Sprema se prosvjed /

Split se putem društvenih mreža diže protiv odlagališta Karepovac: pridružile im se i maškare

Pod pritiskom javnosti, prvo su zaustavljeni radovi preko zimskih praznika, a potom i nabavljeni dodatni uređaji za kontrolu zraka na Karepovcu. Mali su to koraci pa se priprema i prosvjed za koji doznajemo kada će se održati i tko stoji iza njega

4.2.2018.
18:55
VOYO logo

Jedino gore od smrada s Karepovca jest kroničan manjak informacija koje su Splićani dobili o njegovim uzrocima. Udruga Sunce, koja se Karepovcom bavi godinama, odgovore je pokušala naći u Okolišnoj dozvoli projekta.

"Koja će nam točno reć koje će se mjere provodit, kakvi će se učinci pratit, kakav će to učinak imati i na zdravlje ljudi i na tlo i na vodu i na zrak.", kaže Ivana Krstulović Baković iz Udruge Sunce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okolišnu dozvolu nisu uspjeli pronaći, jedina informacija koju su dobili jest kako je Karepovcu 2016. Okolišna dozvola odbijena. Povukli su zato i pravne korake te pozvali Inspekciju zaštite okoliša, čiji zaključak još čekaju.

"Ako nemamo odluku koja je svima razumljiva, znači svakom čovjeku koji je je mora provodit mi ćemo imat zbunjenu javnost, javnost koja će organizirat prosvjede, javnost koja će bit neinformirana i prestrašena. Zaista to ne želimo.", kaže Krstulović Baković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Revoltiran stanjem oko sanacije, likovni umjetnik i bivši profesor splitske Umjetničke akademije, odlučio je sam organizirati prosvjed.

"U gradu je stvorena atmosfera neznanja, straha, nepovjerenja i čitao sam jedan komentar kako se Splićani samo bune, a nitko ništa ne poduzima i ja sam se našao posramljenim.", kaže organizator prosvjeda Veljko Popović.

Napravio je Facebook stranicu i koju je u manje od tri dana podržalo više od 6000 ljudi.

"Voda je došla do grla, tako da sad više nije pitanje hrabrosti nego nužnosti.", kaže Popović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimalo nas je i zašto sve ovo radi.

"Nisam pripadnik nikakve stranke, nisam nikakvi aktivist, ja sam građanin Splita, otac dvoje male djece. Imam ovdje brata koji također ima dvoje djece, imam prijatelje, imam sugrađane, familiju, roditelje, to je jedina motivacija.", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još mu preostaje sve dogovoriti s policijom, ali prosvjed će biti sljedeće nedjelje.

"Moja želja je da se prosvjed organizira u nedjelju, znači za sedam dana. Točna lokacija i točno vrijeme još nije određena. Za sve zainteresirane, a ja se nadam da će nas bit barem pet tisuća, molimo vas obratite se na našu Facebook stranicu.", tvrdi Popović.

Ime stranice je Prosvjed protiv nestručne sanacije Karepovca, a za kraj nam ostaje parafrazirati staru narodnu izreku: Tko ne plati sanaciju, platit će tužbe.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo