šef ukrajinskog parlamenta / Stefančuk u Hrvatskoj. Jandroković: 'Hrvatska ne može biti neutralna, a Milanović je posve nebitan...'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Na summitu neće sudjelovati predsjednik Zoran Milanović

22.10.2022.
14:35
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Parlamentarni samit Međunarodne krimske platforme, koji se u utorak održava u Zagrebu, bit će važan korak prema oslobađanju ukrajinske zemlje u budućnosti, rekao je u subotu predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.  

"Ovaj događaj će sasvim sigurno biti važan korak prema oslobađanju ukrajinske zemlje u budućnosti", rekao je Jandroković novinarima nakon otkrivanja spomenika ukrajinskom pjesniku Ivanu Franku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski sabor suorganizator je prvog parlamentarnog samita Krimske platforme. Zagreb je brzo prihvatio poziv Kijeva i odlučio mu pomoći i na ovaj način, rekao je Jandroković, opisavši samit "najvećim međunarodnim događajem Hrvatskog sabora u njegovoj povijesti". 

Priprema se zajednička izjava svih sudionika samita u kojoj će se izraziti "jasna potpora teritorijalnom integritetu, suverenitetu i međunarodno priznatim granicama Ukrajine", dodao je predsjednik Hrvatskog sabora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagreb će doći 42 izaslanstva, a 11 zemalja potvrdilo je sudjelovanje videovezom. Predsjednik Zoran Milanović neće sudjelovati na samitu, a Jandroković objašnjava da nema predsjednika država jer je ovo parlamentarni samit. 

Image
NSK ZATVOREN 2 DANA /

Nancy Pelosi i brojni drugi državnici u ponedjeljak stižu u Zagreb. Srbi odbili pozivnicu?

Image
NSK ZATVOREN 2 DANA /

Nancy Pelosi i brojni drugi državnici u ponedjeljak stižu u Zagreb. Srbi odbili pozivnicu?

"Danas uopće ne želim govoriti o Zoranu Milanoviću jer je on u ovom kontekstu potpuno nebitan i Krimska platforma je parlamentarna dimenzija", rekao je Jandroković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samitu neće sudjelovati Srbija, jedina europska zemlja uz Bjelorusiju koja odbija nametnuti sankcije Rusiji. Jandroković je rekao da je "Srbija bila pozvana, ali očito ima druge planove". 

Naglasio je da je cilj samita Krimske platforme pokazati "kako se odnosimo prema nehumanoj i neciviliziranoj ruskoj agresiji na Ukrajinu". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje se radi o odnosu agresora i žrtve. Ako si neutralan, onda si na strani agresora. To je poruka koja se želi odaslati sa samita. Posebno mi Hrvati koji smo se krvavo borili za svoju slobodu. I nismo uzimali tuđe, nego smo se borili za svoje. Mi moramo imati posebno razumijevanje za ono što se događa u Ukrajini", rekao je Jandroković, dodavši da je Ukrajina Hrvatskoj pokazala prijateljstvo kad joj je bilo najpotrebnije. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo