štite svoju državu /

Srbija odgovorila Hrvatskoj i uvela rigorozne kontrole za hrvatske proizvode: 'Ovo će boljeti'

Image
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Podsjetimo, hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim su uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad

6.8.2017.
14:18
Miranda Čikotić/PIXSELL
VOYO logo

Srbija je od jučer, pored voća i povrća, rigoroznim kontrolama podvrgla i sve druge proizvode iz Hrvatske, zbog čega ih neće biti na tržištu u narednih 30 dana, koliko traje ta procedura, doznaje Blic.

Drugim riječima, Uprava carina je dobila zadatak da pored fitosanitarnih i veterinarskih provera radi i laboratorijske analize svih proizvoda, pa je zbog dužine okončanja njihovih provjera, a to je mjesec dana, izvjesno da mnogi proizvodi neće završiti na policama, već na nekom od skladišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On dodaje da je cijeli scenarij oko kontramjera osmišljen u srpskom Ministarstvu poljoprivrede, a da je Uprava carine samo izvršitelj.

"Ovakva naša reakcija će silno zaboljeti Hrvate. Njihovi gospodarstvenici intenzivno zovu i traže način kako da im ne propadne roba, ali lopta je u njihovom igralištu", tvrdi Blicov izvor, koji pritom ne spominje mogućnost da na ovakve mjere i Hrvatska uvede svoje kontramjere sa sličnim efektom na proizvode iz Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović indirektno je potvrdio saznanja Blica.

"Dok ne promijene svoju odluku o uvećanim nametima za srpsko voće i povrće, nema razgovora. Mi svoje mjere provodimo u cilju zaštite naše države", kaže Nedimović za Blic.

Podsjetimo, hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim su uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna. Na najnovije informacije iz Srbije u Hrvatskoj zasad nema službenih reakcija, piše Blic. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo