vedra strana turizma vol. 7 / Poslala strankinja mail turističkom uredu i pita: 'Ima konobar, moja ljetna romansa, pomozite mi naći ga'

Image

U Baškoj Vodi pomogli i strankinji koja se sjećala spomenika 'ovci' koji nikad tamo nije ni postojao. Uspjeli su dokučiti što je to

18.10.2022.
18:05
VOYO logo

U posljednjem nastavku serijala "Vedra strana turizma" doznali smo da ima i gostiju koji negoduju kad u Baranji nema komaraca, a oni se naoružali repelentima, ali i da ima onih koji za komarce pitaju i u vrijeme novogodišnjih praznika. Sada odlazimo u Bašku vodu u kojoj doznajemo da će djelatnici ureda Turističke zajednice pomoći i kad je ljubav u pitanju, pa i naći skulpturu ovce koja ne postoji.

Ušetale se dvije Čehinje u ured Turističke zajednice Baške Vode pa nezadovoljno pitale: "Zašto nas tijekom ljetovanja nije zaveo niti jedan domaći mladić?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledao ih je direktor Ante Jurišić pa odgovorio: "Ponekad se i to dogodi, a vaše primjedbe možete upisati u našoj turističkoj anketi." Pa su to i napravile - jer ako su došle na Jadran s idejom da će se proveseliti s domaćim galebovima, a tome nije bilo niti traga, vrijedno je pisane pritužbe.

I da se ne varamo - nisu one jedine, naslušao se sličnih pritužbi tijekom godina Jurišić i to više puta, a u svojih 27 godina rada u uredu Turističke zajednice, skupio je štorija za napisati libar. Neke je i podijelio te odmah primjećuje da ima toga više s domaćim, nego sa stranim gostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo, naime, Turističke zajednice za najsmješnije i najčudnije situacije s turistima, a direktor iz Baške Vode prisjetio se još jedne anegdote, opet s Česima.

Image
ipak odlična sezona /

Hrvatski turizam nije dostigao 2019. godinu, ali jedan rekord ipak je pao

Image
ipak odlična sezona /

Hrvatski turizam nije dostigao 2019. godinu, ali jedan rekord ipak je pao

"Prije malo više od 10 godina u ured je došao par čeških turista, a onda je ona pitala: 'Gdje se nalazi spomenik ovci? Rekao sam da nemamo takvog spomenika, a onda sam se sjetio da sam jednom sa suprugom tijekom šetnje baškom rivijerom vidio par živih ovaca. Pitao sam je li zamijenila Bašku Vodu s Baškom na Krku. 'Sigurno nisam jer sam spomenik vidjela baš u Baškoj Vodi kad sam bila dijete krajem 80-ih. Ljetovala sam s roditeljima', odgovorila je. Pružio sam joj vodič Baške Vode da ga prelista, u njemu su svi lokalni spomenici, a da spomenika ovci - nema. Prelistala ga je i uperila prstom pa viknula: 'Evo ga, to je taj spomenik!' Na slici je bio spomenik 'Pomorski desant', a jedan val diže se na njemu po sredini donjeg dijela broda pa promatrač bujne mašte, koji se fokusira samo na brod, može zamisliti nešto s dvije nogice naprijed i nazad…", prepričava nam Jurišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomažu i u ljubavi

I opet o Česima i opet o ljubavi, naš sugovornik prisjeća se i ljubavne štorije.

"U jednom e-dopisu, jedna, opet češka gošća, upitala je možemo li joj poslati ime, mail ili broj telefona konobara jednoga baškovoškoga restorana. S njime je tog ljeta imala ljetnu ljubavnu avanturu, ali nije mu znala ni ime. Prema nazivu restorana i opisu konobara, pretpostavili smo o kome se radi, kontaktirali ga i proslijedili mu gošćin upit. Što je dalje bilo, ne znamo", govori Jurišić kako njihov ured spaja i kad je ljubav u pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovačicć/Pixsell/Piravatni album
Image
Foto: Goran Kovačicć/Pixsell/Piravatni album

Prisjeća se i kad su prije desetak godina u ured tri dana za redom dolazile dvije gošće iz Zagreba. Uvijek je govorila ista gošća i svaki se put žalila na djelatnike jednog hotela.

"Prvi dan na hotelsku domaćicu, drugi dan na jednoga konobara, a trećega dana na zavođenje šefa sale restorana, dok je hvalila ljubaznost recepcionera… Iste gošće ponovno su se vratile nakon par dana pa je ista žena rekla kako ih je preplašila konobarica kafića na rivi kada im je prišla sa širokim osmijehom i upitala za narudžbu. Pohvalile su je, ali su prvotno pomislile da se nešto strašno dogodilo, je im je prišla s prekrasnim osmijehom…", kaže nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A onda se Jurišić raspitao u hotelu o djelatnicima na koje se gošća žalila. Otkrio je da su u pravu bili i domaćica i konobar i da su ispravno postupili prema gošćama.

"Svaki na svoj način, šef sale i recepcioner pokušali su zavesti nezadovoljnu gošću. Saznao sam da se radilo o gošćama koje su koristile unaprijed plaćeno ljetovanje. Za gošću koja se stalno žalila, to je trebao biti medeni mjesec, ali…", prisjeća se naš sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjeća se on i Rusa koji su pitali kojim danom i u koliko sati se ide na jednodnevni izlet u Veneciji. Odgovorio je da takvih izleta ima sa zapadne obale Istre, ali ne i Baške Vode koja je 500-tinjak kilometara južnije. Kaže, očito su vidjeli u medijima reklame o izletima iz Istre, pa su poželjeli i oni skoknuti do Italije.

Iz Baške bi u Monaco

Djelatnici njegova ureda prisjećaju se i gosta koji je pokazivao zemljovid i na njemu prvo Bašku Vodu pa Dubrovnik pa na engleskom pitao kako preko Dubrovnika, pa Crne Gore i Albanije stići do - Monaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tih 27 godina svoga rada, Jurišić je nakupio sjećanja za pisati memoare, no najviše ih u njihovu uredu veseli što je ove godine 25 posto više dolazaka nego lani, kao i 20 posto više noćenja. "U devet mjeseci područje Turističke zajednice Baška Voda posjetila su 149.022 komercijalna gosta, koji su ostvarili 976.083 noćenja. Radi se o 93% komercijalnih dolazaka i noćenja iz 2019. Godine, ali rekordna nam je bila 2017.", iznosi Juričić. Najviše je, pak, bilo stranaca (92%).

U idućem nastavku serijala "Vedra strana turizma" doznajte tko su stranci koji su ušetali u ured Turističke zajednice i pitali gdje pribaviti dozvolu za vađenje zlata u Muri, onako na veliko s pravom mehanizacijom, jer ako su stari to davno radili ručno ispirući pijesak, što ne bi oni mogli na veliko, a tko u Međimurju pita gdje su kuće vidjelica, misleći da su u Međugorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo