'PO BABI I PO STRIČEVIMA' / Ovo su SMS-ovi koji su srušili Horvata, ali i pokazali nešto puno opasnije: 'Ima li dobrih vijesti? Radimo na tome!'

Image
Foto: Net.hr ilustracija/Pixsell

Afera nazvana 'Po babi i po stričevima' isplivala je dok su istražitelji 'češljali' SMS-poruke u 'aferi Vjetroelektrane' u kojoj se pod istragom našla i Ana Mandac, nekadašnja pomoćnica Darka Horvata u Ministarstvu gospodarstva

21.2.2022.
10:35
Net.hr ilustracija/Pixsell
VOYO logo

U subotu uhićenog i u međuvremenu dužnosti razriješenog ministra graditeljstva Darka Horvata USKOK tereti zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Konkretno, Horvata se tereti da je koncem 2018. godine, tada kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta na natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa "Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina" na svoju ruku dodjeljivao novac nekim tvrtkama koje nisu ispunjavale kriterije za dodjelu, a za koje je, skupa s ostalih petero suokrivljenih, bio zainteresiran zbog osobne ili interesne povezanosti. Tim je tvrtkama neosnovano isplaćeno nešto više od 2,6 milijuna kuna državnog novca.

Ova afera kolokvijalno nazvana "Po babi i po stričevima" isplivala je takoreći slučajno, dok su istražitelji "češljali" SMS-poruke u "aferi Vjetroelektrane" u kojoj se, uz bivšu državnu tajnicu Josipu Rimac, pod istragom našla i Ana Mandac, Horvatova pomoćnica u Ministarstvu gospodarstva i drugookrivljena u ovoj novoj aferi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVI U MINISTARSTVU SU ZNALI? /

Iskaz svjedokinje: 'Upozorila sam Horvata da ne dijeli poticaje mimo pravila, rekao je da je to njegova odluka'

Image
SVI U MINISTARSTVU SU ZNALI? /

Iskaz svjedokinje: 'Upozorila sam Horvata da ne dijeli poticaje mimo pravila, rekao je da je to njegova odluka'

Novac se dijelio bez ikakvog kriterija

"Svi su znali da će se dodatna sredstva dijeliti bez ikakvog kriterija, odnosno "po babi i stričevima". Ministra i mene su stručne službe u više navrata upozoravale da je dodjela potpora bez ikakvih kriterija protivna zakonu, no unatoč tome Darko Horvat donio je odluku da se sredstva tako podijele", navodno je istražiteljima posvjedočila Mandac priznavši krivnju.

Prema saznanjima USKOK-ove istrage, novac su mimo pravila dobile četiri tvrtke s kojima je povezan Horvat, dvije s kojima je povezan bivši ministar Tomislav Tolušić te sedam povezanih s ondašnjim saborskim zastupnikom SDSS-a i aktualnim potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem.
Službenici USKOK-a temeljito su pročešljali stotine poruka koje su putem SMS-a, Vibera i na druge načine razmjenjivali Horvat i drugi okrivljenici u ovoj aferi. Donosimo pregled najzanimljivijih koje su nakon uhićenja Horvata objavili Jutarnji list i Telegram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što su ove poruke srušile ministra Horvata, a u pitanje doveli i čitavu Vladu, pokazale su i nešto puno opasnije. S obzirom na to koliko je ljudi bilo uključeno, možemo govoriti o čitavom modelu, a ne samo izoliranom slučaju podjele državnog novca.

'Ne prolaze, imaju premalo bodova'

"Ana, molim te možeš li mi provjeriti za ovu firmu (Metalkov MB d. o. o.) je li sve OK, natječaj za manjine", napisala je ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković pomoćnici ministra Ani Mandac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mandac potom šalje podatke o tvrtki Danijeli Žagar, načelnici Sektora za unapređivanje i razvoj poduzetništva i obrta te predsjednici povjerenstva za provedbu programa "Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina".

"Kontaktirala sam Adrijana, imaju samo 13 bodova", odgovorila je Žagar Ani Mandac spominjući Adrijana Šafrana, koji je bio član Povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom Horvat šalje Ani Mandac poruku spominjući tvrtke koje se vežu uz Tolušića "Cestogradnja Slatina Megamont Čađavica!".

"Manjine?", pita Mandac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da", odgovara Horvat.

"Ne prolaze, imaju premalo bodova", uzvraća Mandac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bit će auuu kad ne uspiju isplatiti ni jednu potporu'

Mandac je sljedećih tjedana, u razdoblju od 15. do 30. studenoga te kasnije 3. i 5. prosinca 2018. godine od Šafrana tražila podatke o prijavljenim tvrtkama. Poruka je glasila: "HATLAK - Da. GP Mont - Ne. Metalkov mb - Nažalost ne. Vrške d.o.o. (tvrtka iz Vukovara) - Auuuu!"

"Bit će još veći auuu kad ne uspiju isplatiti ni jednu potporu jer im vrijeme curi, a još nisu niti ugovore pripremili koje treba parafirati državni tajnik i potpisati ministar, a onda čekati da se vrate potpisani od strane korisnika", napisao je Šafran Ani Mandac nakon toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'U 8.30 kod ministra dolazi Pupovac'

"Budi sutra u 8.30 kod ministra jer dolazi (Milorad) Pupovac u vezi onog Programa", poruka je koju je 3. prosinca Ani Mandac poslala tajnica ministra Horvata.

Nekoliko dana kasnije Boris Milošević poslao je Mandac tablicu s nazivima 15 tvrtki za dodjelu bespovratnih sredstava, kasnije srezan na sedam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima li vijesti", napisao je potom Milošević Ani Mandac.

"Radimo na tome", odgovorila mu je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javi kad stigne, ima li kakvih novosti za ovih 7", napisao je Milošević.

"Trebali bi biti OK, ali čekamo usklađivanje", dobiva povratni SMS od nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

' Ubili smo se da to riješimo'

Milošević se 12. prosinca ponovno raspitivao kod Mandac.

"Ima li kakvih novosti?", napisao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riješeno, častite kavom", piše ona.

"Čime god", odgovara joj Milošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ubili smo se da to riješimo, javite da je svih sedam dobilo", piše Mandac.

"Ana, svaka čast. Javit ću im. Pretpostavljam da ih sutra zovete radi potpisa ugovora", uzvratio je zadovoljni Milošević jer je za spomenutih sedam tvrtki pronađeno u proračunu dodatnih milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Koliko vam je Eko Kotor bitan od 1 do 10?"

Ministar Horvat bio je posebno zainteresiran kako na natječaju stoje tvrtke iz njegova kraja: Eko Kotor Kotoriba i Metal Matijašec.

"Jeste li riješili odluke?", upitao je porukom Horvat svoju pomoćnicu Mandac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U niskom smo startu, čekamo odobrenje Ministarstva financija", odgovorila mu je.

Tvrtka Eko Kotor, inače bez zaposlenih, zatražila je na javnom pozivu 199.900 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko je Eko Kotor bitan, na ljestvici od 1 do 10?", pitala je Mandac Horvata.

"9", odgovorio je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"OK", napisala je Mandac, nakon čega je toj tvrtki isplaćen novac.

Prethodno je u jednoj od poruka Mandac od suradnika u Ministarstvu upozorena na tvrtku Eko Kotor.

"Ali oni u godišnjem izvješću navode da nemaju zaposlenih. Posluju od 1988. što znači da se nisu tek osnovali", pisalo je u jednoj od tih poruka.

"Hm… A da ipak damo 100.000 kn?", odgovorila je Mandac na to.

'Ima li dobrih vijesti? - Radimo na tome'

I državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac raspitivao se kod Ane Mandac o nekim tvrtkama.

"Ima li dobrih vijesti?", pitao je on u poruci.

"Radimo na tome da budu dobre", odgovorila mu je Mandac.

"Naravno. Hvala. Odužit ćemo se. Poz", napisao je Žunac kada su "prošli" njegovi favoriti.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo