NSK ZATVOREN 2 DANA / Nancy Pelosi i brojni drugi državnici u ponedjeljak stižu u Zagreb. Srbi odbili pozivnicu?

Image
Foto: AP

Nacionalna i sveučilišna knjižnica će ta dva dana biti zatvorena za građane

21.10.2022.
13:43
AP
VOYO logo

Brojni čelnici parlamenata i međunarodnih organizacija, među kojima je i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u ponedjeljak dolaze u Zagreb.

Sudjelovat će na prvom parlamentarnom samitu Međunarodne krimske platforme. Danas stiže predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk, koji će sutra s predsjednikom našeg Sabora Gordanom Jandrokovićem boraviti u Lovranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, krimatska platforma je novi međunarodni koordinacijski format formiran lani u kolovozu na inicijativu ukrajinskog predsjednika Volodímira Zelenskog čija je osnovna zamisao bila kreirati međunarodni mehanizam kojim bi se okončala ruska aneksija Krima. U međuvremenu je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinu, pripojila si i druge njene dijelove, što je ovoj platformi dalo i novu dimenziju.

Kako u Ukrajini bijesni rat, ukrajinski čelnici obratili su se Hrvatskoj da se samit održi kod nas. Gordan Jandroković će od uz Stefančuka biti domaćin ovog skupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GORAN BANDOV /

Rat dijeli i EU i Hrvatsku? Vanjskopolitički stručnjak za RTL: 'Stavovi su jasni. Mađari? Uvijek se prilagode'

Image
GORAN BANDOV /

Rat dijeli i EU i Hrvatsku? Vanjskopolitički stručnjak za RTL: 'Stavovi su jasni. Mađari? Uvijek se prilagode'

Samit će se održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. U ponedjeljak u 20 sati organizirana je večera dobrodošlice u Westinu. Prije toga će Jandroković u Saboru održati niz bilateralnih sastanka, između ostalog u 15 sati i s Pelosi, trećerangiranom osobom američke državne hijerarhije.

Svoj su dolazak potvrdile ukupno 53 međunarodne organizacije i države. Osim Jandrokovića, Stefančuka i Pelosi dolaze još 23 predsjednika parlamenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već od 8,30 sati Jandroković i Stefančuk ih kao suorganizatori dočekuju u auli NSK-a, gdje od 9,30 sati počinje i službeno samit. Govorima će ih otvoriti predsjednici našeg i ukrajinskog parlamenta, predsjednik naše Vlade Andrej Plenković te ukrajinski predsjednik Zelenski, koji će se po prvi put Zagrebu obratiti uživo videovezom. Jedna od govornica na otvaranju je i Pelosi. Nakon toga kreće sjednica na kojoj se svi mogu obratiti pa se predviđa da će trajati do 14 sati nakon čega biti i zajednička izjava čelnika dvaju parlamenata. Čelnici parlamenata 11 država - Francuske, iz koje fizički dolazi potpredsjednik, Grčke, Gvajane, Japana, Kanade, Kostarike, Litve, iz koje također dolazi potpredsjednik, Malte, Novog Zelanda, Španjolske, UK-a te potpredsjednica parlamenta Mađarske sudjeluju videovezom.

Kako doznaje 24sata, pozivi su poslani onim državama koje je Ukrajina htjela pozvati. Srbija je dobila pozivnicu, ali se nisu odazvali dok Bjelorusija nije pozvana. Iz Danske i Bugarske su se ispričali zbog unutarnjih političkih okolnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalna i sveučilišna knjižnica će ta dva dana biti zatvorena za građane, a promet neće biti u blokadi, ali će ga policija povremeno morati zaustavljati zbog prolaska delegacija.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo