NEVJERICA, PANIKA / Slavonski uzgajivači svinja u šoku nakon vijesti o afričkoj kugi: 'Ovo je pretposljednji čavao u lijesu svinjogojstva'

'Svinjogojstvo je stvarno u kritičnom stanju, ovdje sada na ovim prostorima ide eutanazija svinja. To nije veliki broj svinja i to neće utjecati puno na cijenu svinja u Hrvatskoj, ali će utjecati ekonomski za gospodarstva kojima se to događa', poručio je Antun Golubović

27.6.2023.
17:10
VOYO logo

Stočare, pogotovo u Drenovcima, uznemirila je vijest da je afrička kuga stigla i u Hrvatsku nakon brojnih slučajeva u susjedstvu. Reporter RTL-a Bojan Uranjek u Drenovcima je razgovarao s Antunom Golubovićem, dopredsjednikom Udruge svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije.

"Loše vijesti stigle su iz Vukovarsko-srijemske županije gdje je afrička svinjska kuga potvrđena na dva mjesta u ovoj županiji, odnosno na dva uzgojna objekta u Posavskim Podgajcima", pojasnio je reporter Uranjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šok, nevjerica i panika, riječi su kojima je Golubović opisao ovu situaciju.

"Iza nas je neprospavana noć i sad ćemo dalje vidjeti kako će to ići, što će veterinarski stožer odrediti, koje mjere opreza da bi se spriječilo daljnje širenje te pošasti", rekao je Golubović i dodao da zaražene svinje idu na eutanaziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ti objekti će jedno dogledno vrijeme ostati prazni. Isto će se obaviti dezinfekcije i daljnje mjere koje se moraju obaviti. Pretpostavljam da će se ići i s eutanazijom svinja u krugu od tri kilometra od žarišta te krugu od desetak kilometara, možda i više, gdje će biti zabranjeno prometovanje svinjama, i klanje za vlastite potrebe, vjerojatno uz nadzor veterinarskog inspektora ili veterinara", kazao je.

Image
prvi slučajevi ikada /

Na još desetak gospodarstava mogle bi biti svinje zaražene afričkom kugom. Ministarstvo u akciji

Image
prvi slučajevi ikada /

Na još desetak gospodarstava mogle bi biti svinje zaražene afričkom kugom. Ministarstvo u akciji

Golubović je pojasnio i da klanje svinja za vlastite potrebe stvara problem skladištenja životinjskog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Animalni otpad koji ostaje od tih svinja, kako ga skloniti i zbrinuti u neškodljivo. Ako ga ne smijemo transportirati nigdje, a nemamo ga gdje ni odložiti u kontejnere. Tu će nastati veliki problem i bit će jako teško", dodao je.

"Svinjogojstvo u Hrvatskoj je u jako lošem stanju i ovo što se sad dogodilo na prostoru naše županije nije možda posljednji, ali pretposljednji čavao u lijesu svinjogojstva. Svinjogojstvo je stvarno u kritičnom stanju, ovdje sada na ovim prostorima ide eutanazija svinja. To nije veliki broj svinja i to neće utjecati puno na cijenu svinja u Hrvatskoj, ali će utjecati ekonomski za gospodarstva kojima se to događa", poručio je Golubović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da će biti pogođeni i drugi uzgajivači s obzirom na to da neće biti prometa svinjama te također ovisi koliko će mjere trajati.

"Bit će ekonomski teško", zaključio je Golubović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nekom kome izlazi tura svinja možda kroz mjesec dana, mora ih hraniti još tri ili četiri mjeseca. Stvara se dodatni trošak i problem s prostorom, jedna tura treba ići van, druga ulazi. Bit će ekonomski teško", zaključio je Golubović.

POGLEDJATE VIDEO: 'Ovo je Đođo, prodaje cvijeće na Trešnjevačkom placu i obožava lubenicu: 'Ali i fotkanje! Baš je svinjica''

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo