'NOVO NAORUŽANJE' PROTIV COVIDA / Osim cjepivom, susjedi će se protiv pandemije korone boriti i eksperimentalnim lijekom

Image
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Lončar je ukazao na 'blago povećanje broja cijepljenih' otkad su prije dva tjedna uvedene covid propusnice

8.11.2021.
17:13
Ilustracija: Shutterstock
VOYO logo

Srbijanske zdravstvene vlasti potpisale su s tvrtkom Pfizer ugovor o distribuciji eksperimentalnog lijeka protiv covida-19, koji za 89 posto umanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo, priopćio je u ponedjeljak ministar zdravstva Zlatibor Lončar.

"Mi smo treća zemlja u svijetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se s Pfizerom i prvi ćemo imati taj lijek, koji ima 89-postotnu učinkovitost u izbjegavanje bolničkog liječenja i težih komplikacija", rekao je Lončar za Radio-televiziju Srbije, ne navodeći naziv lijeka koji je razvila američka farmaceutska tvrtka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HOĆE LI OVO PROMIJENITI SVE? /

Dva lijeka pokazala ohrabrujuće rezultate u borbi protiv covida: Mogli bismo ih vidjeti i u Hrvatskoj

Image
HOĆE LI OVO PROMIJENITI SVE? /

Dva lijeka pokazala ohrabrujuće rezultate u borbi protiv covida: Mogli bismo ih vidjeti i u Hrvatskoj

Cjepivo i dalje primarno oružje

Naglasivši kako cjepivo "i dalje ostaje primarno oružje" u borbi protiv koronavirusa, Lončar je rekao da se zdravstveni sustav nastoji izboriti da čim više ljudi primi cjepivo, a ne da se bilo tko razboli i dođe u fazu liječenja kad se moraju koristiti lijekovi.

Lončar je ukazao na "blago povećanje broja cijepljenih" otkad su prije dva tjedna uvedene covid propusnice i najavio da će država učiniti sve kako bi se povećao broj cijepljenih i došlo "u jednu sigurnu situaciju na svim poljima" jer je zdravstvo suočeno i s drugim bolestima i potrebama građana da im zdravstveni sustav pomogne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već sada imamo dvije trećine bolnica u covid sustavu i zato vas molim da razmišljate o tome", poručio je Lončar, upozorivši na loša iskustva i preopterećenost zdravstvenih djelatnika u četvrtom valu korone.

U Srbiji danas 67 umrlih

U Srbiji je danas službeno prijavljeno 67 umrlih od covida 19 i 4.348 novozaraženih kojima je virus potvrđen poslije testiranje 16.799 uzoraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na bolničkom liječenju je 6.661 pacijenet, od kojih je 270 na respiratorima.

Srbija je od početka epidemije u svibnju 2020.  dosad testirala 6.472.195 uzoraka i registrirala 1.187.373 zaražene osobe, a službeno su prijavljena 10.472 smrtna ishoda infekcije, pokazuju današnji podaci Ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo