PRIČA STJEPANA KOJI ČEKA NA OBNOVU / 'Potres je otkrio ono na što sam ja i upozoravao. Bojim se da se nešto ne dogodi'

Image
Foto: N1

Oporba je prije pet mjeseci zatražila osnivanje istražnog povjerenstva

9.7.2021.
20:02
N1
VOYO logo

Nakon potresa na Baniji mnoge kuće su oštećene te i dalje nisu obnovljene. Jedna od njih je i kuća Stjepana Prašnjaka u Strašniku, epicentru potresa čija je bila obnovljena nakon Oluje.

Od 1998. Stjepan upozorava da je u njegovom selu obnova loše provedena.“Potres je otkrio ono na što sam ja i upozoravao”, kazao je za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova je kuća dobila narančastu naljepnicu: “Za dva-tri tjedna kuća je od zemlje pod krovom i za mjesec dana ključ u ruke, postoji tu nekakav omjer pravila kako bi se to trebalo događati”, rekao je Stjepan.

Image
PLENKOVIĆ U PETRINJI I POŽEGI /

'Moj je cilj da se proces obnove ubrza. Ali to se mora napraviti lege artis'

Image
PLENKOVIĆ U PETRINJI I POŽEGI /

'Moj je cilj da se proces obnove ubrza. Ali to se mora napraviti lege artis'

Osnivanje istražnog povjerenstva

Kako bi se vidjelo je li se kralo ili loše obnavljalo na ukupno 25.000 obnovljenih objekata u Sisačko-moslavačkoj županiji oporba je prije pet mjeseci zatražila osnivanje istražnog povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vlada se na prijedlog nije ni očitovala niti je poslala predstavnika, što to znači? To znači da se Vlada boji onoga što bi ovo povjerenstvo moglo otkriti”, smatra čelnik SDP-a Peđa Grbin.

HDZ je protiv osnivanja povjerenstva. U polupraznoj sabornici predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić pojašnjavao je da je na Baniji država sama obnavljala gotovo 9000 objekata, dok su za ostale vlasnici dobili sredstva I sami obnavljali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devet kuća predviđeno za rušenje

“Od 8800 zgrada koje je država obnovila, zbog potresa tek 96 kuća dobilo je crvenu i žutu naljepnicu, znači neupotrebljivo ili privremeno neupotrebljivo, od tih 96 kuća samo je devet predviđeno za rušenje”, naveo je Bačić.

Iz oporbe uzvraćaju da su upravo premijer i ministar Darko Horvat najavili istragu tih rušenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Gdje je istraga? Gdje su rezultati istrage koju je najavio premijer i ministar? Kada premijer i ministar najave da će oko nečega biti istraga, a istrage nema, onda se mora postaviti pitanje njihove odgovornosti i prema javnosti i prema parlamentu”, istaknula je saborska zastupnica Sandra Benčić.

“Bojim se da sada kada krene obnova nakon potresa da se ne bi dogodilo nešto”, kaže Stjepan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo