja nalazi, kako ga je u petak opisala predsjednica Republika, moglo bi postati jasnije sutra

12.11.2017.
18:50
VOYO logo

Vijeće za demografsku revitalizaciju koje je Vlada osnovala prije pola godine, održat će svoju treću sjednicu. Na kritike da država demografski propada predsjednica očekuje odgovor koji trenutačno nije na vidiku.

Na njima svijet ostaje, a sve ih se manje rađa. Iako prirodni pad, odnos umrlih i rođenih, u Hrvatskoj traje već četvrt stoljeća, Kolinda Grabar Kitarović baš sada poručuje Vladi da zvoni na uzbunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo u izvanrednom stanju i traže se izvanredne mjere. BLIC Treba još jednom dobro razmotriti prijedlog proračuna za sljedeću godinu i sigurno će se naći dodatna sredstva za provedbu mjere demografske revitalizacije, koje već godinama predlažu naši ugledni demografi. Parcijalne mjere nisu dovoljne", izjavila je Kolinda Grabar Kitarović.

U prvoj reakciji na direktno prozivanje Vlade, premijer je udario kontru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije izvanredno stanje. Hrvatska ima poteškoća, ima problema koji su se akumulirali, ali isto tako ima i Vladu koja je odlučna rješavati te probleme, to smo pokazali na svim temama koje su došle na dnevni red. Tako ćemo i nastaviti", rekao je Andrej Plenković.

Dodao je kako predsjedničine kritike ne komentira, no komentirao ih je ranije, recimo ovog proljeća kada je predsjednica rekla kako je nužno osnovati samostalno ministarstvo demografske obnove.

"Jel bilo prije nekog ministarstva da se bavilo time? Ajde, budite malo realni. Dakle, imamo ministricu Murganić koja se bavi demografskom  i socijalnom politikom, koja ima kvalitetnog, mladog državnog tajnika, koji ima tim ljudi. Ako je ijedna tema prioritet rada ove Vlade, onda je to ta", izjavio je tada Plenković.

I prethodne su Vlade demografsku politiku isticale kao prioritet. Svi pamte najzvučnije predizborno obećanje Karamarkova HDZ-a o tisuću eura za bebu

Od toga na kraju nije bilo ništa, kao ni od raznih drugih mjera demografske politike prethodnih Vlada. Ova je zasad samo odlučila povećati rodiljne naknade što, kažu s Pantovčaka, nije dovoljno da se zaustavi negativan trend.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je dugi rad na određeno vrijeme, onda država mora osigurati fond kojim će se prevladati izostanak s posla i tako dalje. Ne da ljudi budu obeshrabreni. Treba ljudima jednostavno dati nade, a mjere koje će se poduzeti, u vrlo kratkom roku, daju nadu", rekao je posebni savjetnik predsjednice Republike za demografsku obnovu, Anđelko Akrap.

Optimizam nakon izbornog trijumfa predsjednicu je, kako se čini, napustio. Jesu li šuškanja o Damiru Krstičeviću kao mogućem HDZ-ovu kandidatu na idućim predsjedničkim izborima razlog trzavica između predsjednice i Andreja Plenkovića, nije sigurno. Sigurno je samo da, žele li svi politički akteri, kako barem kažu, demografsku revitalizaciju, trebali bi se s problemom za početak suočiti - zajedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo