završena akcija / Speleolozi očistili kršku jamu od otpada, upozoravaju na opasnost za podzemnu vodu

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Speleolozi su u nedjelju kasno navečer završili akciju čišćenja krške jameiz koje su, radeći na dubini od 35 metara, izvukli oko tri kubika otpada

7.5.2018.
9:55
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
VOYO logo

U okviru nacionalne inicijative „Čisto podzemlje“, speleolozi su u nedjelju kasno navečer završili akciju čišćenja krške jame u selu Špehari, općina Bosiljevo, iz koje su, radeći na dubini od 35 metara, izvukli oko tri kubika otpada, priopćili su organizatori akcije, koji upozoravaju da je otpad bačen u krške jame velika opasnost za podzemne vodonosnike, a oni su, ističu, glavni izvor pitke vode za veći dio Hrvatske.

Akciju je organizirao Zagrebački speleološki savez u sklopu nacionalne inicijative „Čisto podzemlje“ uz pomoć karlovačke Javne ustanove Natura viva te istarskih speleologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz dubine krške jame „Bebina kakica“ pomoću užeta i dizalice, speleolozi su satima izvlačili otpad na dubini od 35 metara. Ukupno su na svjetlo dana izvukli oko tri kubika raznog komunalnog otpada: dječjih pelena, bicikala, motora, madraca, plastike, odjeće te drugog sitnog kućanskog otpada.

Otpad su lokalni vatrogasci i šumari traktorom odvezli iz šume do kontejnera koji je lokalno komunalno poduzeće postavilo za akciju. U selu Špehari ne postoji organiziran odvoz smeća pa stanovnici otpad bacaju u jame kojih je napretek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih nekoliko godina speleolozi su očistili tri zagađene jame samo na ovom području.

Nakon čišćenja, u jednoj od jama otkriveni su novi podzemni kanali prepuni prekrasnih ukrasa i značajnih zaliha podzemne vode. Otpad bačen u krške jame velika je opasnost za zagađenje podzemnih vodonosnika koji su glavni izvor pitke vode za veći dio Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spelološka inicijativa Čisto podzemlje nastoji popularizirati problem otpada u špiljama i jamama - dosad ih je na području Hrvatske registrirano oko 700, stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo