i preprodavali / USKOK podignuo optužnicu protiv 11 Hrvata i 5 Talijana: Izlovljavali i krijumčarili trpove, ježince i prstace

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Tužiteljstvo je priopćilo da su nabavljali, a zatim iz Hrvatske u Italiju krijumčarili trpove, ježince, ikre ježinca da bi ih kasnije preprodavali na ilegalnom tržištu. Prstace su pak nabavljali zbog preprodaje u Hrvatskoj

5.1.2024.
11:58
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv 11 hrvatskih državljana i petorice Talijana zbog kaznenih djela zločinačkog udruženja, trgovanja divljim vrstama i pomaganja u trgovanju divljim vrstama - i to u sastavu zločinačkog udruženja.

Tužiteljstvo je priopćilo da su nabavljali, a zatim iz Hrvatske u Italiju krijumčarili trpove, ježince, ikre ježinca da bi ih kasnije preprodavali na ilegalnom tržištu. Prstace su pak nabavljali zbog preprodaje u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'SPREMNO DOČEKALI I ŠENGEN' /

Božinović: Policija je ove godine srušila rekord. Uhitila više od 1850 krijumčara migranata

Image
'SPREMNO DOČEKALI I ŠENGEN' /

Božinović: Policija je ove godine srušila rekord. Uhitila više od 1850 krijumčara migranata

Osumnjičeni su koristili profesionalnu ronilačku opremu i na području Splita, Kaštela, Trogira, Vinišća, Marine, Rogoznice i Šolte izlovljavali zaštićene vrste. Potom su dio odvozili do Zadra, Biograda na moru, Kaštela, Rogoznice i Vinišća. Dio su odvozili u skladište u Kaštel Starom i Kninu, a onda ih pakirali u PVC spremnike da bi ih mogli transportirati u Italiju.

U skladištima su prerađivali ikru ježinaca i pakirali je u staklenke. Prstace su čak i isporučili splitskom ugostitelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ilegalnom tržištu su, priopćio je USKOK prodali najmanje 16.640 kilograma trpova, 980 kilograma ježinaca i 112 kilograma ikre ježinaca te najmanje 6,35 kilograma prstaca.

Tako su ilegalno zaradili 81.567,46 eura, a novac su međusobno podijelili. Proračun RH, navodi USKOK, oštetili su za najmanje 1,322,151,44 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK je u optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist.

POGLEDAJTE VIDEO: Di Caprio snimkom iz Hrvatske upozorio na izumiranje zaštićene periske. Biolog: 'U Jadranu je 30-ak živih'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo