Hrvatski stav isti /

Slovenija za dva dana počinje primjenjivati arbitražnu presudu: dogovor ni na vidiku

'Što se tiče 29. prosinca on je za Hrvatsku, i to što se tiče međunarodnog prava, dan kao i svaki drugi', jasno je izrazio hrvatski stav Andrej Plenković

27.12.2017.
18:49
VOYO logo

Slovenska Vlada će krajem tjedna krenuti u provedbu arbitražne presude o granici u dijelu koji se odnosi na more, a koju hrvatska ne priznaje. Potvrdio je to slovenski premijer Miro Cerar nakon sastanka s državnim vrhom, pokazujući još jednom kako službena Ljubljana nema namjeru čekati daljnje razgovore i dogovore sa Zagrebom, nego očekuju da i hrvatska vlast postupi kao i oni.

Cijeli državni vrh Slovenije složan - krajem tjedna počinje primjena arbitraže u Piranskom zaljevu. Incidente ne očekuju, bude li Hrvatska poštovala graničnu crtu koju su odredili arbitri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolegi Plenkoviću i hrvatskoj vladi još jednom poručujem da je jedini pravi i dopustivi put implementacija arbitražne presude. To je međunarodna obaveza Slovenije i Hrvatske i to nije nešto o čemu možemo odlučivati, nego ju moramo provesti", kazao je slovenski premijer Miro Cerar.

Da će Slovenija na proljeće pokrenuti pravne postupke protiv Hrvatske pred europskim sudom, u slučaju daljnjeg nepoštivanja arbitražne odluke, potvrdio je slovenski šef diplomacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bojim se da predsjednik hrvatske vlade ne razumije dobro pravnu situaciju u kojoj se nalazi. Očekujemo od njega da se suzdrži bilo kakvih poteza koji bi bili u suprotnosti s međunarodnim pravom", kao i uvijek zaprijetio je Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova

Cerar očekuje da će u Hrvatskoj što prije shvatiti da trebaju slijediti Sloveniju u provedbi presude, te da je potrebno osnovati povjerenstvo koje bi precizno odredilo kopnenu granicu, uključujući i prepuštanje vojarne na Svetoj Geri.

"Mi smo spremni, bude li dogovora s Hrvatskom, na korektan način izvršiti primopredaju tog objekta hrvatskoj strani. No, to podrazumijeva da se dogovorimo unutar posebne komisije o granici na kopni, a u okviru arbitražne odluke", kazao je Cerar.

A od prošlotjednog sastanka s Mirom Cerarom u Zagrebu, hrvatski se stav nije nimalo promijenio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče 29. prosinca on je za Hrvatsku, i to što se tiče međunarodnog prava, dan kao i svaki drugi", rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Dogovora, dakle, i dalje nema, iako ga europski partneri očekuju od obje, kako se uporno ponavlja, prijateljske zemlje. Ipak, po svemu što rade, čini se kao da objema vladama da naizgled lako rješiv problem što dulje ne bude riješen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo