MATURANTI NAJZABRINUTIJI / Što djeca rade dok odrasli pregovaraju o štrajku? 'Ne znam kako ćemo sve nadoknaditi...'

Produženje školske godine, možda i uz skraćivanje praznika, vrlo je izgledan epilog ovog štrajka

27.11.2019.
12:20
VOYO logo

Djeca zadovoljno trljaju ruke, a roditelji čupaju kosu jer ne znaju kamo i kako s djecom u vrijeme dok su na poslu. Iako profesorima daju podršku, sve više ih brine i nadoknada izgubljenih sati, osobito maturante koje čeka i državna matura.

Hrvoje je učenik 4. rarzeda gimnazije. Svoje profesore u štrajku podržava, ali već ga pomalo brine hoće li gradivo za maturu stići proći na vrijeme. Zato i ove dane bez nastave nastoji dobro iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zagrebačkoj XV. gImnaziji ne štrajkaju svi profesori, pa se nastava odvija po prilagođenom rasporedu. Svaki razred u prosjeku na dan ima tri do četiri sata.

"S obzirom da ne štrajka profeosrica iz matematike imali smo prošli tjedan devet sati matematike nismo izgubili nimalo, štoviše imali smo više. To nam je bitno zbog mature kasnije", kazala je DoroteaIgrec, učenica XV. gimnazije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dorotea je maturantica i predsjednica Vijeća učenika u svojoj školi. Iako su izgubili manje sati nego učenici u ostalim školama, kaže, sve ih zanima koje je rješenje cijele situacije.

"Nikomu trenutno nije problem broj sati jer to ne osjećamo još, to ćemo tek kasnije kroz godinu. Ali ispite ćemo morati nadoknađivati kad se sve završi. To je ono što nas muči", kaže Dorotea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgledno je da će doći i do pomicanja termina ispita državne mature. Nakon 26 dana cirkulranog štrajka po županijama, a zatim šest dana generalnog štrajka, izgubljeno je 11 nastavnih dana.

"Ne znam kako ćemo sve to iznadoknađivati, vjerujem da ćemo uz neku subotu tijekom idućeg polugodišta uspjeti. Siurno će nam biti potrebna potpora iz ministarstvava", naglasila je ravnateljica zagrebačke X. gimnazije Ivan Supek, Željka Frković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na štrajk se već gotovo mjesec dana prilagođavaju i roditelji.

"Roditeljima koji nemaju nikoga od djeda i baka je sigurno teško, ali srećom ja sam tu pa mogu pričuvati dijete", rekla nam je Đurđica iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Produženje školske godine, možda i uz skraćivanje praznika, vrlo je izgledan epilog ovog štrajka.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo