ŠPRAJC KOMENTIRAO NAŠU BORBU S KORONOM: / 'Čekić i ples odlaze u povijest. Imamo novu strategiju i novog epidemiologa'

Image
Foto: RTL/Screenshot

Kalkulirani rizik - tako se sad zove hrvatska strategija borbe protiv Covida 19

8.9.2020.
22:58
RTL/Screenshot
VOYO logo

Kalkulirani rizik, tako se sad zove hrvatska strategija borbe protiv Covida 19. Novi pristup globalnoj pandemiji imenom je svečano krstio tko drugi nego predsjednik Vlade Andrej Plenković. Sinoć je u intervjuu za američki CNN Richardu Questu rekao kako je Hrvatska s kalkuliranim rizikom ušla u turističku sezonu. A hrvatskim novinarima premijer je danas pojasnio da strategija kalkuliranog rizika znači da potpuna karantena i "lockdown" više ne dolaze u obzir.

Ovime je i službeno s najvišeg mjesta potvrđeno kako strategija čekića i plesa, nadajmo se zauvijek, odlazi u povijest. Podsjetimo strategija je predviđala da svaki put kad se virus korone malo razmaše moramo uvesti karantenu kao čekić s kojim ćemo udariti po virusu, a onda kad popusti ćemo s njim živjeti i plesati pod maskama i drugim epidemiološkim mjerama sve dok se ne otkrije cjepivo ili dok se svi ne zarazimo i steknemo imunitet, komentirao je Zoran Šprajc za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bila je to strategija u koju se i Stožer Civilne zaštite i HZJZ i brojni drugi znanstvenici koje je oko sebe Vlada okupila u Znanstvenom savjetu zaklinjali kao jedini i najbolji način s kojim se možemo nositi protiv pandemije korone.

Image
PLENKOVIĆ O IZJAVI 'KALKULIRANI RIZIK': /

'Sve ostalo bio bi kompletni lockdown i karantena. To više nitko na svijetu ne radi'

Image
PLENKOVIĆ O IZJAVI 'KALKULIRANI RIZIK': /

'Sve ostalo bio bi kompletni lockdown i karantena. To više nitko na svijetu ne radi'

Španjolski inženjer, publicist i biznismen

Zanimljivo je da strategiju "Čekić i ples", koju je prihvatio gotovo cijeli svijet osim Švedske i još nekoliko zemalja, nije preporučio nekakav epidemiolog, virolog ili znanstvenik neke druge medicinske struke, nego jedan španjolski inženjer, publicist i biznismen Tomas Pueyo koji se onako rekreativno amaterski bavio epidemijom kovida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pueyo je na početku epidemije svoje uvide sažeo u članak koji je nazvao "Hammer & Dance". Tako se sva epidemiološka struka i sva znanost pozivala na članak i strategiju jednog amatera, a koliko se raširila fama oko svega toga najbolje ilustrira naš glavni hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak koji je u emisiji "Dobro jutro Hrvatska", 8. srpnja, rekao da je "Čekić i ples" strategija jednog poznatog svjetskog epidemiologa.

Ali pustimo sad detalje, vrlo važno je li strategiju borbe protiv tako smrtonosne i visokozarazne pandemije osmislio neki inženjer, automehaničar ili politolog, g. Capak je radio samo ono što je vidio da rade i svi drugi, ali eto, sad svi drugi odustaju od ideje čekića pa ćemo odustati i mi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo