vedra strana turizma vol. 9 / Špica sezone, oni pitaju: 'Gdje ima besplatan parking u Dubrovniku? Drugi bi na Biokovo poslijepodne na +40°C'

Image
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Iz ureda Turističke zajednice otkrivaju simpatične situacije s kojima su se susretali, neke se prepričavaju godinama

24.10.2022.
17:00
Grgo Jelavić/Pixsell
VOYO logo

U priješnjim nastavcima serijala "Vedra strana turizma" doznali smo kako su djelatnici Turističke zajednice pomogli strankinji koja je mailom zamolila da joj pomognu naći mladića iz njene ljetne romanse, ali i kako slušaju primjedbe gošći koje nisu doživjele ljetnu ljubavnu avanturu, a to su čekale. Doznali smo i tko pita hoće li u restoranu proći jeftinije ako ponese svoj beštek te koga zanima hoće li biti valova u kolovozu.

Ljeto sa sobom donosi najveći dio turizma, važna je to grana našeg gospodarstva, a uz mnoge goste dolaze i dobre štorije, priče koje često uvesele djelatnike u turizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke se dugo prepričavaju pa smo zamolili zaposlenike ureda Turističke zajednice da podijele s nama najvedrije, najzabavnije i najsmješnije trenutke koje pamte iz svog posla. Sada iz ureda Turističke zajednice Grada Makarske doznajemo kako imaju upite gostiju koji u srcu ljeta pitaju gdje mogu besplatno parkirati u Dubrovniku.

Neki pitaju i za besplatan parking na Braču usred ljeta pa kažu: "Mi bismo ostavili automobil na parkingu i obišli otok pješice." Iz njihova ureda doznajemo i kako poneki ne znaju kako nazvati vitraj pa pitaju u kojoj crkvi mogu naći "mozaik na staklu", a ima upita i može li se od Makarske do Dubrovnika biciklom vozeći se samo uz obalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VEDRA STRANA TURIZMA VOL. 5 /

Dojahao Nijemac do Karlovca i sparkirao konja u centru pa pita: 'Imate li kartu BiH?'

Image
VEDRA STRANA TURIZMA VOL. 5 /

Dojahao Nijemac do Karlovca i sparkirao konja u centru pa pita: 'Imate li kartu BiH?'

U vrijeme korone, bilo je simpatičnih upita vezanih uz pandemiju pa je bilo i onih koji su pitali "moraju li baš u karantenu, ako nisu državljani Hrvatske". Također je bilo gostiju koji su pitali mogu li ih pričekati na punktu za cijepljenje protiv COVID-19 jer, eto, oni kasne, a punkt radi samo do 13 sati.

Imali su oni i iskustvo s onima koji su htjeli "ubrati samo par biljki iz botaničkog vrta Koština", ali i ambicioznih koji pitaju za pješačke staze po Parku prirode Biokovo. No "kvaka" je što su to pitali početkom kolovoza kad je vani bilo 40 stupnjeva Celzijusovih i to u poslijepodnevnim satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No vole oni svakog gosta, svaki je vrijedan i znači malu kariku u našem turizmu, cijene ga i uvijek su mu na usluzi. I bez vedrih osmjeha i strpljivosti naših djelatnika u turizmu sigurno ne bismo mogli pokazati dobre brojke iz godinu u godinu. Tako je u Gradu Makarska ove godine bilo 4,94%o više turističkih dolazaka nego lani, dok je noćenja bilo 1,76% više.

"Domaći turisti u 2022. ostvarili su 25.141 turističkih dolazaka što je 43,11% više nego 2019., kao i 108.180 turističkih noćenja što ja porast od 35,37% na tu godinu. Strani turisti prvih devet mjeseci ostvarili su 239.425 turističkih dolazaka ili 2,14% više nego u 2019., te 1,440.131 turističkih noćenja što je gotovo jednak broj koji je ostvaren i 2019.", naveli su iz Turističke zajednice Grada Makarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A iz turističkog ureda "Biser Zagorja" otkrivaju vedru priču kada je došao Poljak 2019. godine i pitao gdje je more. "Na karti mu pokazujemo obalu Hrvatske, Kvarner kao najbliži, ali napominjemo i da treba dva sata vožnje. On uporno i nestrpljivo prekida te traži ovdje more u Tuheljskim Toplicama, da je čuo za more, obalu, za 'Zagorsku rivijeru'. Na kraju se ispostavilo da je čuo ili pročitao naslov 'Zagorska rivijera' i to je povezao sa Makarskom rivijerom jer se tamo spremao na more", otkriva nam direktorica ureda Tatjana Petranović Capar.

Na sreću, smještaj je točno rezervirao u Makarskoj, ali je bio razočaran što i u Zagorju nemaju more. "Ali kad smo ispričali da imamo Vodeni planet Termi Tuhelj, njegova djeca jedva su čekala da ga posjete i zabave se na bazenima koje imamo na ovoj našoj Zagorskoj rivijeri u Tuheljskim Toplicama", otkriva nam direktorica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeća se i Rusa koji su odsjeli u njihovu obližnjem hotelu pa su posjetili Nacionalni park Plitvice, potom Krke pa povukli sve do Postojne i Rogaške. "I ništa im nije bilo daleko s obzirom na odaljenost koju su prešli", otkriva nam.

Iz ovog ureda ističu da je ova godina bila odlična te je turizam značajno rastao u odnosu na lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U devet mjeseci ostvareno je ukupno 133.091 noćenje sa 51.580 dolazaka, od čega su domaći gosti ostvarili udio od 56,66% u dolascima, odnosno 47,88% u noćenjima, što je u odnosu na 2021. godinu svega 64,54% udjela u ukupnom broju noćenja, što proizlazi iz podatka da su strani gosti ostvarili 69.370 noćenja u odnosu na godinu ranije kada je bilo ostvareno 37.013 noćenja. Od stranih država najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz susjedne Slovenije 26.533 u odnosu na 13.038 noćenja u 2021., zatim gosti iz Danske – 5750 u odnosu na 3169, potom Njemačke 4975 u odnosu na 3726, Nizozemske 4726 u 2022., tj. 1157 noćenja u 2021.godini te gosti iz Poljske sa ostvarenih 4542 noćenja u ovoj i 4819 noćenja u 2021. godini", navodi direktorica ureda "Biser Zagorja".

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo