OTKRIVENI I OPTUŽENI / Slovenac i 17 Hrvata krijumčarili marihuanu i skoro 16 tona duhana. Državu su oštetitili za 1,8 mil. eura

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL/Ilustracija

'Kontinuirana nabava, prijevoz, skladištenje, skrivanje i daljnja preprodaja velikih količina duhana neoznačenog markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske i bez ovlaštenja za navedenu djelatnost'

11.1.2024.
10:20
Ivica Galovic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

USKOK je podigao optužnicu protiv 17 hrvatskih i jednog slovenskog državljanina zbog nedozvoljene trgovine, neovlaštene proizvodnje, zločinačkog udruženja, prometa drogama i pomoći počinitelju nakon počinjenog zločina.

U optužnici tereti ih se za razdoblje od siječnja do studenog 2022. godine zbog kontinuirane nabave, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana neoznačenog markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske i bez ovlaštenja za navedenu djelatnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi okrivljenik nabavljao je velike količine duhana u listu, osiguravao je lokacije za njegovo skladištenje i pretovar na skrivenim lokacijama, a potom je duhan putem angažiranih osoba dovozio u Predavac, skriveno skladište s opremom za rezanje, sušenje i vaganje, gdje je duhan rezan i pripreman za isporuku.

Image
i preprodavali /

USKOK podignuo optužnicu protiv 11 Hrvata i 5 Talijana: Izlovljavali i krijumčarili trpove, ježince i prstace

Image
i preprodavali /

USKOK podignuo optužnicu protiv 11 Hrvata i 5 Talijana: Izlovljavali i krijumčarili trpove, ježince i prstace

Dogovorena cijena po kilogramu iznosila je 9.95 eura. Dva okrivljena isporučila su 1200 kilograma, a jedan okrivljeni 800 kilograma sito rezanog duhana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od okrivljenika skladištio je 400 kilograma duhana u svojoj kući u Đakovu te ga je isporučio kupcima s područja Osijeka i okolice.

Okrivljenici su nabavili najmanje 15.854 kilograma duhana čime su Državni proračun Republike Hrvatske na ime trošarina oštetili za najmanje 1.809.601,17 eura te su pribavili protupravnu imovinsku korist sukladno svojim ulogama i poduzetim radnjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od veljače do travnja 2022. dva su okrivljenika u Zagrebu, Osijeku i Vinkovcima nabavljali veće količine marihuane koju su prodavali kupcima u Zagrebu. Jedan dio su držali u stanu u Osijeku te prodavali kupcima s osječkog i vinkovačkog područja.

Nakon pretrage stana pronađena je staklenka s 19.3 grama marihuane i vrećica s 238,1 grama marihuane, dok je jedan okrivljenik predao 21,4 grama marihuane pripremljene za prodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Trojica uhićenih zbog premlaćivanja dječaka u Vukovaru maricama prevezeni pritvorskom nadzorniku

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo