ŠTO AKO SE PRODUŽE MJERE? / 'To znači puno nemira i neprospavanih noći. Mjerila nisu ista na sve, zbog toga smo ogorčeni i očajni'

Image

'Nitko od ugostitelja ne želi na silu otvarati bez da gleda zdravstvenu komponentu. Nas muči što mjerila nisu ista na sve, zbog toga smo ogorčeni i očajni'

2.2.2021.
23:24
VOYO logo

O tome je li sredina veljače početak kraja muka ugostitelja i turističkih djelatnika, što im donosi akcija "Safe Stay in Croatia" koju pokreće Ministarstvo turizma i sporta, trebaju li turistički djelatnici biti među prioritetima za cijepljenje i mogu li računati na početak sezone za Uskrs govorili su jutros u emisiji "U mreži prvog" HRT-a Nikolina Brnjac (ministrica turizma i sporta), Bernard Zenzerović (direktor udruge poslodavaca u hotelijerstvu) i Žaklina Troskot (predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb).

"Imamo dobro epidemiološko stanje, ali ono mora biti bolje. Najvažnije je čuvanje ljudskih života", rekla je ministrica Brnjac te dodala da je situacija izuzetno teška za ugostitelje sada kao i u prvom zaključavanju. "Hrvatska ima najblaže mjere. Redovito sam u kontaktu s našim ugostiteljima i razgovaramo kako pomoći uz postojeće mjere za očuvanje radnih mjesta to je najvažnije. Ministarstvo turizma i sporta je dobilo odobrenje 11. siječnja od Europske komisije državnu potporu vrijednosti od 1 i pol milijardu kuna s ciljem pomaganju sektoru turizma i sporta", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troskot je izjavila da se svi boje što slijedi nakon ove situacije. "U prvom lockdownu smo dobili pomoć za dva mjeseca, ali mi u ta dva mjeseca nismo dobili ništa. Sve naše troškove i tekuće, neovisno što mi ne radimo, hladni pogon košta. Nismo dobili ništa, tu smo se već iscrpili. Radili smo smanjenim kapacitetom, nismo mogli ostvariti prihod koji nam je potrebna da održimo poslovanje u pozitivnoj bilanci. Onda nas je snašao i drugi lockdown gdje je većina naših kolega, a to su caffe barovi, nisu mogli nikakve prihode ostvarivati".

Image
OVAJ VLASNIK FITNESS CENTRA NIJE UHIĆEN KAO KOLEGA IZ ZAGREBA; Policija mu nije mogla ništa. Šprajc: /

'Našao je zgodnu rupu u zakonu'

Image
OVAJ VLASNIK FITNESS CENTRA NIJE UHIĆEN KAO KOLEGA IZ ZAGREBA; Policija mu nije mogla ništa. Šprajc: /

'Našao je zgodnu rupu u zakonu'

Oprez zbog novih sojeva

Odgovarajući da pitanje mogu li krenuti ozbiljnije pripreme za sezonu, Brnjac je rekla da je sve pitanje ponude i potražnje. "Redovito kontaktiramo sve predstavnike Hrvatske turističke zajednice. Ne zaboravimo da je Portugal nakon otvaranja doživio potpuni lockdown. Gledamo što države na Mediteranu rade. Nije samo pitanje sezone, već očuvanja života. S ovim mjerama smo u roku nekih šest tjedana uspjeli donekle normalizirati situaciju. Uz pojavu nova tri soja moramo biti oprezni zbog sačuvanja ljudskih života, moramo biti oprezni", rekla je Brnjac koja tvrdi da se cijelo vrijeme priprema sezona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brnjac kaže da je pokrenuta inicijativa da turistički radnici budu prioritetni za cijepljenje te da se prema anketi 70 posto dionika želi cijepiti. "Nadamo se da će cjepivo doći što prije. Ključno je reći da će uspjeh Hrvatske kao turističke destinacije ovisiti o njezinoj sigurnosti. Budućnost sezone je percepcija sigurnosti, dobro smo se pozicionirali prošle godine, u komercijalnim objektima nismo imali nijedno žarište i moramo ići dalje. Naravno, tu je pitanje i kvalitetne epidemiološke situacije", rekao je Zenzerović.

Nemiri u slučaju produženja mjera

Na pitanje što ako se epidemiološke mjere produže, Troskot je odgovorila: "To znači puno nemira, puno neprospavanih noći i veliko nezadovoljstvo. Nitko od ugostitelja ne želi na silu otvarati bez da gleda zdravstvenu komponentu. Nas muči što mjerila nisu ista na sve, zbog toga smo ogorčeni i očajni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zenzerović je rekao da postoji nepoznanica, ali da će usprkos tome biti spremni za sezonu. Goste moramo dočekati maksimalno spremni i da oni u Hrvatskoj imaju dobro iskustvo svog oporavka. Nisu te pripreme kao one na koje smo se naučili prijašnjih godina, ali se moramo prilagoditi. Nadamo se da ćemo ih dočekati što prije i u što većem broju. Dio velikih napora je rad s ljudima i edukacija. Prošle godine je sezona bila takva kakva je, vjerujem da ćemo ovu godinu uspjeti pokriti. Teško je reći kakva će biti situacija, ali se radi na tome", dodao je Zenzerović.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo