BORBA S VATRENOM STIHIJOM / VIDEO Vatrogasci objavili šokantnu snimku: Pogledajte kako je to naći se u središtu požara gdje ni voda ne pomaže

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL/ILUSTRACIJA

Snimku su napravili vatrogasci koji na intervencije znaju otići s 'go pro' kamerom jer vole snimati gašenje te su ovaj videozapis odlučili podijeliti zbog dobre kvalitete

21.1.2024.
17:23
Robert Anic/PIXSELL/ILUSTRACIJA
VOYO logo

Naći se u samom središtu požara nitko pri zdravoj pameti ne bi poželio, no ako vas je ikad zanimalo kako to izgleda sada imate priliku 'baciti pogled'. Situaciju u kojoj se u "srcu" požara zapale vrući plinovi i nastane prava lavina ispred očiju samih vatrogasaca pokazala je Javna vatrogasna postrojba Grada Splita koja je jutros objavila edukativni video na koji će rijetko tko ostati ravnodušan, piše Slobodna Dalmacija.

Dojavu o požaru na objektu na adresi Trstenik 17 vatrogasci su dobili u 6.49 ujutro. Na teren je izašlo devet vatrogasaca s dva vozila i gasila se konoba u prizemlju stambenog objekta. Tada je došlo do pojave koja se naziva "rollover" ili "flameover" kada su vrući plinovi zapalili prostoriju nakon postizanja određene temperature, objasnili suu iz JVP Grada Splita na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi tijekom obuke imamo simulatore gdje uvježbavamo ovakve situacije. Došlo je do potpaljivanja požarnih plinova koji mogu zapaliti ostale dijelove prostora. Gasi se posebnom tehnikom impulsnog gašenja kojom se koristi raspršni mlaz kojom se voda pretvara u paru, odnosno, vodenu maglu koja sprječava daljnje širenje plinova po drugim prostorijama", objasnio je Mario Mikas, zapovjednik JVP Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako se uči na obuci, stvarno stanje na terenu je potpuno druga stvar i to nije samo ući unutra i politi vodom", pojašnjava Mikas.

"Zamislite dim koji nastaje kada dimite meso u konobi. U jednom trenutku se dim može zapaliti i onda pali druge prostorije. Ako se ne ugasi spomenutom tehnikom, plinovi se šire po drugim prostorijama. To su vrlo visoke temperature i ove situacije pokazuju koliko je edukacija bitna kao i fizička i psihička sposobnost i koliko je posao vatrogasaca opasan", uspoređuje Mikas koji je dodao da su snimku napravili sami vatrogasci koji na intervencije znaju otići s 'go pro' kamerom jer vole snimati gašenje te su ovaj videozapis odlučili podijeliti zbog dobre kvalitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Na požarištu u Osijeku stravični prizori

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo