pripazite na unos soli! / Stavite li kockice kruha na salatu, ne morate ju soliti: donosimo male tajne koje će vam pomoći očuvati zdravlje

Većina nije ni svjesna da jede preslanu hranu, a prosječni Hrvat dnevno pojede čak dvostruko više soli od preporučenog unosa

22.9.2016.
18:30
VOYO logo

Prekomjerno uzimanje soli narušava zdravlje, oštećuje bubrege, povisuje krvni tlak. No, čovjek današnjim načinom prehrane na dan unosi u prosjeku pet do deset grama soli više, nego što je potrebno ljudskom tijelu. I to ne dosoljavanjem hrane. Najveće količine unose se već gotovom ili polu gotovom hranom.

Prosječni Hrvat pojede čak 11,6 grama soli na dan, dvostruko više od preporučenog unosa. Navike je teško promijeniti, a mnogi sole hranu 'šakom i kapom', čak i prije nego su probali hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina ljudi nije ni svjesna kako jedu preslanu, i samim time nezdravu hranu. 

"Jako je važno da se naučimo osjetiti izvorni okus namirnice. Nije dobro da je kamufliramo niti s previše šećera, niti s previše soli. Za početak treba maknuti soljenku sa stola", kaže Eva Pavić, rukovoditeljica Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako trpate mnogo soli, to može biti znak i kako ne poznajete dovoljno namirnice koje imate u kuhinji.    

"Vi kad srpžite sezam i pospete ga, dobit ćete slanost. Svako povrće u sebi ima određenu količinu soli. Dovoljno je na salatu stavoto kockice kruha jer kruh u sebi ima soli", pojašnjava kuhar Branko Ognjenović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su namirnice svježe i kvalitetne, treba nepcu dati da ih kuša - bez kamufliranja okusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo