RTL DIREKT /

Zoran Šprajc o CRO Demoskopu: Zdravko Mamić frendici može početi pripremati slavlje

Aktualna predsjednica uzima glasove Sinčićevih i Petrovih birača

9.5.2019.
22:38
VOYO logo

Premda su za život građana europski izbori mnogo važniji od predsjedničkih, predsjednički uvijek privuku više pozornosti, uglavnom jer se natječu osobe i njihove osobnosti pa zna biti i žestokih međusobnih okršaja. Pa da vidimo kako bi danas na tim izborima prošle osobe koje testiramo u našem redovnom anketnom istraživanju s agencijom Promocija Puls.

Ukratko, Kolinda Grabar Kitarović pobjeđuje u svim varijantama, a sad evo uširoko.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KGK je bi u prvom krugu uvjerljivo bila prvi izbor s 35,3 posto glasova potpore, jedan postotni poen više nego u travnju. Istodobno za toliko je pao njezin nesuđeni konkurent Zoran Milanović. Balon bivšeg SDP-ova premijera ispuhuje se već nekoliko mjeseci zaredom, pa tako i sada u svibnju. Ali 15,4 posto i dalje nije zanemariva potpora obzirom da je politički potpuno neaktivan i da s uopće nije izjasnio o kandidaturi, pa je očito zadnji trenutak da se izjasni. 

Trend pada vidljiv je i kod Dalije Orešković. No s 9,9 posto i dalje je treći izbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto manje od Orešković, kada bi bio SDP-ov kandidat, ima bivši predsjednik Ivo Josipović. Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić već je jednom izgubio u utrci za Pantovčak, a  sada bi mu šanse bile još manje dobio bi 7,5 posto. Baš kao i zagrebačkom gradonačelniku kojeg bira gotovo dvostruko manje birača.  

Što se tiče drugog kruga testirali smo obje kombinacije u srazu sa Kolindom Grabar Kitarović i Daliju Orešković i Zorana Milanovića i zanimljvo, premda u prvom krugu Milanović ima bolji rezultat u drugom krugu veće šanse   protiv aktualne predsjednice ima Dalija Orešković. No tko god bio, u oba scenarija - pobjeđuje aktualna predjednica.   

U srazu s Milanovićem pobjedila bi s 56,5 posto glasova dok bi on osvojio 37,2 posto. I ovdje, u odnosu na travanj, Milanović pada, a predsjednica raste; uzele je i 15-ak posto glasova Dalije Orešković i 20-ak posto Ive Josipovića.

U slučaju da se u drugom krugu bore dvije žene pobjednica je ista. Grabar Kitarović pobjeđuje s 54,3 posto, ali Orešković osvaja nešto više od Milanovića - 39,4 posto. Iz istraživanja se vidi da Milanovićevi i Josipovićevi birači iz prvog kruga u drugom logično biraju Daliju Orešković, ali aktualna predsjednica uzima više glasova Sinčića i Petrova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjednika neodlučni ni ovdje ne mogu promjeniti, njih je 6,2 posto, tako da Zdravko Mamić svojoj frendici već može početi pripremati pobjedničko slavlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo