BANDIĆ GA BRANIO / Šostar kriv u aferi 'Suhi led': Bivšem Bandićevom pročelniku 4 godine zatvora. Oglasio se i Tomašević

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Šostar je sa suradnicima sređivao poslove čišćenja brojnih zagrebačkih sportskih dvorana tzv. suhim ledom i tako oštetio Grad Zagreb za 38 milijuna kuna

4.9.2023.
10:54
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Bivši zagrebački pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar i suradnici Mirta Lončar te Davoro Ljubić proglašeni su krivim u aferi "Suhi led" kojima su oštetili Grad Zagreb za 38 milijuna kuna, odlučio je to Županijski sud u Zagrebu.

Šostar je dobio kaznu zatvora od četiri godine, Ljubić je dobio 6 godina i 6 mjeseci, dok je Mirta Lončar osuđena uvjetno na 5 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su s društvom Eko tours na štetu grada Zagreba dogovorili čišćenje klimatizacije i ventilacije sportskih dvorana, a sve se događalo u razdoblju između 2006. i 2013. godine.

Šostaru je zauzvrat plaćena putovanja i nagrade kako bi nevezano za stvarne potrebe čišćenja inicirao programe čišćenja i prilagođavao natječaj Eko Toursu i odredio da se tijekom čišćenja mora koristiti suhi led.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
fiktivno čišćenje /

Afera 'suhi led': s Uskokom se nagodilo četvero Šostarovih suoptuženika

Image
fiktivno čišćenje /

Afera 'suhi led': s Uskokom se nagodilo četvero Šostarovih suoptuženika

Na čitanju presude se pojavila samo drugookrivljena Mirta Lončar, tadašnja stručna savjetnica iz gradskog ureda za zdravstvo dok Šostar nije došao.

Lončar je potpisivala ugovore koji su temelj za račune kao da je obavljano čišćenje, iako nisu bili priloženi ni zapisnici ni specifikacije radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Šostar i Ljubić, direktor tvrtke specijalizirane za čišćenje suhim ledom su bili ti koji su dogovorili posao čišćenja koji će se odraditi puno jeftinijim metodama, za otprilike 13 umjesto 52 milijuna tadašnjih kuna.

Ljubić je Šostaru plaćao troškove putovanja, spavanja i ribolova kao i troškove putovanja njegovoj obitelji u ukupnoj vrijednosti od 176 869 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njih je bilo još sedmero optuženih, a šestero se nakon priznanja nagodilo na uvjete kazne, a jedan je u međuvremenu preminuo.

Zbog ovog je slučaja Šostar uhićen i pritvoren još 2016, a optužnica je podignuta 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokojni gradonačelnik Milan Bandić, i sam suočen s nizom korupcijskih optužbi, kazao je na suđenju jednom od svojih najbližih dugogodišnjih suradnika da ga je Šostar izvijestio o potrebi čišćenja klimatizacijskih sustava gradskih sportskih dvorana, ustvrdivši da on vjeruje svojim pročelnicima.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević reagirao je na presudu i rekao kako očekuje da će gradski proračun dobiti 38 milijuna kuna s kamatama u slučaju potvrde, danas izrečene nepravomoćne presude, bivšem  zagrebačkom pročelniku za zdravstvo Zvonimiru Šostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bude potvrđena ova presuda, Zagrebu će biti stalo da dobije 38 milijuna kuna plus kamate nazad u svoj gradski račun', izjavio je Tomašević na konferenciji za novinare koju je na prvi dan nastave održao ispred OŠ Jure Kaštelana na Savici.

To je, dodao je, samo jedan u nizu postupaka koje se prati s imovinsko-pravnim zahtjevom za obeštećenje Grada Zagreba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomašević kaže kako je jedan od njegovih prvih poteza na mjestu gradonačelnika bio da imovinsko-pravnim zahtjevom prema Gradu Zagrebu prati tužbe "koje idu od USKOK-a za sudske postupke gdje se tvrdi da je Grad Zagreb oštećen".

POGLEDAJTE VIDEO: Bandić svjedočio na suđenju Šostaru za aferu 'suhi led': 'Ja vjerujem svojim pročelnicima'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo