STANOVNICI HVARA U ŠOKU: /

Nitko ih nije obavijestio o radovima, a kada je postavljen eksploziv sve je krenulo krivo

Image
Foto: Total Croatia News

Tunel koji vodi prema Hotelu Podstine na Hvaru blokiran je uslijed neodobrene eksplozije?

7.11.2016.
11:44
Total Croatia News
VOYO logo

Stanovnike mjesta Podstine na sjeverozapadnom dijelu otoka Hvara u subotu ujutro iznenadio je prizor velikih kamenih blokova kako leže na lokalnim putovima. Kamenje je zatrpalo ulaz u tunel Podstine - Mola Garška kao i cestu, a u ovom neobjašnjivom incidentu stradala je i jedna kuća, piše Total Croatia News.

Prema riječima mještana, prije nekih tjedan dana na tom su mjestu počeli radovi za koje nije bilo nikakvih najavnih informacija. Mještane osobito čudi činjenica da je riječ o 'zelenoj' parceli, te se pitaju tko je uspio dobiti dozvolu za prenamjenu parcele u građevinsku zonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Total Croatia News

Bez objašnjenja

Kažu kako nisu zaprimili nikakvu obavijest o vlasniku parcele kao ni o izvođačima radova uslijed kojih je, već u četvrtak, dio ceste koji vodi prema tunelu, bio zatvoren, bez objašnjenja.

Mjestom kruže informacije kako je dio mještana tek verbalno bio upoznat s terminom početka radova na toj parceli, odnosno da su bili upozoreni da napuste mjesto stanovanja zbog sigurnosti jer će veliki dio kamene stijene biti uklonjen. No, nikakave pisane obavijesti nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Total Croatia News

Velika eksplozija

Zabrinuti mještani pitaju se je li netko bio preentuzijastičan pri rukovanju s eksplozivom i kakve je posljedice eksplozija prouzročila? Cijelo mjesto Podstine nalazi se na obroncima izrađenima od vapnenačkih stijena, vrlo strmom području, a kuće su izgrađene na način da prijanjaju uz stijene.

Cesta je neprohodna, najmanje je jedna kuća oštećena, srećom, čini se kako nitko nije ozlijeđen. Ako je oslabljena temeljna struktura stijena to može predstavljati ozbiljan problem za mnoge stambene objekte izgrađene na tom području.

Ako nema pisanog traga ovih radova, tko će odgovarati za moguće štete u budućnosti, pitaju se mještani.

Oglasio se gradonačelnik

Gradonačelnik Hvara Rino Budrović kaže da je za obavljanje radova bila pribavljena sva potrebna dokumentacija, te da su se oni odvijali sukladno ugovoru između njih i investitora. Koliko je njemu poznato, postoji i osiguranje za slučaj nezgode, pa će sva šteta biti što prije otklonjena odnosno nadoknađena, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Antonela Lolić također je potvrdila zaprimanje prijave od djelatnika Policijske postaje Hvar, nakon čega su djelatnici policije izašli na mjesto događaja, te utvrdili stanje na prometnici i oštećenja vikendice. Kaže kako za sada nije zaprimljen prijedlog za pokretanje kaznenog postupka vezano uz oštećenje tuđe stvari, a svi uključujući i lokalno stanovništvo očekuju da će sve biti sanirano u najkraćem mogućem roku.

Sanacija stijene

Slobodna Dalmacija otkriva kako je riječ o inženjerima i radnicima tvrtke "Geotehnika" iz Varaždina koji su obavljali radove na sanaciji stijene, a za potrebe investitora M. Š., koji ispod te lokacije ima građevinsko zemljište. Radnici su na pripremi miniranja radili nekoliko dana, prethodno su obišli obližnje kuće, koristili uređaje koji mjere podrhtavanje tla... ali kada su s pedesetak mina trebali stijenu, koja je navodno veličine 1800 četvornih metara, spustiti prema zamišljenom planu - sve je krenulo naopako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo