ŠPANJOLSKA TREBA KONOBARE: / Jamče početnu plaću od 6750 kuna, smještaj, hranu, mirovinsko i zdravstveno

Image
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Španjolci bi na svojem tržištu rada rado vidjeli hrvatske konobare.

18.3.2017.
10:28
Boris Šćitar/PIXSELL
VOYO logo

'Tražimo konobare s osnovnim znanjem španjolskog jezika za stalni radni odnos u Valenciji. Uz osiguran smještaj i hranu, te prijavu na mirovinsko i zdravstveno, garantirana početna plaća je 6750 kuna, uz dodatnu zaradu od napojnica', objavljeno je u oglasu.

Španjolska je u priličnoj prednosti zbog situacije u Turskoj i na sjeveru Afrike, a nedostaje joj kvalificiranih radnika. No, i Hrvatskoj nedostaje radnika u turizmu, pogotovo sezonskih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primamljive ponude na Zapadu

'Teško je boriti se s ponudama koje našim radnicima nude na Zapadu, ali plaću i uvjete koje u ovom slučaju nude u Španjolskoj ima svaki kvalitetan konobar i u Dalmaciji. Nažalost, sve je više mladih ljudi koji još nemaju obitelj pa se odlučuju na odlazak iz Hrvatske jer su nezadovoljni atmosferom u cijeloj državi', rekao je Ante Roso, predsjednik Ceha ugostitelja Splitsko-dalmatinske županije za Slobodnu Dalmaciju. On tvrdi da je puno veći problem nedostatak radne snage.

'Nije problem dati dobrom radniku veću plaću. Pa situacija je takva da u Dalmaciji vrsni kuhar ima premijersku plaću, a sposoban konobar s napojnicama zaradi poput saborskog zastupnika. Problem su priučeni ugostiteljski radnici koji traže ogromne plaće, ali nakon velike priče ne pokažu nikakvo znanje', rekao je Roso koji se slaže s ostalim ugostiteljima koji smatraju kako bi uloga države trebala biti da popularizira deficitarna zanimanja ili da se omoguće veće kvote za uvoz radne snage iz inozemstva, kao što je to očito dopušteno u Španjolskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo konobara u Hrvatskoj je nezaposleno

No, iako se mjesecima ponavlja kako nedostaje radnika, situacija na burzi je sasvim drugačija. Naime, trenutno je nezaposleno 233 tisuće ljudi. Primjerice, u Splitu je dvaput više prijavljenih nezaposlenih konobara od broja koji se traži preko Zavoda.

'U evidenciji Regionalnog ureda Split Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nalaze se 1263 registrirane nezaposlene osobe sa zanimanjem konobar, a istovremeno je u prva dva mjeseca ove godine objavljena potražnja za ukupno 615 osoba s ovim zanimanjem', izjavili su u HZZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo