STIŽE NOVO NEVRIJEME / Slovenski lovci na oluje najavili: 'Superćelija se kreće prema Hrvatskoj, mogući su grmljavinski pljuskovi i tuča'

Image
Foto: Vrijemeradar.hr

Današnji uvjeti su povoljniji za stvaranje jakih oluja superćelijske prirode, jer će puhati iznimno jak vjetar – u nižim slojevima južni do jugoistočni, a u višim jugozapadni do zapadni, najavljuju Slovenci

19.7.2023.
13:43
Vrijemeradar.hr
VOYO logo

Veća i dosta burna promjena vremena sprema nam se potkraj dana i to premještanjem nove hladne fronte sa sjeverozapada na istok preko naših kopnenih područja.

Prvo u unutrašnjosti uz jači razvoj oblačnosti očekuju se pljuskovi s grmljavinom, osobito kasno poslijepodne i navečer, kada su pljuskovi mogući i na sjevernom Jadranu, piše Vrijemeradar.hr. Bit će uvjeta za izražene pljuskove, pojavu tuče i jakog udara vjetra. Na kopnu osjetno osvježenje uz prolazno pojačan sjeverni vjetar. Maksimalna temperatura od 31°C do 37°C, u unutrašnjosti Dalmacije i toplije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TRENUTNO RASHLAĐENJE /

Snimatelj RTL-a, Janko Gredelj snimio nevrijeme u Zagrebu. Grmljavina, jak vjetar i tamni oblaci kao uvertira kiši

Image
TRENUTNO RASHLAĐENJE /

Snimatelj RTL-a, Janko Gredelj snimio nevrijeme u Zagrebu. Grmljavina, jak vjetar i tamni oblaci kao uvertira kiši

Slovenski lovci na oluje sa stranice Neurje.si za danas su izdali najviši 3. stupanj opasnosti – u najvećem dijelu Slovenije očekuju se vrlo olujna nevremena, a koja će se nastaviti kretati i preko Hrvatske.

Moguće lokalne oluje

“Uslijed prolaska vremenske fronte možemo očekivati ​​razvoj vrlo jakih oluja (superćelija), koje se mogu razviti u lokalne oluje. Ovoga puta tijek razvoja olujnih ćelija bit će malo južnije, jugoistočnije nego jučer – u većem dijelu Austrije te u austrijskoj Koruškoj i diljem Slovenije. Uz pojačan visinski vjetar prve jače olujne ćelije krenut će prema slovenskim mjestima, gdje možemo očekivati ​​intenzivan razvoj događaja", navode slovenski lovci na oluje te dodaju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnji uvjeti su povoljniji za stvaranje jakih oluja superćelijske prirode, jer će puhati iznimno jak vjetar – u nižim slojevima južni do jugoistočni, a u višim jugozapadni do zapadni. Također, bit će dostupno mnogo konvektivne energije – vidimo između 2000 i 3000+ J/Kg CAPE u cijeloj regiji.”

Oni očekuju da će prve jače olujne ćelije stići na sjever, sjeveroistok Slovenije s austrijske strane i premjestiti se prema Hrvatskoj, gdje će se danas poslijepodne formirati jak olujni pojas koji će putovati prema Bosni i Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Upravo te olujne ćelije koje će se razviti uz slovensku granicu imat će potencijal za razvoj jače tuče, a probleme će opet stvarati jak vjetar. Zbog jakih pljuskova ponegdje se mogu očekivati ​​bujične poplave. Također je potreban oprez zbog udara groma.

POGLEDAJTE VIDEO: Lovac na oluje bio je oči u oči sa superćelijskom olujom: 'Drugačija je zbog jedne stvari'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra ujutro još će biti nešto naoblake u središnjem dijelu, a moguć je i kakav pljusak. Puhat će slab sjeverni vjetar, na sjevernom i srednjem Jadranu umjerena bura s jakim udarima. Zato na južnom dijelu već od jutra sunčano, vrlo toplo i sparno - temperatura se ni tijekom noći neće spuštati ispod 25!

POGLEDAJTE VIDEO: Prognoza vrmena za danas i sljedeće dane

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo