Šokirani Josipović: Takvo stanje je zabrinjavajuće i teško razumljivo

Predsjednik je zatražio dvostruku provjeru Linićevih optužbi da je premijer Zoran Milanović zloupotrebio tajne službe za maltretiranje Slavka Linića.

2.6.2014.
10:49
VOYO logo

U izvješću što ga je predsjednik Ivo Josipović na vlastiti zahtjev dobio od Sigurnosno-obavještajne agencije navodno stoji da prema Slavku Liniću službe nisu primjenjivale nikakve mjere. Ali, šef države ne želi to ni potvrditi ni zanijekati. Još ne. Predsjednik je zatražio dvostruku provjeru Linićevih optužbi da je premijer Zoran Milanović zloupotrebio tajne službe za njegovo maltretiranje. Od Ureda Vijeća nacionalne sigurnosti zahtijevao je dodatni, izvanredan nadzor i provjeru navoda koje je prethodno dobio od SOA-e. Jutarnji list objavio je veliki intervju s predsjednikom, koji je započeo, naravno, pitanjem kako gleda na najnoviji zaplet drame u SDP-u, stranci iz koje i sam dolazi.

"Moj je stav vrlo jasan. Riječ je o borbi unutar vladajuće stranke. Kako će taj veliki i ozbiljan konflikt u svojim redovima SDP riješiti, to je stranačka stvar u koju se ne bih miješao. Ali, sukobi iz stranke ne smiju se prenositi u Vladu ni utjecati na njezino uredno djelovanje. Kriza u stranci ne smije se pretvoriti u krizu vlasti. Kao predsjednik, inzistiram da država mora funkcionirati, neovisno o unutarstranačkim odnosima. Država zbog njih ne smije patiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite li da je to moguće? Javnost je zapanjena informacijom da premijer mjesecima nije komunicirao s jednim od svojih ključnih ministara, na kojem je istodobno bio teret za državu krucijalno važnih poslova? "Razumijem tu zapanjenost. I osobno sam bio šokiran. Pravo je premijera da svakom ministru otkaže suradnju, vidi li da ne mogu zajedno. Ali u vlastitom timu tolerirati stanje nekomunikacije, to je, po meni, zabrinjavajuće i teško razumljivo.

Josipović je za Jutarnji objasnio i zašto je tražio izvještaj SOA-e, rekavši da su optužbe koje se odnose na zloupotrebu sigurnosno-obavještajnog aparata vrlo teške i obavezno se moraju raščistiti. Kazao je da je o tome razgovarao i s premijerom Milanovićem kome je rekao da traži opsežnu sitragu. "Smatram da sjednica saborskog odbora nadležnog za sigurnosne službe nije dovoljna. Nije dovoljna jer odbor ima stranačku strukturu i često glasuje po stranačkom ključu. Ne vjerujem da bi njegovi članovi uistinu u ovako važnoj stvari mogli podrediti stranačkim interesima. Ali, u ovom je trenutku ključno osigurati ne samo objektivnost, nego i nalaz kome će javnost vjerovati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.jutarnji.hr/ivo-josipovic--priznajem--sokiran-sam-da-milanovic-mjesecima-nije-pricao-s-linicem--to-je-ipak-tesko-razumljivo/1195971/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo