još se stignete cijepiti /

Stigla je gripa: u Zagrebu potvrđena četiri slučaja, epidemija bi mogla buknuti već u prosincu

Zasad su laboratorijski potvrđena samo četiri slučaja i to u Zagrebu, no sporadičnih pacijenata ima još dvadesetak. Iako to još ne znači epidemiju, ona bi ove godine mogla nastupiti ranije nego prošlih

1.12.2016.
19:07
VOYO logo

Četiri slučaja u Zagrebu i već se može reći da je gripa stigla u Hrvatsku. Ipak u cjepnoj stanici HZJZ poslijepodne nije bilo pacijenata koji čekaju za cijepljenje protiv te bolesti.

No cijepiti se još može. U mjesec dana koliko cijepljenje traje već su se procijepili kronični bolesnici i rizične skupine, pa se sada po cijeni od 20 kuna može cijepiti svatko tko to želi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ove smo godine na udaru virusa tipa A H1N1 od kojega je lani oboljelo više od 21 tisuće građana. Prava epidemija obično počne u siječnju, ali ove bi godine mogla buknuti već u prosincu.

"Prag od deset posto pozitivnih je već postignut pred dva tjedna u Europi, da je svaki deseti uzorak pozitivan, a to se inače postizalo tek u prosincu, a to je naznaka da bi gripa mogla početi i ranije", rekao je specijalist epidemiologije Bernard Kaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZJZ je ove godine naručio 280 tisuća cjepiva, no kad su se cijepili svi kojima se to preporuča, osječki su obiteljski liječnici ostali bez cjepiva.

"Sad je isto veliki interes, ali na žalost mi smo naručili samo devedeset, to smo sve potrošili i sve pacijente upućujemo u HZJZ", kaže liječnik Mario Ćurković

Protivite li se cijepljenju najbolja prevencija je pranje ruku.

"Te kapljice kad padnu na površinu, viras ostaje još neko vrijeme i bude virulentan čak i nakon što se kapljice osuše, pa se onda s tih površina može prenijeti na sluznice nosa, usta, oka", pojasnio je Kaić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo štiti samo u 80 posto slučajeva, zato je zimi u svakom slučaju pametno poraditi na imunitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo