STIŽE 16.800 DOZA ASTRAZENECINA CJEPIVA: / Uskoro kreće cijepljenje u ordinacijama obiteljskih liječnika

Image

U ordinacijama obiteljskih liječnika u nedjelju kreće cijepljenje nakon što stignu nove doze cjepiva

6.2.2021.
8:13
VOYO logo

Prvih 16.800 doza AstreZenece konačno sutra stiže u Hrvatsku a u nedjelju bi trebalo početi cijepljenje u ordinacijama obiteljskih liječnika. Do kraja veljače bi trebali dobiti 154.000 doza. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je u petak da je djelotvornost cjepiva 60 posto u sprečavanju bolesti.

"To znači, ako se radi o pozitivnom PCR-u i barem jednom simptomu bolesti, učinkovitost je 60 posto. Međutim, jako je važno reći da niti jedan ispitanik koji je primio cjepivo nije imao težak oblik bolesti i nije bio hospitaliziran. Što se tiče učinkovitosti na teže oblike bolesti, ono je gotovo 100 posto učinkovito”, objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok Capak tvrdi da je cjepivo djelotvorno i kod starijih i kod mlađih osoba, neke europske sile, poput Njemačke, preporučuju da se s tim cjepivom zasad ne cijepi starije od 65 godina. “Mi smatramo da za takvu preporuku nema potrebe i nema razloga. Pokazalo se da jedna doza pruža zaštitu od 70 posto već 3 tjedna nakon primjene i ta zaštita ne slabi kroz 12 tjedana”, dodaje Capak.

Kod onih koji su kasnije primili drugu dozu, cjepivo se pokazalo nešto malo više učinkovito, tako da će se u Hrvatskoj osobe cijepiti 8 do 12 tjedana nakon prve doze. Iako sa zakašnjenjem, uz AstraZenecino stiglo stiže i novih 9600 doza Moderne, dok se govori kako bi EMA mogla odobriti rusko cjepivo Sputnjik V.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIŽE NAM 150 TISUĆA DOZA CJEPIVA KOJE ŽELJNO IŠČEKUJEMO: /

HZJZ objavio detaljne informacije o njegovoj djelotvornosti

Image
STIŽE NAM 150 TISUĆA DOZA CJEPIVA KOJE ŽELJNO IŠČEKUJEMO: /

HZJZ objavio detaljne informacije o njegovoj djelotvornosti

Liječenje plazmom

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti otkrila je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera da liječenja koronavirusa plazmom ima učinka. “Zaključak je studije da bi se kod bolesnika starijih od 64 godine unutar 72 sata mogla i imala učinak primjena plazme visokog titra. Ono što nije ispitano u kontroliranim studijama dosad, to je na mlađim bolesnicima. Međutim, po istom principu se sugerira da bi i oni mogli ići po toj shemi davanja plazme kao i bolesnici koji su imunokompromitirani i imunosuprimirani”, rekla je Markotić.

Istaknula je da novog soja koronavirusa u Hrvatskoj još uvijek nema ili nije detektiran. Softvere i ljude imamo, ali nemamo financijska sredstva. “Po uzorku se kreće cijena od 1000 kuna, to je financijski zahtjevno. Dakako da ćemo iskoristiti mogućnosti koje nudi ECDC, govorilo se o 300 uzoraka tjedno, zahvaljujući našoj dobroj epidemiološkoj slici, sad su to smanjili na 200 uzoraka", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo