Proljeće usred zime / Srušeno je nekoliko rekorda za veljaču! 'Ove temperature tipične su za travanj'

Iako mnogi priželjkuju nastavak ovakva vremena, sutra, na prvi dan klimatološkog proljeća, ipak stiže promjenljivije vrijeme

28.2.2019.
20:50
VOYO logo

Veljača u Hrvatskoj srušila je temperaturne rekorde. S čak 23 Celzijeva stupnja  najtoplije je bilo u Zagrebu, Varaždinu i Sisku.

Dok su prošle godine u isto vrijeme čistili snijeg, ovaj put stanovnici na sjeverozapadu zemlje skinuli su se u proljetnu odjeću, a neki i u ljetnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proljetno, gotovo ljetno vrijeme na otvoreno je izvuklo sve. Uz bicikliste i one na rolama neki  su upijali sunce u šetnji ili ležali  na obali Jarunskog jezera. Kako i ne bi izišli van, kada je danas najtopliji dan u veljači otkada postoje mjerenja. 

"Na suncu vjerojatno zapiči i 30"

"Rekli su da će biti 20, ali na suncu vjerojatno zapiči i 30. Obukla sam jaknu koja je jesenska, a zimsku sam skinula, e to što sad treba je skinuti i proljetnu, to još nismo imali, budem malo kasnije", rekla je Snježana iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oboreni su i rekordi, u Zagrebu novi iznosi 22.5 Celzijevih stupnjeva, u Varaždinu 22.6, a u Sisku 23.5.

Gužva i u središtu Zagreba. U lijepom vremenu najbolje se uživalo na Zrinjevcu. Rijetko tko na sebi nosio je jaknu ili kaput.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu vjerovati ovoj razlici - jako hladno - jako toplo. Evo proljeće nam je došlo, ja se nadam da više neće biti tako hladno", kazala je Sunčica.

Kratki rukavi i sunčane naočale danas su bile neizbježne. Napokon je došlo vrijeme i za sladoled pa i za gužve u  slastičarnicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuobičajene temperature

"Sviđa mi se ovo toplo vrijeme, volim sladoled i ove šetnje u gradu", rekla pak je Đurđa.

Da su temperature koje su izmamile građane doista neuobičajene za ovo doba godine, slaže se i RTL-ov  meteorolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ove temperature u stvari odgovaraju u prosjeku temperaturama koje imamo inače pred kraj travnja, početak travnja ovo je izražajno temperaturno odstupanje. U cijeloj zemlji imamo iznadprosječnu sunčanu veljaču, više sunca nego ikad - u Zagrebu je primjerice dvostruko više sunčanih sati", kazao je Nikola Vikić-Topić.

Iako mnogi priželjkuju nastavak ovakva vremena, sutra, na prvi dan klimatološkog proljeća, ipak stiže promjenljivije vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo