STIŽU TEMPERATURE KAKVE POVIJEST JOŠ NIJE BILJEŽILA: / Vakula najavio rekorde u većem dijelu Hrvatske

Image
Foto: Thinkstock/PIXELL

Nakon promjenjivog vremena koje je obilježilo veći dio proteklog vikenda početak tjedna donio nam je toplije vrijeme.

21.3.2017.
8:34
Thinkstock/PIXELL
VOYO logo

Puhat će slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar, u Slavoniji jugoistočni u okretanju na sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati slabo i umjereno jugo i južni vjetar, sredinom dana i poslijepodne mjestimice jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura kretat će se uglavnom od 18 do 23 °C, a ponegdje može biti i malo viša.

Najviša temperatura u povijesti mjerenja

Prognoza je to Državnog hidrometeorološkog zavoda, dok je jedan od najpoznatijih meteorologa Hrvatske za HRT kazao kako postoji velika mogućnost da već u ožujku počnemo bilježiti rekordno visoke temperature zraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srednja najviša temperatura zraka u razdoblju od 20. do 26. ožujka u Zagrebu će, primjerice, na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Maksimiru biti među najvišima u povijesti mjerenja u ovom dijelu godine.

Rekordno visoka temperatura

Velika je vjerojatnost da bude i rekordno visoka, u mnogim mjestima kontinentalne Hrvatske i oko 21 °C. I to ne samo u mjestima gdje mjerenja postoje od sredine prošloga stoljeća, nego čak i na zagrebačkom Griču, gdje svakodnevni podaci najviše dnevne temperature zraka postoje još od 1881. godine, kazao je Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Već jučer je najviša temperatura zraka na Griču bila 22 °C, što je najviša temperatura zraka izmjerena na dan 20. ožujka u povijesti mjerenja. Još viša je, 23 °C, bila u Daruvaru, Goricama pokraj Nove Gradiške, Hrvatskoj Kostajnici, Krapini, Kutini, Lipiku, Požegi, Velikoj Gorici i zagrebačkom Maksimiru, a u Karlovcu, Sisku i Slunju izmjereno je čak 24 °C. A u Bosni i Hercegovini je ponegdje bila i viša - u Bihaću 25 °C, a u Zenici čak 27 °C. Kao da je ljeto!?', napominje Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo