ministarstvo uskoro rješava problem? /

Sramota iz Hrvatske: djeca s posebnim potrebama ostala bez asistenata u nastavi zbog proceduralne pogreške!

Za vrijeme snimanja ove priče i ravnateljica ustanove Vinko Bek i predsjednica Udruge Zamisli dobile poziv iz Ministarstva za sastanak sljedeći tjedan na kojem bi se problem s asistentima trebao riješiti

2.11.2017.
18:42
VOYO logo

Djeca s teškoćama u razvoju Centra Vinko Bek, ostali su bez sedam asistenata u nastavi - i to zbog proceduralne pogreške.

Udruga Zamisli koja se prijavila na natječaju za asistente zbog, kako kažu, nejasnog teksta - nije dostavila svu potrebnu dokumentaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anita ima 19 godina, slijepa je, ima poremećaj iz spektra autizma i stopostoti je invalid. Pohađa zagrebački Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, a od početka ove školske godine ostala je bez asistenta u nastavi.

"Ja i Ivana smo hodale, šetale, išle smo na božićni tramvaj. S njom mogu sve, imam povjerenja u nju", kazala je Anita Pelivanović, korisnica Centra Vinko Bek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga Zamisli koja se prijavila na natječaj za asistente odbijena je jer nije poslala potpunu dokumentaciju, nedostajala je ona medicinska.

"Smatrali smo da ako je ta dokumentacija i prošle godine dostavljena da bi mogli uvažit tu činjenicu da se naknadno dostavi ili da se uvaži činjenica da unutar ministarstva ta dokumentacija postoji", izjavila je Svjetlana Marijon, predsjednica udruge Zamisli. 

S time se slažu i ogorčeni roditelji, koji bi svake godine iznova trebali prilagati istu dokumentaciju. 

"Naša djeca imaju trajno stanje, ne znam tko ne bi bio sretan da je to samo gripa, ali nažalost nije pa da se moze promijeniti. I to stoji u nalazu i mišljenu pri upisu naše djece u školu", govori Tatjana Babijaš, Anitina majka.

Kroz osnovnoškolski program centra - prolaze djeca od 7. do 21. godine života. Uz stručni kadar, nastava se odvija normalno, no pomoć asistenata bila im je neizmjerno važna.

"Nama su asistenti vrijedni i važni jer su pomagali našim učenicima i našim stučnjacima kad su s učenicima izlazi vani na terensku nastavu i tu je njihova pomoć bila vrijedna i dragocjena", kazala je Ivana Rotim, v.d. ravnateljice Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svemu ovome najviše ispaštaju djeca.

"Asistenti puno znače jer joj pomažu pri svakodnevnom učenju,kretanju i obavljanju osnovnih potreba",  dodaje Tatjana Babijaš, Anitina majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Divjak najavljuje rješenje problema.

"Nažalost, greška je takva da trpe učenici. Mi ćemo to riješiti, na jedan ili drugi način. Ali sigurno ćemo uspjeti", poručila je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

A roditelji kojima je dosta obećanja - smatraju da se sve ovo nije ni trebalo dogoditi - jer institucije bi im trebale olakšavati, a ne otežavati skrb za djecu. 

Dodajmo ovome da su za vrijeme snimanja ove priče i ravnateljica ustanove Vinko Bek i predsjednica Udruge Zamisli dobile poziv iz Ministarstva za sastanak sljedeći tjedan na kojem bi se problem s asistentima trebao rješiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo