jedan od najgorih blagdana za novinare / Štefanje u novinskim redakcijama: kako je Plenković spasio vijestima najsušniji dan u godini

Svakoj Štefici, Štefu, Stjepanu i Stipi sretno Štefanje! Lijep blagdan pogotovo onima kojima je imendan, ali za novinare jedan od najgorih blagdana u godini. Zato smo danas obišli naše kolege u nekoliko novinskih redakcija

26.12.2016.
22:25
VOYO logo

Blagdan za sve - ali za novinare radni dan kao i svaki drugi. Osim što se na Štefanje u Hrvatskoj nije dogodilo apsolutno ništa - pa je vijest da država kupuje MOL-ov udio u INA-i - novinama stigla kao naručena.

"To je zapravno najvažnija stvar koja se dogodila tijekom blagdana. Inače bismo nekih prethodnih Božića razbijali glavu na Štefanje što staviti u novine, ali evo ovaj put na sreću ili nažalost možda, ali na sreću našu nemamo tih glavobolja", kaže izvršni urednik Jutarnjeg lista Marko Biočina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevne novine nisu izlazile tijekom vikenda jer je u petak tiskan trobroj. Novinari teme za sutrašnji broj pripremaju već danima.

"Više manje smo svi navikli na to, radimo to dugi niz godina. To je nekakva za nas uobičajena stvar. Vidimo se svi prvi put pa si čestitamo Božić i tako. Činjenica je da oni koji nisu danas ovdje će bit 1.1.", dodaje Biočina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

24 sata u sutrašnjem izdanju odaje počast Georgeu Michaelu. Donose i savjet što jesti da čovjek bude sretniji u idućoj godini. Pripremu dnevnih novina i novinara pomno nadgledaju kartonski političari.

"Ljepše je radit kad znate da iza vas stano bdiju predsjednica, premijer, bivši političari, budući političari, a tu su i neki duhovi prošlosti od kojih se danas u Hrvatskoj ako ste novinar može sasvim solidno živjeti", kaže novinar i kolumnist 24 sata Boris Rašeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari - kao psi čuvari demokracije i u danima kad se ništa ne događa moraju napuniti novine. Zbog Ine i kupovine nove vojne eskadrile 24 sata postavljaju jedno pitanje.

"Pitamo se tko će sve to platiti, odakle će namaknuti novce koji su po procjeni vlade i predsjednice očito potrebni ovoj državi", kaže dežurni urednik u 24sata IgorAlborghetti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz iste medijske kuće izlaze još jedne dnevne novine - Večernji list. Stjepan uređuje novine na svoj imendan. Crnu kroniku puni priča iz Karlovca o premlaćivanju mladića. A bit će i važnih intervjua.

"Imamo veliki intervju s ministrom Medvedom, ministrom branitelja, vrlo zanimljiv. Imamo i lakših stvari, imamo priču jednog mladog Hrvata koji je došao iz Kanade i zaposlio se u Čabru i lijepo mu je", otkriva sadržaj sutrašnjeg broja zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Stjepan Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na kraju dana kada novinari odu svojim kućama, njihovi tekstovi dolaze u tiskaru na printanje, a zatim ih neki drugi ljudi razvoze po cijeloj Hrvatskoj. Sutrašnje naslovnice gotovo su identične. Večernji list o otkupu INA-e, Jutarnji također kaže da je odluka donesena još u listopadu, a 24 sata se pita tko će to sve platiti.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo